Címlap Hírek 600 millió unciányi ezüstöt használhatnak fel a napelem és etilén oxid gyártó cégek 2020-ig

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
600 millió unciányi ezüstöt használhatnak fel a napelem és etilén oxid gyártó cégek 2020-ig
2016. december 23. péntek, 16:34

 
Conclude Daily Gold

 

Mindenki tudja, hogy az ezüst szemet gyönyörködtetően lágy, fehér színnel csillog. De ez nem az egyetlen tulajdonsága, ami a ritka nemesfémet fontossá teszi az emberiség számára!

 

 

Napelem panelek - a fotovoltaikus cellák iránti igény növelheti az ezüst keresletét. 

 

 

Könnyű feldolgozhatóságának, a többi nemesfémhez képest viszonylag alacsony árának és kiváló hő- és feszültség vezető tulajdonságainak köszönhetően az ezüst ipari kereslete igen jelentős: a 2015-ben felszínre hozott 1170 millió unciányi ezüst felét, 589 millió unciát a különböző iparágak használtak fel. A teljes, tavaly kibányászott ezüstkészlet közel 15%-át használta fel a napelem gyártás, és az iparág éves ezüst igénye közel kétszeresére, 145 millió unciára nőhet 2018-ra a CRU Consulting várakozásai szerint.  

 
 
A fotovoltaikus cellákat gyártó cégek ezüstkereslete 2018-ban tetőzhet 145 millió unciánál.

 
A fotovoltaikus cellákat gyártó cégek ezüst kereslete 2018-ban tetőzhet 145 millió uncia ezüst igénynél. 

 

 

A napelem gyártók ezüstkereslete az utóbbi években egyébként nagymértékben nőtt: a napelem panelek alkatrészeként gyártott fotovoltaikus cellákban 2014-ben még „csak” 59,9 millió uncia ezüstöt használtak fel, ami 2016-ban már meghaladta a 80 millió unciát. A CRU előrejelzése alapján ez a mennyiség 2016-2020 között tovább fog növekedni, és a következő négy évben átlagosan évi 120 millió unciányi ezüstöt fognak felhasználni a napelem gyártók. Az iparág ezüstszükséglete tehát annak ellenére bővülhet, hogy a technológiai fejlődésnek hála egyre kevesebb ezüstöt kell felhasználni egy-egy fotovoltaikus cella előállításához.      

 

 

A napelem gyártás további felfutása mellett erős érvek szólnak a CRU szerint: amellett, hogy egyre olcsóbbá válik a napelem rendszerek telepítése és a napból nyert energia egységnyi ára, az idén ősszel 195 ország által aláírt párizsi klímaegyezmény nyomán az alternatív energiaforrások – így a napenergia is - egyre nagyobb teret fognak kapni a jövő energiapolitikájában.

 

 

A fagyálló és PET-palackok mellett kozmetikumok és kórházi fertőtlenítőszerek előállításához használt etilén-oxid iránti kereslet is nőhet áttételesen a növekvő gépjármű- és műanyag keresletnek hála, és az elmúlt évek alatt főleg Kínában kialakult túlkapacitás végre optimumba kerülhet. Az etilén oxidálása során ezüstkatalizátorokat használnak, amik idővel "elkopnak", ezek cseréje és újrahasznosítása hozhat további keresletet a szürke nemesfém piacára. A CRU Consulting az etilén-oxid katalizátorok cseréje folytán további 7,2 millió unciányi extra-keresletet várnak 2018-ra, ami több, mint 30%-al nagyobb érték az ideinél.

 

 

Az etilén-oxid előállítók várható ezüstkereslete is 2018-ban tetőzik a CRU előrejelzése szerint 

Az etilén-oxid előállítók várható kereslete is 2018-ban tetőzik a CRU előrejelzése szerint 

 

 

Bár a hosszútávú árupiaci előrejelzéseket érdemes megfelelő körültekintéssel kezelnünk, megalapozottnak tűnik a CRU optimizmusa a napelem gyártás felfutását illetően. Érdekes, de valószínűleg véletlen összecsengés, hogy a nemesfémpiac népszerű elemző párosa, Stöferle-Valek 2018 nyarára teszi az arany és az ezüst új csúcsra futását - amikor az ausztrál CRU szerint tetőzni fog a napelem- és etilén-oxid gyártók ezüstkereslete.

 

 

Közép- és hosszútávon az infláció ugrásszerű növekedése és az ipari kereslet kombinációja ismét vonzó befektetéssé teheti a jelenleg historikusan alulértékelt és az utóbbi hónapokban nagy korrekción átesett ezüstöt - amit érdemes fizikai formában is birtokolni.

 

 

Forrás: CRU Consulting, The Silver Institute, Conclude Zrt.


 

FIZIKAI EZÜSTBE FEKTETNE? MOST TÖBB EZÜSTÖT ÉR A PÉNZE WEBÁRUHÁZUNKBAN!