Címlap Hírek WGC: a Brexit miatt a befektetők aranyba menekíthetik pénzeiket

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: a Brexit miatt a befektetők aranyba menekíthetik pénzeiket
2016. június 30. csütörtök, 08:03

 

A Brexit által kiváltott piaci bizonytalanság miatt hosszabb távon jelentős tőke áramolhat az egyik fő menedékeszköznek számító arany piacára – véli a World Gold Council legfrissebb jelentésében.

 

Befektetők vásárolnak aranyat a Brexitet követő bizonytalanság miatt.

 


Az arany unciája (1 uncia=31.1035 gramm) pénteken egészen 1342 dollárig rallyzott, az angol font 31 éves mélypontra zuhant, a világ tőzsdéi zuhantak. A Bank of England kész arra, hogy a szükséges lépéseket megtegye, s ugyanezt helyezte kilátásba a többi központi bank is. A svájci jegybank már péntek reggel interveniált. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a már most is negatív kamatok még lejjebb mehetnek a világ számos részén. Ez pozitív az arany számára.

 

 

Az arany dollárára 2014 augusztusa óta nem volt ilyen magas

 

2014 augusztusa óta nem volt ilyen magasan az arany árfolyama

 


A 2016. június 24 délelőtti LBMA-jegyzés alapján. Forrás: Bloomberg, ICE Benchmark Administration Ltd., World Gold Council

 

Még a dollárnál is jobban teljesített az arany a többi eszközzel szemben. Az euróban és az angol fontban kifejezett árfolyama több mint három éve nem volt ilyen magas, mindeközben a brit részvényindex, a FTSE 100 és az európai Euro Stoxx 50 is jelentősen esett.

 

A FTSE 100, az Euro Stoxx 50 az angol font USD-vel szembeni árfolyama (2016. január 1.=100)

 

A brit és európai részvények valamint a font a dollárral szemben

 

 

Nem könnyű találni a Brexithez hasonló helyzetet a múltban, a korábbi esetek egyikének a mérete és fontossága sem hasonlítható a mostanihoz. Most egy kétéves tárgyalási szakasz kezdődik Nagy-Britannia kilépéséről, ami ezen idő alatt más országokat is népszavazásra sarkallhat. Az például, hogy Skócia – Nicola Sturgeon szavaival – „egyértelműen az EU-ban maradásra szavazott”, egy újabb referendumot vetít előre. Észak-Írország és Írország pedig megkezdheti az újraegyesülési tárgyalásokat, miközben a francia és német populista pártok a jövő évi parlamenti választásokon érvényesíthetik akaratukat.

 

E körülmények között az arany betöltheti klasszikus menedékeszköz szerepét, ami azt jelenti, hogy sok befektető a népszavazásoktól tartva a sárga nemesfémbe teheti át pénzeit. Ez a World Gold Council várakozása szerint hosszú ideig elhúzódó folyamat lehet. Emiatt az arany ETF-k állományának már az utóbbi időben megkezdődött növekedése felgyorsulhat, miután a magán- és az intézményi befektetők is fokozhatják aranyvételeiket, s a lakosság is még több aranyérmét vásárolhat.

 

Az arany ETF-k állománya májusban és júniusban megugrott

 

Májusban és júniusban jelentősen nőtt az arany ETF-ek állománya a Brexitre való felkészülés jegyében

 

 

Jelentősen megerősödött a Shanghai Gold Exchange aktivitása is. A kereskedési volumen elérte a 346 tonnát, miközben a 2016-os átlag alig 100 tonnát tett ki.

 

A World Gold Council ugyanakkor arra számít, hogy a központi bankok is tovább folytatják aranyvételeiket, miután a kevés tartalékvaluták egyikének számító angol font árfolyama 31 éves mélypontra zuhant.

 

Újabb pofonként pedig a Standard & Poor's (S&P) tegnap este két fokozattal minősítette le a hosszú távú szuverén brit adósságot. Így az már egyik hitelminősítőnél sincs a legmagasabb, AAA fokozatban. Ráadásul az S&P megtartotta negatív kilátását, ami további leminősítésre utal. A brit Fitch Ratings egy fokozattal, "AA+”-ról "AA”-ra rontotta a brit hosszú távú adósbesorolást, szintén negatív kilátás mellett. Mind a két hitelminősítő kiemelte, hogy a skótok elszakadása Nagy-Britanniától növelné az Egyesült Királyság GDP-hez mért adósságállományát, s rontaná a GDP-növekedés kilátásait. Ráadásul nem kizárt, hogy London elveszítheti Európa pénzügyi központjának szerepét.

 

A piaci bizonytalanság mellett az arany erősödését a monetáris politikai akciók is támogatják. Ha a központi bankok további lépésekre kényszerülnének, az nagy valószínűséggel további kamatvágások lehetnek. A vártnál gyengébb amerikai foglalkoztatási adatok és a gazdasági növekedés lassulását előrevetítő prognózisok már a Brexit előtt azt a várakozást keltették a piacon, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve még későbbre tolhatja a kamatemelést, akár az év végére, s Nagy-Britannia kilépése az EU-ból e várakozást csak felerősítheti. Számos központi bank még lejjebb viheti a már így is negatív tartományban lévő kamatait, ami elriaszthat olyan befektetőket, mint a nyugdíjalapok.

 

A központi banki beavatkozások ugyanakkor az aranyat a többi menedékeszközzel szemben is vonzóvá teheti. A svájci jegybank már péntek reggel interveniált a devizapiacon, hogy megakadályozza a frank felértékelődését.

 

E tekintetben az arany nem jelent befektetési kockázatot. Kiváló minőségű, jó eszköz, s az a World Gold Council szerint megvédheti a befektetőket a piaci bizonytalanságokkal, a gazdasági, politikai és intervenciós kockázatokkal szemben. Nincs precedens arra, hogy egy ország elhagyja az EU-t, s a rendszerszintű kockázatok miatt az arany lehet a fő vagyonérték-megőrző.

 

Az arany a legjobban teljesítő eszköz volt a rendszerszintű válságok idején

 

Krízishelyzetek és az arany teljesítménye: a pénzügyi válságokban az arany hozama ellensúlyozza az egyéb veszteségeinket

 

 

Események: Öbölháború I: 1990. III. negyedév, Orosz pénzügyi válság: 1998. III. negyedév, Dot-com lufi: 2001. I. negyedév, 9/11: 2001 III. negyedév, 2002-es recesszió: II-III. negyedév, Amerikai hitelválság: 2008 IV. negyedév-2009. I. negyedév, Európai adósságválság: 2010. II. negyedév. Forrás: Bloomberg, World Gold Council.

 

Az európai adósságválság alatt az arany 12 százalékot erősödött. Márpedig a mostani kockázatok jóval nagyobbak. Ezért tartanak a világ jegybankjai annyi aranyat a tartalékaik között.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt., Conclude Daily Gold