Címlap Hírek Kakaólibikóka: Észak-Amerikában gyengül, Malajziában erősödik

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kakaólibikóka: Észak-Amerikában gyengül, Malajziában erősödik
2016. április 22. péntek, 13:08

 

Conclude Daily Gold

 

A vártnál gyengébb lett az észak-amerikai kakaóőrlés, az USA javuló gazdasági helyzete ellenére. A világpiaci árak mégsem estek, miután Ázsia kereslete kompenzálta az USA és Európa csökkenő igényét.

 

Kakaóbab és kakaóőrlemény

 

 

A 2016 első negyedévi 118,79 tonnás kakaóőrlés 2,2 százalékkal lett alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál, miközben a piac 1-4 százalékos emelkedést várt – tette közzé a szakmai szövetség, a National Confectioner's. Ez az adat 0,1 százalékponttal marad el 2015 első három hónapjáétól, s közel négy év óta a legalacsonyabb.

 

A kakaóőrlés (a kakaóbabot, kakaóporrá és vajjá őrlik) mennyiségéből a kakaó iránti keresletre lehet következtetni.

 

„A piac az amerikai gazdaság jó teljesítménye miatt várt növekedést” – jegyezte meg Carlos Mera, a Rabobank vezető elemzője. A kakaókereslet ugyanis erősen függ attól, hogy nő vagy csökken a gazdaság, mivel a kakaó az alapanyaga a csokoládénak, amiből az emberek általában akkor fogyasztanak többet, ha emelkedik a jövedelmük. „Ám a magasabb első negyedévi kakaóbab árak csökkentették az őrlő cégek árrését, emiatt az őrlés veszített a vonzerejéből” – figyelmeztetett a Commerzbank.

 

Mera szerint nőtt a globális verseny azáltal, hogy az őrlés mennyisége emelkedett Nyugat-Afrikában. Az észak-amerikai őrlési számokból már egyre kevésbé lehet a globális keresletre vonatkozó következtetéseket levonni.

 

Az első negyedévi európai őrlési adatok is kiábrándítóak lettek, noha elemzők az öreg kontinensen is 1-5 százalékos emelkedést vártak.

 

Mindössze Malajzia okozott pozitív meglepetést, ahol a kakaóőrlés 2016 első három hónapjában éves szinten 4 százalékkal lett magasabb, 47 010 tonna. Ez azért érte váratlanul a piacot, mert a malajziai feldolgozóipar teret veszített Indonéziával szemben, ahol adókedvezményekkel ösztönzik az őrlést.

 

Mera szerint a piacok most az ázsiai kakaószövetségtől remélnek magyarázatot arra, vajon a malajziai őrlés emelkedése mögött a növekvő kakaókereslet áll, vagy csak az, hogy az ország így nyert vissza valamekkora piaci részesedést Indonéziától.

 

A Londonban jegyzett kakaóárak rugalmasak maradtak, azokra részben a világ legnagyobb kakaótermesztő térségének számító Nyugat-Afrika helyzetével kapcsolatos félelmek is hatottak. Ezek miatt is a kakaó tonnánkénti határidős ára júliusi szállításra 3079 dollárra ugrott.

 

A kakaó júliusi határidős piaci árfolyamának alakulása

 

 

Forrás: Agrimoney.com, Conclude Zrt.