Címlap Hírek Befektetési arany forgalmazás 2011.

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Befektetési arany forgalmazás 2011.
2012. június 15. péntek, 06:12

A Hvg.hu online gazdasági hetilap írásában rövid összefoglalót találunk a 2011-es év hazai aranypiaci trendjeiről, eredményeiről:

Tavaly az arany hazai forgalma a megelőző évinek kétszeresére nőtt. A három legnagyobb kereskedő cég a 45 milliárdos piac 40 százalékát tartja ellenőrzése alatt, összes forgalmuk mintegy 15 milliárd forintot tett ki.

A cégek éves eredményei alapján a hazai piacon 2011-ben a fizikai arany iránti érdeklődés legalább 200 százalékkal nőtt; ezzel a forgalom év végére meghaladhatta a 45 milliárd forintot. A három legnagyobb nemesfém-kereskedő – a Conclude Zrt, a Magyar Aranypiac Kft. és a Solar Capital Zrt. együttes piaci részesedése 2011-ben elérte a 40 százalékot. A teljes piaci forgalomból a közzétett eredmények szerint a Conclude Zrt. részesedése 7,5 milliárd forint volt, míg a Magyar Aranypiac Kft. 5,6, a Solar Capital Gold Zrt. pedig 1,9 milliárd forintot jegyzett – bár a Solar év közben átalakult, így ez az összeg csak az utolsó, legerősebb negyedévet takarja.

"A tavalyi év továbbra is azt mutatja, hogy a nemzetközi piacon megszokott biztonsági tartalékképzéssel és portfólió-diverzifikálással szemben a hazai befektető piaci pánik idején vásárol, és jellemzően kis kiszerelésben, pénzhelyettesítőként tart fizikai aranyat" – mondja Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója. A kereslet tavalyi megugrása annak is köszönhető, hogy a piacon új, aranyat először vásároló befektetők is megjelentek. A világban a teljes lakossági megtakarítás átlagosan mintegy 0,8 százaléka fizikai arany; a szakértők feltételezése szerint a tavalyi éves forgalmat tekintve ez Magyarországon sincs másképpen.

A magyar aranypiacon tavaly két nagy felfutás volt, az egyik augusztusban történt, amikor az amerikai államadósság leminősítése világméretű bizonytalanságot okozott, így a befektetők a biztonságot keresve tömegesen fektettek aranyba. A következő hajrá november-decemberben következett, amikor a magyar piaci bizonytalanságok a hazai lakosságot fordították a befektetési arany felé. „Ezekben az időszakokban a fizikai és a papíralapú alany árfolyama egyértelműen elvált egymástól: azt az aranyat, amit rögtön el lehetett vinni, drágábban lehetett eladni, mint azt, amely csak számlaként létezett, vagy nem volt mögötte fizikai áru” – mutat rá Juhász Gergely.

A Conclude tapasztalatai szerint, a tavalyi nagy rohamok alkalmával a bankból kivett 1-2 millió forintos betétek összegétől kezdve a 100 milliós nagyságrendig történtek fizikaiarany-eladások, köztük számos esetben olyan befektetőknek, akik korábban nem éltek ezzel a befektetési lehetőséggel. Azt, hogy az aranyat valóban pénzhelyettesítő gyanánt vették, mi sem mutatja jobban, mint hogy sokan kifejezetten a kis kiszerelést keresték. Volt, aki több száz darab 5 grammos lapkát vett, de felfutott az aranyérmék iránti kereslet is. Mivel a hazai piacon a stabil szereplők árai között nem volt nagy különbség, az ügyfelek többsége személyes ajánlás alapján választott az aranykereskedők között.

Megjelentek a piacon a kojunktúralovagok is

A tavalyi év tapasztalatai és a fogyasztóvédelmi felügyelőségnél tett bejelentések azt is világosan megmutatják, hogy a felfelé törő piacon a cégek magatartására is fokozottabban oda kell figyelni: a felfutást kihasználva számos olyan szereplő jelent meg, amelyek a piaci ár alá ígérve szereztek maguknak vevőket, majd pedig határozatlan ideig késtek a szállítással, elbizonytalanítva a teljes piac ügyfeleit.

Forrás: Hvg.hu