Címlap Hírek Négy éves csúcsot ostromol a cukor ára

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Négy éves csúcsot ostromol a cukor ára
2016. október 25. kedd, 12:23

 

Conclude Daily Gold 

 

Az édesítő áremelkedésével párhuzamosan Brazília és Ausztrália rég nem látott szintre pörgetheti fel cukorexportját. Kérdés, hogy a korábban alábecsült kínálat bővülése mikor fogja visszafordítani az árakat a magasból.

 

Cukor: négy éves csúcs közelében az árak


Jó éve lehet az ausztrál cukornád termesztőknek: tíz év után először érheti el a 4 millió tonnát a világ harmadik legnagyobb cukorexportőrének számító Ausztrália kivitele a 2016-2017-es szezonban, teljes cukortermelése pedig elérheti az 5,1 millió tonnát a USDA sydney-i irodájának előrejelzése szerint. Az emelkedő árak hatására az ausztrál gazdák közel 40%-al, 400.000 hektárra növelték a cukornád termesztésébe bevont területeket, amiben az is szerepet játszott, hogy számos cukortermesztő országban visszaesett a termesztés.

 

 

A világ legnagyobb cukortermesztője, Brazília úgy növelheti rekord méretűre, 27 millió tonnára idei cukorexportját, hogy közben a teljes cukornádtermése jelentősen visszaeshet az előrejelzések szerint. A Dél- és Közép-Brazíliában található fő nádtermő területeket sújtó száraz időjárás a tavalyihoz képest 9 millió tonnával, összesen 658 millió tonnára csökkentheti a dél-amerikai országban az idei cukorév alatt betakarítható cukornád mennyiségét.

 

A várhatóan kisebb brazil cukortermés okozta, az idei szezont végig kísértő félelmek négy éves csúcs közelébe repítették a cukor határidős piacán az árakat. A nyerscukor kereskedelemben benchmarkként használt, a new york-i határidős árutőzsdén jegyzett Sugar Nr. 11 futures márciusi határidejének árfolyama az elmúlt egy év alatt 56%-ot emelkedett, a tavaly szeptemberi 12 USD körüli mélypontról pedig több, mint 85%-ot repült az árfolyam.

 

A new yorki határidős árutőzsdén forgó 2017 márciusi Sugar Nr. 11 határidős kontraktus árfolyamemelkedése az elmúlt 1 évben.

 

Ezt az áremelkedést a brazil cukorfinomítók azonnal le is reagálták: a várakozások szerint a teljes cukornádtermés mintegy 45%-át fogják finomított és nyers cukor előállítására fordítani. Tavaly ez az érték 41% volt, amiből jól látszik, hogy mennyire rugalmasak a kereslet-kínálati viszonyok a cukor (és a szintén cukárnádból előállított az etanol) piacán.

 

Kérdés, azzal, hogy a fő drágító tényező – nevezetesen az azzal kapcsolatos félelmek, hogy a brazil cukorkínálat a vártnál kisebb lesz – az USDA szerint enyhülni látszik, megtörheti-e és ha igen, mikor a cukor árak emelkedő trendjét.

 

Forrás: Agrimoney, Trading Economics, Conclude Zrt.