Címlap Hírek Jöhet a saría-kompatibilis aranybefektetés!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Jöhet a saría-kompatibilis aranybefektetés!
2016. november 30. szerda, 15:15

Conclude Daily Gold
 
 
A világ népességének ötödét kitevő, mintegy másfél milliárd iszlám vallású ember számára válhat könnyedén elérhetővé az aranybefektetés. Holnap, azaz december 6-án Bahreinben jelentik be a Sharia Standard for Gold kezdeményezés elindulását, amivel újabb, jelentős vásárlóerő megjelenésére számít az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC).
 
Adu Dhabi Zayed mecset. 
 
 
Új aranykereslet jelenhet meg Nathalie Dempster, a WGC központi banki és közérdekű ügyekért felelős igazgatója szerint a világpiacon azzal, hogy a World Gold Council (WGC) és az iszlám pénzügyi intézmények auditáló szervezete (angol nevén: Accounting Auditing Organisation for Islamic Financial Institutions, AAOIFI) olyan új keretrendszert dolgoztak ki, ami összhangba hozza az aranybefektetések szabályait a saríával, az iszlám alapjoggal és erkölccsel. E többletkereslet az aranyárak emelkedéséhez vezethet.
 
 
Eddig gyakorlatilag nem volt útmutató a saríában az aranyrudak és -érmék kereskedelmére. Ezt pótolja a mostani változtatás, az új standard bevezetésével, ami az aranytermékek széles spektrumát – köztük a trezorokban tárolt sárga nemesfémet, aranyba fektető alapokat, arany certifikátokat, fizikai arany ETF-eket és arany határidős termékeket – teszi elérhetővé, mind a retail, mind a nagykereskedelmi piacok számára. Ezen termékek mindegyike mögött teljes mértékben fizikai aranynak kell állnia fedezetként.
 
 
A WGC az AAOIFI szervezettel karöltve hozta létre a Sharia Standard for Gold nevű kezdeményezést, amelynek célja, hogy az iszlám törvényeinek megfelelő arany befektetési termékeket hozzanak létre. Az AAOIFI egy autonóm iszlám nemzetközi nonprofit testület, ami az iszlám pénzügyi intézetek és az ipar számára ad könyvelési, irányitási és auditálási iránymutatást arra, hogy etikai szempontból milyen szabványokat kell követniük. E független szervezetnek 45 országból 200 intézmény a tagja, köztük az Islamic Development Bank, központi bankok, iszlám pénzügyi intézmények, és a nemzetközi iszlám banki és pénzügyi világ számos szereplője. Ugyanakkor az AAOIFI sztenderdjeit a pénzügyi gyakorlatukat az iszlám szabályokkal harmonizáló intézmények is alkalmazzák - akár a nyugati befektetési és kereskedelmi bankok is átültethetik gyakorlatukba.
 
 
A WGC igazgatója szerint a saría kompatibilis aranybefektetési termékekben rejlő potenciált jól jelzi, hogy 2020-ra a teljes iszlám pénzügyi piac a várakozások szerint mai méretének közel kétszeresére, 2000 milliárd dollár nagyságúra is nőhet. Nathalie Dempster szerint, ha ennek az összegnek csupán 1%-a áramlik aranyba, már az is 20 milliárd dollárnyi és évi több száz tonnás többlet aranykeresletet jelent, ami pozitívan hatna az arany árfolyamára is.
 
 
Az arany különösen vonzó alternatíva lehet az iszlám vallásúak számára a többi saría kompatibilis befektetési lehetőséghez képest: a sárga nemesfém az elmúlt 8 évben valamennyi iszlám pénzügyi eszköznél jobban teljesített, köztük az ingatlanbefektetési alapoknál, a Takaful indexnél, a Dow Jones Islamic Equities Indexnél és a Dow Jones Sukuk Indexnél. Emellett az arany lekörözte az iszlám világban használt főbb valutákat is. Az arany ára 2000 óta 367 százalékkal emelkedett dollárban kifejezve (az öbölmenti országok valutáinak mozgása a dollárhoz van kötve), 393 százalékkal maláj ringgitben, míg 762 százalékkal indonéz rúpiában.
 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.