Címlap Hírek Az Afrikában tomboló szárazság miatt drágulhat a kakaó

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az Afrikában tomboló szárazság miatt drágulhat a kakaó
2016. június 02. csütörtök, 12:48

 

Conclude Daily Gold



A szárazság miatt alacsonyabb lehet a világ kakaótermése, s mivel a kínálatot a kereslet eddig is meghaladta, az árak emelkedésnek indulhatnak.

 

Ghánai kakaótermelő család munkában
 
Ghánai kakaó termesztő család munkában: a kakaóbabot kézzel nyerik ki a toktermésből.



Tovább tombol a nyugat-afrikai szárazság, ami nemcsak a ghánai, hanem az elefántcsontparti kakaóültetvények minőségét és mennyiségét is ronthatja -- figyelmeztetett az International Cocoa Organization (ICCO). Az esőzések elmaradása miatt a nemzetközi kakaószövetség a korábbi előrejelzésénél 67 ezer tonnával magasabb, 180 ezer tonnás hiányt prognosztizál a 2016-17-es szezonra a világ kakaótermésében. Ez utóbbi több mint 70 százalékát adja ugyanis Nyugat-Afrika.


"A szélsőséges időjárási feltételek -- egyrészt a Szahara felől fújó forró, száraz nyugat-afrikai Harmattan passzátszél, másrészt az El Nino -- negatívan hatottak a 2015-16-os szezon terméseredményeire" -- közölte az ICCO. Az Elefántcsontparton tomboló Harmattan három évtizede nem volt ilyen erős. Mindezek következtében a betakarítást még mindig nem tudták megkezdeni Ghánában és Elefántcsontparton, noha abba hagyományosan májusban szoktak belefogni.

 

Az ICCO az októberben megkezdődött 2015-16-os szezonra szóló globális kakaótermelési prognózisát 115 ezer tonnával, 4,04 millió tonnára vitte le, döntően annak köszönhetően, hogy Afrikában 95 ezer tonnával kevesebbel számol.

 

Ugyanakkor brazíliai várakozásait is jelentősen leszállította a nemzetközi kakószövetség, 30 ezer tonnával 210 ezer tonnára – ez 50 ezerrel marad el az előző szezonétól – az eleinte túl kevés, aztán viszont a szükségest jóval meghaladó esőzés miatt.

 

Csak az indonéziai terméskilátások javultak az ICCO szerint, 20 ezer tonnával, 320 ezer tonnára, mely csak 5 ezerrel alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

 

 

A kakaótermelés és készletek várható alakulása az ICCO számításai szerint

 

 

Összességében nem lenne meglepő, ha a kereslettől a korábban vártnál jobban elmaradó kínálat miatt a kakaó -amúgy most sem túl alacsony- ára ismét emelkedésnek indulna.


Forrás: Agrimoney, Conclude Zrt.