Címlap Hírek A szárazság rontja a kávétermelési kilátásokat

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A szárazság rontja a kávétermelési kilátásokat
2016. március 01. kedd, 09:02

 

Conclude Daily Gold

A Brazíliában, Kolumbiában és Etiópiában dúló szárazság mind az Arabica, mind a Robuszta fajtájú kávé 2017-es termelési kilátásait ronthatja, aminek hatására a mélyben lévő kávépiaci árak végre felfelé indulhatnak.

Forrás: www.vanhoutte.com, Conclude Zrt.

 

A 38,4 millió zsákos (2,3 millió tonnás) Arabica-termés 12,8 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál Brazíliában – tette közzé a brazil IBGE intézet. A dél-amerikai ország legnagyobb kávétermesztő államban, Minas Geraisban 21 százalékos volt a növekedés. Hasonló számokat tett közzé a termésről statisztikákat készítő brazil hivatal, szerinte a betakarítás 37,7-39,9 millió zsák lehet, a tavalyi 32 millióval szemben, ebből Minas Geraisban 14,7 millió zsák, szemben a 14,4 milliós eddigi maximummal.

 

Ám Judith Ganes-Chase árupiaci elemző arra figyelmeztet, hogy a brazil robuszta kávé termését a fő termesztő államban, Espirito Santoban elhúzódó szárazság fenyegeti. A csapadékmentes időjárás másutt, jelesül Kolumbiában és Etiópiában is gondot okoz. Ez reménnyel kecsegtet, hogy a mélyben lévő kávéárak talán elindulnak felfelé.


A New York-i Arabica kávé fontjának határidős ára az elmúlt hónapban 111,05 cent volt, ami kétéves mélypont. Londonban a robuszta kávé határidős ára 1318 font/tonna volt egy hónapja, ez öt éve a legalacsonyabb szint.  A brazil piacon a zsákonként 87,25 brazil reálba kerülő arabica prémium fajta két éve nem volt ilyen olcsó.


Továbbra is mélyponton a kávéárak

Forrás: Agrimoney.com, Conclude Zrt.


 

Forrás: Agrimoney.com, Conclude Zrt.