Címlap Hírek Az ezüst éve 2016

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az ezüst éve 2016
2016. január 04. hétfő, 09:12

 

Az alábbi alapblog.hu cikket változtatás nélkül közöljük:

 

steen jakobsen

Komoly élelmiszer-, olajár-emelkedést és a dollár gyengülését prognosztizálja a dániai székhelyű globális – erősen online kötődésű – befektetési bank és tőkepiaci kereskedőház, a Saxo Bank egyik vezére. Steen Jakobsen a nekünk adott interjúban szinte minden téren szembeszáll a befektetők, portfóliókezelők közkeletű vélekedéseivel. Állítja például, hogy az El Niño nevű félelmetesnek vélt természeti jelenség jótékony hatást fog gyakorolni a világgazdaságra, mert felnyomja az olaj- és élelmiszerárakat, inflációt gerjeszt. Szerinte az infláció beindulása, Kínának a vártnál gyorsabb erősödése, a napenergia térhódításához szükséges technológiák speciális igényei minden korábbinál „csillogóbbá” teszi az ezüstöt, az lesz a következő év sztárja. Mindemellett interjúalanyunk szerint pozitív fordulatot vehet és áldást jelent az európai gazdaságra a hatalmas számú migráns integrálására tett, sikeresnek ígérkező kísérlet.


Zentai Péter: A jelenlegihez képest sokkalta magasabb olajárat, komoly rubel és euróerősödést, zuhanó dollárárfolyamot és az ezüst erős drágulását jósolják 2016-ra?

Steen Jakobsen: A befektetőket és a közgazdászokat a gazdasági-, piaci-, tőzsdei történelem arra tanítja, hogy mindig, minden téren éppen annak az ellenkezőjére érdemes felkészülni, mint amit a többségi vélemény, netán a konszenzus sugall. 13 éve adjuk közre a túlnyomó többség által képviselt vélekedéseknek ellentmondó év végi prognózisainkat. Az eddigi tanulság: egyszer sem járt rosszul az a portfóliókezelő és befektető, akinek volt bátorsága megfontolásainkat követni…

Helyesen feltételezem, hogy végül is az olajár és a geopolitika, például a menekült krízis fogja vinni a prímet a következő évben a piacokon, ezek lesznek az irányító körülmények?

Ami a menekült/migráns problémát illeti, annak fejleményei 2016-ban valóban meghatározóan befolyásolják Európa és részben az egész világ gazdasági-politikai életét.

E tekintetben mi a prognózisuk?

Kisebb valószínűségűnek tartjuk egy geopolitikai dráma bekövetkeztét, mint ennek az ellenkezőjét. Mi reálisabbnak feltételezzük a pozitív meglepetés bekövetkeztét: a vártnál előbb és nagyobb mértékben érződik majd az a beruházási láz, amit a migránsok gazdasági integrációja követel meg – különösen Németországban, ahol az utóbbi években elmaradtak a beruházások. Hosszú éveken át halasztgatott invesztíciókat és reformokat kényszerít ki a migráció: oktatásban, út- és lakásépítésben, az egészségügyi ellátásban.
Mindez ugyanakkor 2016-ban Németországban költségvetési hiányt fog előidézni. A rövid távú gazdasági-pénzügyi negatív hatást azonban valószínűleg hosszú távra szóló komoly gazdasági haszon és a vészes demográfiai problémák enyhülése fogja messzemenően kompenzálni…
A legnagyobb csapást Európára 2016-ban az okozhatja, ha a népszavazáson a britek többsége az Unióból való kilépésre voksol. Ez az Unió történetének talán legnagyobb tragédiájává fajulhat. A magunk részéről létfontosságúnak tartjuk a britek bennmaradását.

Előrejelzésük szerint nem kizárt jövőre az olajár megtriplázódása…

Nem zárható ki teljességgel: az OPEC (az olajtermelők kartellje) ugyanis mégiscsak megállapodhat egy „padlóárban”, simán elhatározhatják, hogy semmiképpen sem hagyják 40 dollár alá süllyedni a hordónkénti árat. Ehhez társulhatnak súlyos, akár Európában illetve annak közvetlen közelében bekövetkező geopolitikai bonyodalmak, rendkívüli krízisek, illetve az – amit mi eleve erősen prognosztizálunk –, hogy Kínában az év második felében megint nagyon komoly élénkülésnek indul a gazdaság.
Mindettől függetlenül a kutatásaink, számításaink azt mondatják velünk, hogy a nyersolaj ára 2016-tól kezdődően mintegy 10 éven át reálisan 40 és 60 dollár között fog mozogni.

