Címlap Hírek Az ezüstdeficit miatt nő az ezüst ára 2016-ban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az ezüstdeficit miatt nő az ezüst ára 2016-ban
2016. március 08. kedd, 08:48

 

Conclude Daily Gold

Az alacsony árakat kihasználva az idén is sokan vehetnek ezüstöt, igényeiket azonban egyre nagyobb mértékben elégíthetik ki a meglévő készletekből, miután a kínálat csökkenhet amiatt, hogy a jelenlegi árszinten a kitermelés nem eléggé kifizetődő a bányászati cégeknek.

Forrás: www.activistpost.com, Conclude Zrt.


 

Nőhet az ipar ezüst iránti kereslete 2016-ban. Az ipar hagyományosan a szürke nemesfém legnagyobb vásárlója, 2015-ben például a fizikaiezüst-eladások mintegy 54 százalékát szívta fel, azt ugyanis számos ipari alkalmazásban használják. Különösen a napelemekbe építhetnek be több ezüstöt az idén, a felhasznált mennyiség meghaladhatja a 2011. évi 75,8 millió unciás (1 uncia=31,1035 gramm) eddigi rekordot, miután az előrejelzések szerint a napelem-rendszerek üzembe helyezése két számjeggyel növekedhet. A napelemgyártók ezüstkereslete az ipar igényeinek több mint 13 százalékát teheti ki 2016-ban, ez 1,4 százalékponttal magasabb az egy évtizeddel korábbinál.


Még jobban, több mint 25 százalékkal megugorhat az etilénoxid-gyártók ezüst katalizátor kereslete az idén az előző évhez képest, amely így már elérheti a 10 millió unciát. Az etilén-oxidot a műanyag gyártásban, az oldó-, mosó-, és tisztítószereknél, valamint a sebtisztítók gyártásakor használják. Ezüstfelhasználásuk tavaly 40 százaléknál is jobban nőtt 2014-hez képest. Keresletük elsősorban a Kínában meglévő etilénoxid-üzemek kibővítése és újak létesítése miatt nőhet tovább. Kína az új etilénoxid-kapacitások ezüst keresletének 80 százalékát is felszívhatja.

Az ezüstékszerek gyártása a tavalyi enyhébb csökkenést követően 2016-ban 5 százalékkal nőhet. Annak ellenére, hogy az ezüstékszerek mintegy 16 százalékát megvásárló kínaiak az idén várhatóan kevesebb ezüstékszert vásárolnak majd, az ez által okozott kiesést azonban ellensúlyozhatja más országok növekvő kereslete.

Az ezüstérme-kereslet a tavalyi, 130 millió unciás rekordot követően is jelentősen növekedhet, elsősorban amiatt, hogy a befektetők kihasználják az év elején viszonylag alacsony nemesfémárakat, s a piaci turbulenciák miatt felértékelődik a menedékeszközök, köztük a fizikai ezüst jelentősége. Tavaly az érmék tették ki a teljes fizikai ezüstkereslet 12 százalékát.

Az ezüstbe invesztáló tőzsdén jegyzett befektetési alapok (ETF-k) 2,8 százalékkal kevesebb szürke nemesfémet tartottak 2015 végén az egy évvel korábbihoz képest.  Igaz, e csökkenés jóval elmaradt az arany ETF-k 8 százalékos zsugorodásától. Az ezüst ETF-k az idén is stabilabbak lehetnek, mint az aranyéi.

A növekvő nemesfém-befektetői érdeklődésnek köszönhetően emelkedhet az indiaiak ezüstkereslete 2016-ban, valamint az ékszerek, a díszítő elemek és az ezüstáruk növekvő gyártása miatt. Változatlanul az ázsiai ország adja a globális ezüstkereslet többségét, 228 millió unciás 2015-ös importja soha nem látott mennyiség, ami jelentős mértékben annak tudható be, hogy csökkent a visszaolvasztható ezüst mértéke, s a hiányzó mennyiséget importból kell pótolni. E tendencia az idén is folytatódhat.

A növekvő kereslettel szemben az ezüstkínálat csökkenhet 2016-ban. A bányakitermelés például 5 százalékkal eshet vissza, márpedig arra, hogy a kínálat elmarad az előző évitől, 2002 óta nem volt példa. Az alacsony árak miatt ugyanis az ezüsttermelőknek nem kifizetődő a meglévő kapacitásaikat bővíteni. Számos elemző várakozásai szerint a világ ezüstbányászata egészen 2019-ig csökkenhet.

Ráadásul a már több éve mérséklődő törtezüst-kínálat 2016-ban is tovább szűkülhet. Alapvetően a röntgenfilmekből visszanyerhető mennyiség csökkenése miatt, de a visszaolvasztandó ezüstáruk, ékszerek, érmékből is kevesebb van, miközben a hulladék ezüst ipari forrásokból való beáramlása is lassul. Az ipari tört ezüstök újrahasznosítása ráadásul elég költséges, ami a jelenlegi alacsony árak miatt nem mindig éri meg.

Mindezek következtében a kínálat jobban elmaradhat a kereslettől 2016-ban, mint tavaly, e különbséget egyre nagyobb mértékben csak a már meglévő, föld feletti ezüstkészletekből lehet  kiegyenlíteni.

Az ezüst árcsökkenése 2015-ben megállt, 2016-ban a felértékelődés a valószínűbb. A szürke nemesfém dollárban az év eddig eltelt részében közel tíz százalékkal erősödött, de a sokéves csökkenő trend után bőven van még tér a felértékelődésre.


Az ezüst 2016 márciusában, több mint tíz százalékkal kerül többe, mint az év elején

Forrás: The Silver Institute, Infomine, Conclude Zrt.
 

Forrás: The Silver Institute, Infomine, Conclude Zrt.