Címlap Hírek Sikeresen debütált a kínai tőzsdei aranyár benchmark

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Sikeresen debütált a kínai tőzsdei aranyár benchmark
2016. július 11. hétfő, 07:34

 

Conclude Daily Gold

 

A sanghaji aranytőzsde a megfelelő piaci aranyár meghatározása érdekében hozta létre ez év áprilisában a Shanghai Gold Benchmark Price mutatót. A tőzsdeelnök Jiao Jinpu a World Gold Council legfrissebb tanulmányában – melyből a Conclude az utóbbi hetekben már többször is szemezgetett – fejtette ki az új benchmark jelentőségét és annak mind belföldi, mind nemzetközi hatását.

 

A sanghai aranytőzsdén napi négy-öt tonna arany is megfordul

 

 

Még három hónapja sem működik, máris az árupiacok, a piaci szereplők és a média heves érdeklődését váltotta ki a sanghaji aranytőzsde április 19-én elindított referenciamutatója, a Shanghai Gold Benchmark Price, nemcsak Kínában, hanem azon kívül is. E mutató a várakozások szerint jelentős szerepet fog játszani a kínai aranypiaci árak kialakulásában; felgyorsíthatja a sanghaji piac nemzetköziesedését, miközben erősítheti a kínai pénzpiaci rendszereket.


A Shanghai Gold Benchmark Price a kínai aranytőzsde azonnali platformján kereskedett, 999,9 ezrelék vagy még annál is nagyobb finomságú 1 kilogrammos sztenderd aranyrúd jüanban denominált referenciaértéke. A jüan/grammos ár aukciós rendszerben alakul ki – naponta kétszer, pekingi idő szerint délelőtt 10 óra 15 perckor és délután negyed 3-kor –, annak érdekében, hogy a piaci kínálat és kereslet relatíve egyensúlyban legyen.

 

A Shanghai Gold Benchmark Price indulása zökkenőmentes volt. Alkalmazásával az első hónapban az 1 kilós aranyrudak 105,91 tonna mennyiségben cseréltek gazdát, ez 27,94 milliárd jüannak felelt meg és az átlagos napi kereskedési volumen 4,81 tonna volt. Az összes adásvétel csaknem teljes egésze, 102,1 tonna fizikai aranyban bonyolódott le, ami jól tükrözi a piac fizikai arany iránti étvágyát.

 

Kérdés, milyen piaci hatást fejthet ki ez a referenciamutató?

 

Elindítása kétségtelenül erősítette a kínai aranypiac ármechanizmusát, s a kínai aranyipar számára lehetővé tette a sárga nemesfém derivatív piaci innovációkat, s egy újabb kockázatkezelő eszközzel látta el a piacot.

 

A Shanghai Gold Benchmark alternatívát nyújt a New York-i és londoni arany referenciamutatók mellett a fedezeti és fizikai ügyleteket nyélbe ütők számára. Május 19-ig a kereskedelmi bankok 72 készpénzes ügyletet bonyolítottak le a Shanghai Gold Benchmark Price használatával, melyek során összesen 74,8 tonna értékben került sor 1 kilós aranyrudak adásvételére.

 

A referenciamutató egyúttal a kínai pénzügyi intézmények termékei és szolgáltatásai számára is hasznos. Például a helyi kereskedelmi bankok már a Shanghai Gold Benchmark Price-t használják az aranyvételi terveik és az aranyalapú vagyonkezelési termékeik kialakításánál, míg a brókercégek és az alapkezelők egy sor terméküket e mutatóhoz árazzák.

 

A Shanghai Gold Benchmark Price ugyanakkor azon tengerentúli intézmények figyelmét is felkeltheti, amelyek a sanghaji aranytőzsdével szeretnének együttműködni.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.