Címlap Hírek Magasan maradhatnak a cukorárak

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Magasan maradhatnak a cukorárak
2016. augusztus 09. kedd, 13:43

 

Conclude Daily Gold

 

A világ cukortermelésének visszaesését prognosztizálta a Czarnikow kereskedőház, aminek hatására az árak emelkednek és egy ideig magasan is maradhatnak – vélik, miután úgy becsülik, hogy a következő két szezonban több mint 22 millió tonnával apadhatnak a globális cukorkészletek.

 

Cukornádból termelik a világ cukorkészletének nagy részét

 

 

Legfrissebb prognózisában a kereskedőház a korábbinál 1,1 millió tonnával nagyobbra, 12,5 millió tonnára teszi a 2015-16-os szezonban várható globális cukorkínálat csökkenést, elsősorban az Indiában kialakult szárazság hatására. A következő, 2016-17-es idényre adott első előrejelzésében pedig 9,8 milliós deficittel számol, miután Közép-Amerika, India és Thaiföld mérséklődő termelésével szemben Brazília növekménye csak enyhíteni tudja azt a mértéket, amennyivel a kínálat nem tud lépést tartani a növekvő kereslettel.

 

 

Ez azt jelenti, hogy két idény alatt a világ cukorkészletei több mint 22 millió tonnával apadhatnak” – vonta le a következtetést a londoni székhelyű csoport. Ez csak 2,5 millió tonnával marad el a 2008-09-es és 2009-10-es szezon csökkenéseitől, ami a cukor fontonkénti árát több évtizede nem látott magasságba, 30 USA-dollárcent fölé hajtotta.

 

A Czarnikownál kevésbé pesszimista a többi elemző. A Datagro például csak 6,2 millió tonnás deficitet vár a 2015-16-os és 7,1 milliósat a 2016-17-es szezonra, a Rabobank 8,5 milliósat, illetve 5,5 milliósat, míg az FO Licht 9,5 milliósat, illetve 7 milliósat.

 

A Czarnikow prognózisa azzal számol, hogy Brazília cukortermelése 35,5 millió tonnás rekordszintre ugorhat, miután a magasabb árak a cukorgyárakat arra késztetik, hogy az édesítő szer gyártását helyezzék előtérbe az etanollal szemben.

 

„Valószínűleg a cukor marad a domináns termék, több mint 600 ponttal áll magasabban, mint az etanol” – közölte a csoport, hozzátéve, hogy a szárazság minden bizonnyal segíti a cukor koncentrációját a cukornádban.

 

A cukorrépa-termelés 3,5 millió tonnával, 37,9 millióra emelkedhet a mostani szezonban, amihez nagyban járult hozzá az Európai Unió 2 milliós növekménye, ahol a vetésterület 8 százalékkal haladta meg a tavalyi, négy évtizedes mélypontot.

 

Ugyanakkor az indiai termelés most zuhant hétéves mélypontra, 25,4 millió tonnára, a délnyugaton – köztük a növekedés szempontjából kulcsnak számító Karnataka és Maharashtra tartományban – vissza-visszatérő szárazság hatására.

 

A szárazság miatt a termelők nem lesznek képesek a kívánt mennyiségű cukornádat telepíteni, ami valószínűleg a cukornád növekedésére is kihat. A szárazság miatt a thaiföldi cukortermelése 600 ezer tonnával, 9,8 millióra esik, ez már a második egymást követő évi csökkenés.

 

Közel fél éve felfelé tartanak a cukorárak, februári éves mélypontja óta 64%-ot emelkedett az édesítő árfolyama

 

 

2016 januárja óta a cukor árfolyama közel 35%-al drágult.
 
 

 

Forrás: agrimoney.com, tradingeconomics.com, Conclude Zrt.