Címlap Hírek Az arany hosszabb távú drágulását vetítik előre a grafikonok

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az arany hosszabb távú drágulását vetítik előre a grafikonok
2017. június 26. hétfő, 08:32

Conclude Daily Gold

Bár a technikai elemzések szerelmesei egyaránt találhatnak az arany gyengülésére és erősödésére utaló jeleket, az elmúlt évtizedek tapasztalatai arra utalnak, hogy a sárga nemesfém egy hosszabb távú árfolyamemelkedés előtt áll. 

 
Jelenleg az arany egymással ellentétes erők szorításában van. Az eladásra játszó (bearish) befektetők nem látnak okot arra, hogy tartsák sárga nemesfémüket, miután a részvények sorra döntögetik a rekordokat, a világgazdaság egyre jobban kezd magához térni, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve pedig annyira bízik a munkaerő-piacban, hogy hajlandónak mutatkozik alapkamatát még az idén tovább emelni.

 
Ezzel szemben az optimista (bullish) befektetők úgy vélik, az arany vonzó menedékeszköz lesz Donald Trump finoman szólva is ellentmondásos elnöksége miatt – ami akár törvényhozói katasztrófába is fulladhat –, miközben a terrorista támadások és geopolitikai feszültségek növelik az egyéb eszközök kockázatát.

 
Az arany az év elejétől 9 százalékkal erősödött, ám árfolyama még így is alig tér el az egy évvel korábbitól. Az azóta eltelt 12 hónapban a sárga nemesfém hullámvasutazott: először 1375 dollárig drágult, azt követően azonban egészen 1123 dollárig zuhant. Most 1250 dollár környékén tanyázik.

 
Június elején az arany ára felfelé áttörte a süllyedő trendvonalat, ami a 2011-es 1921,17 dolláros rekordszint óta ereszkedik. Az elmúlt napokban azonban ismét e vonal alá süllyedt, „ez nem túl jó jel” – véli Fawad Razaqzada, a londoni székhelyű Forex.com brókercég elemzője. Szerinte az aranyárak még tovább, előbb 1236 dollárig eshetnek, majd megérinthetik az 1200-as határt.

 
Az arany nem tudott a középtávú távú bearish (ereszkedő) trend felett maradni
 
Arany grafikon 20170626 
 
 
Az arany több mint egy éve nem volt ilyen drága az ezüsthöz képest, a 75-ös arany-ezüst ráta a tízéves átlag (62,5) felett tartózkodik. Míg a sárga nemesfém árfolyama alig változott a második negyedévben, addig az ezüst 9 százalékot veszített az értékéből. Emögött az áll, hogy amikor a nemesfémek mindegyike gyengül, akkor az ezüst általában nagyobb mértékben szokott leértékelődni, mint az arany, ugyanakkor jobban is drágul, amikor a nemesfém-piac bika üzemmódba kapcsol. 

 
“Most alkalmasnak tűnik az időpont arra, hogy ezüstöt vásároljon és aranyat adjon el az, aki szeretné a két nemesfém közötti rátát lekereskedni és abban hisz, hogy hogy lesz egy visszarendeződés” – közölte Philip Klapwijk, a Precious Metals Insights ügyvezető igazgatója. 
 
Több mint egy éve nem volt ilyen magas az arany-ezüst arány
 
 20170626 Arany-ezüst arány grafikon
 
Számos jel utal az arany árfolyamának tartós jövőbeni emelkedésére. A technikai elemzés szerint a 200 napos mozgóátlag 1237 és 1250 között stabilizálódhat, azt követően pedig az árfolyam megcélozhatja az 1300 dolláros lélektani határt, annak hatására, hogy az USA-dollárra még a  mostaninál is nagyobb lefelé irányuló nyomás helyeződhet – jelezte előre Georgette Boele, az amszterdami székhelyű ABN Amro Bank devizastratégája.
 
Mind a lokális csúcsok, mind a lokális minimumok egyre feljebb vannak. Ez jó jel.
 
 
20170626 Arany grafikon: higher highs, lower lows

 
Ugyancsak az arany hosszú távú emelkedő trendjére utalt egy ritka keresztformáció decemberben – mutatott rá Ned Naylor-Leyland, az Old Mutual Gold & Silver Fund igazgatója. Akkor az 50 hetes átlag a 200 hetes fölé ment – erre utoljára 2002-ben volt példa. Márpedig az azt követő kilenc év alatt a sárga nemesfém árfolyama több mint hatszorosára emelkedett. Amikor az elmúlt 30 évben ez az un. „aranykereszt” kialakult, az előre vetítette az arany árfolyamok legalább három éven át tartó emelkedését.
 
 
A legutóbbi aranykereszt-formációt követően a sárga nemesfém több évig tartó emelkedésbe kezdett  
 
  
20170626 Arany kereszt az arany hosszútávú chartján

 
Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.