Igazi konszenzus alakult ki a világ mérvadó befektetői között arról, hogy az amerikai kamatemelési ciklus beindulásával és az európai mennyiségi könnyítésekkel egyetemben a dollár folytatja az erősödést az euróval és minden egyéb jelentős devizával szemben. Önök viszont ennek az ellenkezőjét prognosztizálják!

Tekintsünk csak vissza a közelmúltba: az elmúlt két és fél évtizedben ahányszor a Fed (amerikai szövetségi bankrendszer) elsőként kamatot emelt, tehát mind az öt legutóbbi alkalommal, annyiszor nem erősödött, hanem gyengült az amerikai dollár!
Ez a történelmi minta és tanulság. Az aktuális pedig a következő: jóval nagyobb az Egyesült Államokon kívül tartott dollármennyiség, mint az Amerikán belüli. A világ országai, vállalatai, magánszemélyei túlnyomórészt dollárban vettek és vesznek fel hitelt. A globális GDP-t produkáló országok fele közvetlenül függ a dollártól, annak erősödése természetszerűleg árt, gyengülése viszont általában használ a világgazdaságnak.

Milyen viszonyban lesz a jövő évben Önök szerint a dollár és az euró?

1 euró 1,20–1,25 dollárt fog érni a jövő év végéig. Ugyanakkor garantálom, ha a jelenlegi konszenzusos várakozásnak megfelelően a dollár és az euró árfolyama valóban paritásba (1 dollár = 1 euró) kerülne egymással, netán 1 dollár többet érne 1 eurónál, akkor biztosra vehető, hogy recesszióba került a világgazdaság.

Nem ez a valószínűbb?

Nem. Noha a 2016-os év első felében kétségtelenül a negatív hírek fogják uralni a piacokat, az év második felére azonban már a migrációs válság pozitív alakulása, Kína újbóli beindulása, az olaj árának emelkedése, Oroszország felfutása fogja rányomni a bélyegét. Nagy-Britannia, szerintünk, bennmarad az Unióban, és eközben – a várakozásokkal ellentétben – mindent egybevetve inkább jó, mintsem rossz hatást vált ki az El Niño jelenség a globális gazdaságra.

Ez hogy lehet? Az El Niñónak nevezett természeti jelenség vészes terjedése nyomán az óceánok tovább melegednek, árvizek, rengeteg egyéb katasztrófák várhatók…

Csakhogy a negatív hatások mérséklésére, megakadályozására Amerikában, Ázsiában, részben Európában, Afrikában alaposan zajlik a felkészülés: olyan óriási szakmai, tudományos, technológiai, infrastruktúra-fejlesztési munka kezdődött és egyre erőteljesebben folytatódik, amely óhatatlanul hozzá fog járulni a globális gazdasági növekedés ütemének erősödéséhez. Az El Niño közvetetten-közvetlenül húsz százalékkal fogja emelni az olaj világpiaci árát. Nyomában világszerte emelkedni fognak az élelmiszerárak – akár átlagosan 40 százalékkal! A vezető országokban beinduló infláció – a jelenlegi, deflációs veszéllyel telített helyzetben – áldásnak tekinthető, az ütemesebb világgazdasági növekedés egyik kulcseleme…

Miért optimisták Oroszországot illetően?

Most tértem onnan vissza, s elmondhatom, hogy a felszín alatt a gazdaság megújulása és általános modernizálódás vette kezdetét abban az országban. A dollár általunk szinte biztosnak feltételezett gyengülése felnyomja – mint mindig – a nyersolaj és minden más energiahordozó árát. Ezáltal tartósabban élénkülni fog az orosz gazdaság: a rubel húsz százalékos felértékelődésével számolunk jövőre.
A piacokat a jövő évben a dollár árfolyamának gyengülése fogja részben meghatározni. A dollár gyengülés – mint jeleztem – kulcs a növekedés ütemének erősödéséhez.

Mindezeket betetőzendő az ezüst boomját is prognosztizálják…

Mivel tekintélyes inflációs tendenciák indulnak útjukra a következő egy évben, az ezüst válik az egyik leghatékonyabb ellensúlyt képező befektetési eszközzé. A napelemek térhódítása és egy sor egyéb technológiai újdonság nyomulása eközben eleve felturbósítja az ezüst iránti keresletet.
2016 az ezüst évének ígérkezik, ára húsz-harminc százalékkal erőteljesebben növekszik majd, mint a többi nemesfémé, például az aranyé.

 

 Forrás: alapblog.hu