Címlap Hírek Hasítottak az európai arany ETF-k az első negyedévben

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hasítottak az európai arany ETF-k az első negyedévben
2017. május 04. csütörtök, 12:22

 

A WGC adatai szerint márciusban 5,9 tonnával növelték állományukat a fizikai aranyba fektető, tőzsdén jegyzett befektetési alapok (ETF-k), elsősorban az európaiak jóvoltából. Összességében 2017 első negyedévében 109,1 tonnával gyarapodtak.

 

AranyEtf

 

 Összességében az arany ETF-k és a hasonló konstrukciók 2251,8 tonna (azaz 72,4 millió uncia) fizikai aranyat birtokoltak március végén. Ezek 90,1 milliárd dollárt értek, 1 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

Elsősorban az európai ETF-kbe áramlott a sárga nemesfém, ami kompenzálta az észak-amerikai alapok állományának enyhe csökkenését. A Németország és az Egyesült Királyság által dominált európai növekedés 18,3 tonnát tett ki, amivel az öreg kontinens ETF-jeinek készletei 941,2 tonnára emelkedtek. Eközben az észak-amerikaiaké 11,6 tonnával, 1195,9 tonnára esett. Az ázsiai és az egyéb régiós alapok 67,7 tonnás, illetve 46,9 tonnás mérete gyakorlatilag nem változott.

 

Európában a német Xetra-Gold (mely régiójában a legnagyobb) 2 tonnával, 162,9 tonnára hízott. Ezzel növelte a távolságot legközelebbi riválisa, az Egyesült Királyságban bejegyzett, március végén 148,7 tonnát tartó ETFS Physical Gold előtt. A legnagyobb harmadik havi gyarapodást ugyanakkor a másik német alap, a DB Physical Gold Euro Hedged ETC mutatta fel, mely 5,2 tonnával növelte készleteit, 28,9 tonnára – ez 22 százalékkal több a február véginél. 

Észak-Amerikában az SPDR Gold Shares fizikaiarany-állománya 8,8 tonnával csökkent, ám az még így is 832,3 tonnára rúgott március végén. A 2,4 tonnával karcsúsodó iShares Gold Trust pedig 199,9 tonna felett diszponált.  

Ázsiában a kínai Huaan Yifu Gold ETF – a régió legnagyobb alapja – 1,5 tonnás csökkenést szenvedett el, ami készletét 24,9 tonnásra vitte le.


Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.