Címlap Hírek Igen olcsó az arabica kávé

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Igen olcsó az arabica kávé
2017. június 28. szerda, 13:27

Conclude Daily Gold
 
 
Az arabica kávé ára 2008 óta nem volt ilyen alacsonyan a robusta kávé árához képest. De nemcsak a relatív ár szerint olcsó az arabica, hanem a piac még nem árazta be a következő szezonra várható deficitet és az időjárási bizonytalanságot sem. A fundamentumok alapján a mostani arabica kávéárfolyam jó beszállási pontnak tűnik.
 
Arabica kávészemek Forrás: Rwandan Coffee, Conclude Zrt. 
 
 
Múlt héten az arabica kávé ára már csak 25 centtel volt drágább fontonként (0,453 kiló) mint a robusta kávé ára. Ez 2008 óta nem látott alacsony érték. Mindeközben a 2016-2017-es szezon 4,4 millió zsákos többlete hamarosan 900 ezer zsákos deficitbe fordulhat a 2017-2018 szezonban. A Marex Spectron londoni árupiaci cég épp emiatt túlzásnak tartja a jelenlegi olcsó árakat, mert ez szerintük még a jelenlegi szezon szufficites termésére vonatkozik. A jövőre várható deficit mellett az un. időjárási prémiumot sem tartalmazza a jelenlegi árfolyam. A 2017 őszén virágzó brazil kávéültetvények termése a 2018-2019-es szezonban kerül majd piacra és ennek az időjárási prémiuma még egyáltalán nincs benne a határidős árakban. Márpedig az egyre szélsőségesebb időjárás a kávéültetvények 60%-ban kárt szokott okozni.
 
 
 
Fentiek miatt kezd összeállni egy nagyon kedvező befektetési kép az arabica kávé piacán. Ezt szintén erősíti az is, hogy az utóbbi időben rengeteg pénz távozott az emberek által kezelt tőzsdei árupiaci alapokból a gépek vezérelte algoritmus kereskedő alapok irányába. Csak a kávépiacról 25 milliárd dollár távozott az utóbbi időben és ez az egyik fő felelőse annak, hogy az arabica ára sokkal lejjebb van az indokoltnál.
 
 
Az arabica szeptemberi határideje 115 dollárcentnél padlózott a múlt héten, jelenleg 125 cent fölött van a jegyzés fontonként. A short pozíciók zárása megkezdődött, de egyértelmű irány még nem alakult ki.
 
 
Jelenleg szinte minden befektetési eszközben nagyfokú túlárazottság alakult ki. Az arabica kávé ezzel szemben a kivételek közé tartozik. 
 
 
Grafikonok:

 
Közel másfél éve nem volt olyan olcsó az Arabica kávé, mint most
 
Az arabica kávé tőzsdei árfolyama közel másfél éve nem volt ilyen alacsony  
 
 A 2017 júliusi lejáratú arabica kávé árfolyam alakulása az ICE árutőzsdén
 
A 2017. júliusi arabica kávé határidő kontraktus árfolyamváltozása 
 
 
A londoni robusta árfolyam jegyzése 2015 február-2017 június 
 
A londoni tőzsdén kereskedett robusta kontraktusok árfolyam 
 
A robusta kávé tőzsdei áralakulása az arabica kávéhoz képest (2015.02.01.-2017.06.28.) : az ábrán jól látszik, hogy a robusta (piros-zöld) ára kb. ugyanott van mint két és fél éve, míg az arabica (kék) 21%-kal ment lejjebb.
 
Átalakuló ízlések: az arabica árfolyama jelentősen esett a robusta kávéhoz képest 
 
 
Forrás: Economic Calendar, finviz.com, Conclude Zrt.