Címlap Hírek A negatív kamatok az idén már 15 százalékkal erősödött aranynak kedveznek?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A negatív kamatok az idén már 15 százalékkal erősödött aranynak kedveznek?
2016. február 24. szerda, 09:43

 

Conclude Daily Gold


Bár sokan érvelnek az aranybefektetések ellen azzal, hogy a sárga nemesfém nem fizet osztalékot vagy kamatot, de legalább nem is vesz el az abba invesztált pénzből, mint az egyre jobban terjedő banki negatív kamatok.


Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

 

Peter Pan – ekként jellemezte Haruhiko Kuroda, a Bank of Japan kormányzója közel egy éve a szigetország minden előzmény nélküli monetáris stimulusát. Abban bízott, hogy történetük hasonlít a csintalan, repülni nem tudó, soha fel nem növő, gyermekkorát Sohaország szigetén, az Elveszett Fiúk vezetőjeként töltő mesehőséhez, aki azt mondta: „ha kételkedsz abban, hogy tudsz repülni, azzal örökre el is vágod magad attól, hogy valaha is elemelkedj a Földtől”. Érzékeltetve ezzel, milyen szükség van pozitív hozzáállásra és meggyőződésre. Kuroda szerint a központi bankoknak is hinniük kell abban, hogy az előttük álló problémákat le tudják küzdeni.


Szüksége is van az optimizmusra, hiszen hiába a közel egy évtizede tartó szélsőséges monetáris politika (rendkívül alacsony kamatok), a növekedés csak nem akar beindulni, az államadósság viszont rekord magasságba emelkedett és fenntarthatatlanná vált. Bár jó lenne, ha a japán példa elszigetelt lenne, mintha a jelenlegi körülmények arra sarkallnák a többi jegybankárt, hogy elhiggyék Peter Pan meséjét. A világ kezd japánizálódni. 

 

A negatív kamatok évtizedekkel ezelőtti vágyálma kezd valóra. A svájci, a svéd, a dán és a japán alapkamat is negatív, mint ahogy az Európai Központi Bank egynapos betéteié is, immár 2014 júniusa óta. S az utóbbi hetek fejleményei arra utalnak, hogy ez a helyzet még jó ideig fennmarad. Svédország még lejjebb vitte irányadó rátáját, jelezve a világnak, hogy nincs mitől félnie, s már az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és a Bank of Canada is kacérkodik a negatív kamatpolitikával.

 

Úgy tűnik azonban, a világ kezd betelni a jegybankok reményekre építő politikájával, ez az egyik oka az idei részvénypiaci korrekciónak, s az arany, mint menedékeszköz újbóli felfedezésének. Sokan kritizálják az év elejétől már 15 százalékot erősödött sárga nemesfémet, hogy az nem fizet osztalékot vagy kamatot. De nincs is büntetőkamata, szemben a világban egyre jobban terjedő tendenciával.

 

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.