Címlap Hírek Immár ötödik éve haladja meg a platinakereslet a kínálatot

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Immár ötödik éve haladja meg a platinakereslet a kínálatot
2016. március 17. csütörtök, 07:50

 

Conclude Daily Gold

A világ platinakereslete 2015-ben 380.000 unciával haladta meg a kínálatot, szemben az egy évvel korábbi 725.000 unciás deficittel – tette közzé a The World Platinum Investment Council (WPIC).

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

Az autóipari platinakereslet nőtt, 3,455 millió unciára, a 2014-es 3,290 millióról, s a két évvel korábbi 3,160 millióval szemben. Ez annak köszönhető, hogy a nyugat-európai gépjármű-értékesítések 9 százalékkal nőttek, dacára a Volkswagen dízelbotránynak, ráadásul az új, Euro 6-os kipufogógáz-kibocsátási szabvány miatt növekedett az autónkénti platinatartalom. Ugyancsak 9 százalékkal emelkedett az indiai autóipari kereslet.


A globális befektetési platinakereslet 110.000 unciával nőtt, ez 73 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami annak tudható be, hogy az ETF-k platinaállományának csökkenését ellensúlyozta a rudak és érmék iránti igény növekedése, különösen Japánban, ahol 2015 utolsó negyedében rekordmértékű vételeket regisztráltak.

Az ipari platinakereslet tavaly 4 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben, alapvetően annak hatására, hogy Észak-Amerika, Nyugat-Európa és Kína vegyipara 2 százalékkal többre tartott igényt e nemesfémből. Különösen az olajfinomítók voltak vevők több mint dupla annyi, 160.000 unciányi platinára 2015-ben.

A platina ékszerek eladása 4 százalékkal esett vissza a lassuló kínai gazdaság, mérséklődő kereslete miatt, ezzel szemben India 26 százalékkal többet vásárolt e nemesfémből, az erősebb esküvői szezonnak és a férfiékszerek növekvő eladásainak köszönhetően.

A finomított termelés 24 százalékkal gyarapodott egy év alatt, miután Dél-Afrika kitermelése 41 százalékkal ugrott meg, melynek szintje tavaly végre elérte a 2014-es sztrájkok előttit.

Az újrahasznosított platina kínálata 15 százalékkal  1,725 millió unciára csökkent, miután a féltucat nemesfémből – platinából, palládiumból, ródiumból, iridiumból, ozmiumból és ruténiumból – álló Platina-csoport árai estek, és emiatt a felvásárlók kevesebb leselejtezett katalizátort tudtak vásárolni, és a mélységben lévő acélárak pedig a kiszuperált járművek bontói keresletét szintén csökkentették. A föld feletti készletek 2015 végén 2,315 millió unciát tettek ki, ez 14 százalékkal marad el a 2014 végitől.

A platinapiaci deficit 2016-ban 135.000 uncia lehet az oxfordi SFA előrejelzése szerint. A finomított termelés 1 százalékkal eshet vissza, miután Dél-Afrika termelése a bértárgyalások és a biztonsági leállások miatt 2 százalékkal csökkenhet.  Az újrahasznosított platina kínálata 14 százalékkal nőhet idén, a tavalyi 15 százalékos esést követően. Az autóipari kereslet is 3 százalékkal növekedhet a könnyű gépjármű-eladások növekedése és amiatt, hogy az idén is az előző évinél több platinát építenek be egy járműbe. Az ékszereladások ismét emelkedésnek indulhatnak, éves szinten 1 százalékkal, a kínai kereslet erősödésének hatására, miközben az indiai vételek továbbra sem lankadhatnak a nagy marketing költségvetéssel zajló Evara Platinum nevű programnak köszönhetően.

Az Evara Platinum program egy elemét képező ajándék ékszer

Forrás: Mining.com, InfoMine.com, Conclude Zrt.


Az adatok arra utalnak, hogy a platinapiaci fundamentumok egészségesek – értékelt Paul Wilson, a WPIC vezérigazgatója. Valamennyi szektor kereslete robosztus maradhat, az európai dízel üzletág platinaigényének növekedése és az ismét emelkedő ázsiai ékszerkereslet révén. Vételekre sarkallhat, hogy a kínai magánszemélyek elkölthető jövedelme növekszik, melynek mértéke csaknem a duplája lehet a gazdasági növekedésének.  A platinakínálat ez évre várható 3 százalékos emelkedése főképp az újrahasznosítás 14 százalékos visszapattanásának köszönhető.
 

Lassan magukhoz térnek a platinaárak is

Forrás: Mining.com, InfoMine.com, Conclude Zrt.


Forrás: Mining.com, InfoMine.com, Conclude Zrt.