Címlap Hírek Hét százalékkal drágult az arany a Brexitre!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hét százalékkal drágult az arany a Brexitre!
2016. június 24. péntek, 11:26


A dollárral szemben két, míg az euróval és az angol fonttal több, mint három éve nem látott szintekre drágult az arany, azt követően, hogy a britek úgy döntöttek, elhagyják az Európai Uniót. S arra lehet számítani, hogy a továbbiakban még tovább erősödhet a válsághelyzetekben az egyik legfőbb eszköznek számító sárga nemesfém árfolyama.

 

 A péntek reggeli 1325 dollár feletti unciánkénti aranyár több mint 5 százalékkal magasabb az egy nappal korábbinál. Utoljára 2014 augusztusában cserélt gazdát ennyire drágán a sárga nemesfém, euróban és angol fontban azonban még ennél is régebben, 2013 áprilisában került ennyibe.

 

A Brexit hírére kilőtt az arany 

 A Brexit hírre kilőtt az arany Conclude Zrt 20160624

 

De elkezdtek áramlani a pénzek a másik nemesfém-menedékbe, az ezüstbe is, azért péntek reggel már közel 2,5 százalékkal kellett többet fizetni a piacon, unciánként 17,75 dollárt, mint egy nappal korábban. 


A piac ugyanis attól tart, hogy az Egyesült Királyság kilépése ismét recesszióba taszítja a kontinentális Európát, aminek negatív hatása az egész világgazdaságban érződhet. 

A britek EU-ból való kilépését követő nagyfokú bizonytalanság nemcsak az Egyesült Királyságra, hanem az EU-ra és az egész világgazdaságra kiterjedhetne, emiatt a pénzek az olyan biztonságos eszközökbe áramolhatnának, mint az arany – állapította meg a World Gold Council néhány héttel ezelőtti elemzése, melyet a Conclude is részletesen ismertetett.

Azt még korai megmondani, hogy hosszabb távon a Brexit milyen következménnyel járhat az EU számára. Az optimista forgatókönyv szerint az a sokk, amit a britek távozása okozna, egyfajta védekezési reflexként az eurózónát szorosabb egységre késztetné, megszilárdítva az eurót, ami fiskális és pénzügyi irányítási eszközöket adna az Európai Központi Bank (EKB) monetáris tárházához. Ez azzal járhat, hogy az euró nemcsak túléli a mostani válságot, hanem virágzásnak is indul. Ugyanakkor ez felerősítené a deflációs nyomást, amit az euró okoz az EU gazdaságának, növelve a gyengébb periférikus gazdaságokra nehezedő nyomást és valószínűleg erősítné az EKB mennyiségi lazító és negatívkamat-politikáját. E környezetben, az arany, mint egy nulla, de mégsem negatív kamatozású eszköz furcsamód magas hozamúvá és nagyon vonzóvá válhat. Hozama még a tárolási költségek levonása is versenyképes lehet a negatív kötvényhozamokkal.

A pesszimista forgatókönyv esetén azonban a Brexit megnöveli az EU szétesésének kockázatát, miután a többi országban lévő nacionalista és populista pártok követelnék az Egyesült Királyság példájának követését. Márpedig ha az EU effajta nyomás alá kerülne, az eurózóna valamennyi papíralapú eszközének, még magának az eurónak az értékeit illetően is kétségek merülhetnének fel. Egy ilyen forgatókönyv nyertese ismét az arany lenne, nem eget verő hozama, hanem a hagyományos menedékeszköz tulajdonsága miatt.

A Conclude tartja a napokban, még a Brexit előtt ügyfeleinek küldött hírlevelében foglaltakat, miszerint 1-2 éven belül nem lenne meglepő, ha az arany jelenlegi árfolyama megduplázódna. A Conclude prognózisa szerint 3 éven belül 20.000 forint fölé kerül az arany ára grammonként.

Forrás: Reuters, CNBC, Conclude Zrt., Conclude Daily Gold