Címlap Hírek Bemutatjuk az indiai befektetési aranyérmét

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Bemutatjuk az indiai befektetési aranyérmét
2016. szeptember 20. kedd, 12:00


Conclude Daily Gold

Az egyik oldalán Gandhit, a másikon a 24 küllőjű Asóka kereket megjelenítő indiai aranyérmék és -rudak forgalmazása az ázsiai állam azon tervének a része, hogy monetizálja sárga nemesfémet.

 

Indiai befektetési aranyérme Gandhi arcképével.



India miniszterelnöke, Shri Narendra Modi döntése alapján 2015 novemberében bocsátották ki Új-Delhiben az Indian Gold Coin-t és az Indian Gold Bullion-t.

 

Az egyaránt 24 karátos, 999 ezrelék finomságú érme és rúd egyik oldalán Mahatma Gandhi portréja, a másik oldalán pedig Asóka csakrája található, a dharmacsakra, ami az eredetileg nyolcküllős buddhista tankerék egyik ábrázolási módja. A keréknek 24 küllője van. Asóka csakrája a maruja Nagy Asóka (i. e. 272-232) közötti időszakból fennmaradt több emléken szerepel, ezek közül a legnevesebb Asóka oroszlános szobra, és az Asóka oszlopfő. India nemzeti lobogójának közepén is az Asóka kereket láthatjuk. Asóka volt a buddhizmus elterjedésének legfőbb támogatója. Érdekesség, hogy noha a buddhizmus mára jórészt kiszorult India területéről, a tankerék mint indiai jelkép mégis használatos.

 
Eredetileg az érme 5 és 10 grammos kiszerelésben készült, míg a rúd 20 grammos. Mind az Indian Gold Coin, mind az Indian Gold Bullion kibocsátása a 2015-ös indiai költségvetésben bejelentett aranyreform-tervek része. Az arany monetizálásának terve lökést adhat India aranykészletének szervezett újrahasznosításához, ami hozzájárulhat az indiai gazdaság fellendüléséhez. Az Indian Gold Coin és az Indian Gold Bullion része a mumbai kormány ‘Make in India’ nevű kezdeményezésének.

 

Az érmét és a rudat a Security Printing and Minting Corporation of India Limited (SPMCIL) verte és látta el biztonsági jegyekkel, és a Bureau of Indian Standards (BIS) hitelesítette a fémjelzésével. India aranyérméjét az állami tulajdonban lévő MMTC társaságon keresztül kezdte forgalmazni 15 városban, később azonban több bankkal és az indai postával is bővült az értékesítési hálózat.

 

Az elfogadottságuk szempontjából sokat jelent, hogy az aranyiparág szakmai szövetsége, a World Gold Council partnerként beszállt e vállalkozásba. Az indiai befektetési aranyérmék egyelőre még drágábbak, mint a legnevesebb befektetési aranyérmék (American Eagle (USA), a Panda (Kína), a Maple Leaf (Kanada), a Bécsi Filharmonikusok, és a Krugerrand (Dél-Afrika), ezért a nyugati befektetési arany forgalmazók kínálatában még nem jelent meg.

 

Forrás: World Gold Council, www.indiangoldcoin.com, Conclude Zrt.