Címlap Hírek Irak szerint az olajpaktumhoz Oroszországnak és Szaúd-Arábiának hangnemet kell váltania

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Irak szerint az olajpaktumhoz Oroszországnak és Szaúd-Arábiának hangnemet kell váltania
2016. január 28. csütörtök, 12:10

 

Conclude Daily Gold

Három százalékkal, 31 dollár fölé ugrasztotta az olaj hordónkénti (1 hordó=159 liter) árát Adel Abdel Mahdi keddi kuvaiti kijelentése, miszerint az OPEC és a világ többi olajtermelő országa, jelesül Oroszország hajlik arra, hogy együtt tegyenek az olajárakat rekordszintre juttató túlkínálat ellen. S az olajárak szerdán még feljebb mentek, a napot már 32 dollár körül zárták.


 

Forrás: The Moscow Times, Conclude Zrt.


A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legnagyobb termelője, Irak olajminisztere úgy vélte, az OPEC -et fémjelző Szaúd-Arábia és a nem OPEC-tagok közötti legnagyobb olajtermelő Oroszország hajlandónak mutatkozik arra, hogy tegyenek az olajárakat 12 éves mélypontra lökő túlkínálat ellen. Igaz, ugyanezt már több mint egy éve hallani, mégsem változott semmi.  Most azonban az olajtermelők már annyira elcsigázottak, hogy úgy tűnik, a leghalványabb pozitív jelbe is képesek belekapaszkodni.


 

 

Például abba, hogy az OPEC és Oroszország illetékesei hétfőn egyaránt arra utaltak, közösen kéne fellépniük a kínálati problémák megoldása érdekében. Abdullah al-Badri OPEC-főtitkár azt közölte, hogy a termelőknek együtt kellene működnie azért, hogy a globális készletek ne növekedjenek tovább, ami lehetővé tenné, hogy az árak ismét valamelyest növekedjenek. Ehhez az kell, hogy az OPEC fontolóra vegye a termelés csökkentését, ha a többi olajtermelő országé nő. A megoldás kulcsának tartott Moszkva eddig visszautasította az együttműködést, ám Leonyid Fedun, a második legnagyobb orosz olajtermelő Lukoil alelnöke hétfőn azt mondta, el kellene kezdeni együtt dolgozni az OPEC-kel.

Az OPEC hajlik arra, hogy az olajbevétel-függő Venezuela kérését eleget téve, összehívjon egy rendkívüli találkozót februárban, melyen megvitatnák, hogy az OPEC és nem-OPEC tagországok mit tehetnének az árzuhanás megállításáért. Erre az összejövetelre az iraki Mahdi és a kuvaiti olajminiszter Anas al-Saleh csak akkor menne el, ha előzetesen rögzítenék, milyen javaslatot fognak megvitatni. Az Öböl-menti OPEC-tagok, élükön Szaúd-Arábiával, ragaszkodnak ahhoz, hogy az OPEC önmagában nem fogja vissza termelését, átengedve ezzel piaci részesedést a versenytársaiknak, azt remélve, hogy a piaci egyensúly idővel helyreáll.

A katariak szerint az olaj ára 2016 vége előtt indulhat felfelé, miután az ágazati beruházások túl gyorsan csökkennek, és több is cég csődbe mehet, mielőtt a globális kereslet folytatta növekedését. „A jelenlegi olajárak nem fenntarthatók, ezért azoknak változniuk kell” – áll Mohammed al-Sada közleményében, aki az OPEC soros, idei elnökének az energetikai minisztere.

 

Többéves mélypontról próbálnak elrugaszkodni az olajárak

Forrás: Reuters, CNBC, Conclude Zrt.

 


 

 

Forrás: Reuters, CNBC, Conclude Zrt.