Címlap Hírek A De Beers-től és az Alrosától függ, mikor emelkedhetnek a mélyben lévő gyémántárak

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A De Beers-től és az Alrosától függ, mikor emelkedhetnek a mélyben lévő gyémántárak
2016. március 29. kedd, 07:23
 
Conclude Daily Gold
 
 
A nyers gyémántárak év eleji emelkedése azzal kecsegtetett, hogy azok a tavalyi 18 százalékos esést követően elindulnak felfelé, ám e lendület márciusban megtört. Az árak alakulása attól függ, hogy a két legnagyobb gyémánttermelő, a dél-afrikai De Beers és az orosz Alrosa mennyi gyémántot enged a piacra. Már az év eleji drágulás is annak tudható be, hogy visszafogták kínálatukat.
 
A kínálat szűkítésétől függ a gyémántárak emelkedése
 
Kína lassulása és az iparág eladósodottsága tavaly 18 százalékkal nyomta le a gyémántárakat – ez a 2008-as pénzügyi válság óta a legalacsonyabb szint. Ezen a közgazdasági logika alapján csak a legnagyobb termelők, a dél-afrikai De Beers és az orosz Alrosa PJSC változtathatnak, úgy, hogy kevesebb gyémántot engednek a piacra, ezzel idézve elő áremelkedést.
 
 
Így tettek 2016 elején is, ami meg is tette a hatását.  A botswanai Gem’s Ghaghoo bányából származó drágakövek például egy hónap alatt közel 7 százalékkal drágultak. Míg a cég decemberben még karátonként 150 dollárért tudta eladni nyers gyémántjait, addig januárban már 160-ért. Ha ez az emelkedő trend folytatódna, és az ár felmenne 170-180 dollárra, akkor a Ghaghoonak már megérné újraindítania az alacsony árak miatt leállított kitermelését.
 
 
Ám korai megmondani, hogy mikor térnek magukhoz végre a nyersgyémánt-árak – figyelmeztetett Clifford Elphick, a Gem Diamonds vezérigazgatója. Többek között azért, mert nem tudni, hogy a jó évkezdet már a felépülés jele-e, vagy csak annak az eredménye, hogy a gyémántvágók, -fényezők és -kereskedők újratöltötték készleteiket. Ez utóbbi
hatásra utal, hogy a kezdeti áremelkedés alábbhagyott, s márciusban már korrekcióra került sor, aminek következtében az árak visszatértek a decemberi szintjük közelébe.
 
 A Gem Diamonds részvény árfolyama a londoni tőzsdén 2011-2016.
 
Gem Diamonds részvényárfolyamok alakulása az elmúlt öt évben 
 
 
Azóta ugyan a nyersgyémánt-árak ismét emelkedtek, de tartósabb drágulásra a Liberium Capital szerint még legalább egy évig várni kell, mivel a legnagyobb termelők jelentős készleteken ülnek és a piaci kereslet – elsősorban Kínában – mérsékelt. Így továbbra is mindenki azt figyeli, hogy a De Beers és az Alrosa mekkora mennyiséget enged a piacra.  
 
 
A Gem’s Ghanghoo által bányászott kövek olcsóbbak és gyengébb minőségűek (nyers értékesítési átlagár: 160 usd/karát), mint a szintén a társaság tulajdonában álló és zászlóshajónak számító Letseng bányáé Lesothóban (nyers értékesítési átlagár: 2299 dollár/karát). A Letseng hozza felszínre ugyanis a világ legjobb minőségű és legdrágább gyémántjait, amelyek ára még az iparág lassulásának is ellenállt. Tavaly karátonkénti eladási átlagáruk 2299 dollárt kóstált – ez messze a legmagasabb a gyémántiparban –, ami elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly 36 db olyan gyémántot bányásztak, amelynek az egyedi értéke meghaladta az 1 millió dollárt. Köztük volt a híres Letseng Dynasty is, mely a maga 357 karátjával 19,3 millió dollárért talált gazdára. 
 
 
Íme a 357 karátos Letseng Dynasty, még csiszolatlan állapotban. Forrás: Gem Diamonds
 
A 357 karátos Letseng Dinasty gyémánt csiszolatlan állapotban. 
 
 
A Letseng által bányászott legalább 100 karátos kövek forgalma 2011-2015 között
 
A Letseng bányában kitermelt, 100 karátosnál nagyobb kövek forgalma az elmúlt négy évben. 
 
 
A Letseng körülbelül 110 ezer karátot állíthat elő az idén. Mivel bányagépei már most is 105 százalékos kapacitáskihasználtsággal működnek, nem tudják tovább fokozni a termelést – mondta Elphick. Még úgy sem, hogy a Letseng termelési költségei a legalacsonyabbak között vannak a világon. Épp ezért meglepő, hogy a londoni tőzsdén forgó Gem Diamonds részvényeit miért nem kapta még fel a piac, noha az mindössze a könyv szerinti értékének a 62%-án forog.
 
 
Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.