Címlap

Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

Lesz-e elég kakaó? Törekvések a termelés növelésére

 

Conclude Daily Gold

A kakaó keresletével a termelés egyelőre nem képes lépést tartani. A legnagyobb élelmiszeripari cégek, már csak jól felfogott üzleti érdekeikből is sokat tesznek azért, hogy a termelés döntő részét adó afrikai országok farmerei hatékonyabban működjenek.

Forrás: www.nestlecocoaplan.com, Conclude Zrt.
Az ázsiai fogyasztók csokiéhsége miatt a
 kakaókereslet évről-évre növekszik, amivel – ha nem tesznek ellene – a kínálat nem lesz képes lépést tartani és a jelenlegi ütem szerint 2020-ra a világ kakaó tartaléka kritikus szintre csökkenne.  A 2013-14-es, közel 3,8 millió tonnás kakaótermelés 70 százalékát adó fejlődő országokban, Elefántcsontparton, Ghánában, Indonéziában és Nigériában, a termelők küzdenek a fák elöregedésével, a moníliás és vírus betegségekkel, a gyenge minőségű táptalajjal, valamint azzal, hogy nincs elég tőkéjük áttérni az intenzívebb termelési módokra. Mindezek következtében a kakaó készletek folyamatosan csökkenek, a 2013-2014-es szezonban például várhatóan 100 ezer tonnával. Az  1,59 millió tonnás világ tartalék készlet már csak egyharmad évnyi fogyasztást fedez le.  A top 10 élelmiszeripari mamut cég közül 3 is többszáz millió dolláros programot indított nyugat afrikai farmereknek.

A hangzatos marketing kommunikáció mögött kőkemény gazdasági érdekek húzódnak meg. Mindenki szeretné biztosítani a minőségi alapanyaghoz jutást. A nyugat-afrikai termésű kakaó például 160 dollár prémiummal szállítható be a new yorki tőzsdei raktárakba a fizikai elszámolású tőzsdei kontraktusok teljesítésekor. Tehát nem véletlen, hogy a két legnagyobb termelő ország Ghána és Elefántcsontpart kis farmerei igencsak felértékelődtek  a multik szemében. Valamit tényleg tenni kell, a kakaó termesztő felületek nemigen növelhetők tovább, hiszen például Ghána  esőerdeinek közel 90%-át már kivágták, a maradékra a faiparnak szüksége van, no és a természetvédelem is ( a túrizmussal a háta mögött) szerencsére egyre szigorúbb a nyugat afrikai országban. Marad tehát a termésátlagok növelési kényszere. Ezt intenzívebb ültetvényekkel, a régi fákba új fajták oltásával, (mű)trágyázással, szigorúbb növényvédelemmel lehet elérni. Becslések szerint akár 40% -kal is növelhető lenne a termésátlag, ami arra elég lenne, hogy a termelési deficit megszűnjön.

Elefántcsontparti kakaómunkás. Forrás: www.rnw.nl, Conclude Zrt.

A multinacionális élelmiszergyártó cégek közül például a Mars, a Mondelez (korábbi nevén Kraft Foods) és a Nestlé indított programot a farmerek segítésére. A hosszú távú programokba cégenként több száz millió dollárt invesztálnak.  A Nestlé például legalább 25 ezer termelőt képez ki a hatékonyabb termelési technikákra, legalább 1 millió bő termő kakaófát ültettet, 2012-15 között pedig 40 iskolát működtet Elefántcsontparton. Mindezek eredményeként a Nestlénél arra számítanak, hogy az afrikai ország az idén 80 ezer tonnával több kakaót termeszthet, mint tavaly. Mindhárom multi cég programjában közös, hogy igyekeznek környezet védelem tudatos és társadalmi jóléti színezetet is adni programjaiknak és bevonnak minősítő cégeket is, mint például a Rainforest Alliance-t vagy a Fair Trade-t. Előbbivel a Nestle, utóbbival például a Mars dolgozik együtt.

 

Talán nem meglepő, de a fiatalabb korosztály már Afrikában sem a nehéz fizikai munkának minősülő kisparaszti mezőgazdaságban képzeli el a jövőjét és például Nigériában arra panaszkodnak, hogy munkaerőhiány! miatt -az elöregedő farmeroktól nem veszik át fiaik a munkát- lett sok ültetvény felhagyva. Nigériában egyébként nemcsak kis farmerek foglalkoznak kakaó termesztéssel, hanem az állam is, aki épp a napokban jelentette be, hogy 12 ezer hektár kakaó ültetvényt eladna befektetőknek, hogy növelje Nigéria súlyát a kakaópiacon. A terv az, hogy összességében legalább 500 ezer tonna kakaóbabot állítsanak elő 2-3 éves távlatban.
Forrás: Daily Trust, Mars, Nestlé, Investing.com, Conclude Zrt.

A magas árfolyamok miatt előtérbe került a kakaó helyettesítése is, a kakaóvajat elsősorban keményített pálmaolajjal, míg a kakaóport a szentjános kenyérfa mag/termésőrleményével (karob por, E410) igyekeznek pótolni, illúzió csokit, illúzió kakaót nyújtva ezáltal a gyanútlan fogyasztónak.

Noha a kakaó ára már most is elég magas, mégis sokan további emelkedést valószínűsítenek, noha a napokban az árfolyama éppen háromhavi mélypontra esett, miután a márciusi-áprilisi esőzések hatására az afrikai ültetvények termeléskondíciói jelentősen javultak. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA arra számít, hogy a világ 3,777 millió tonnás kakaótermelése a javuló hozamok ellenére 90 ezer tonnával elmaradhat a fogyasztástól, ami fundamentálisan az árak emelkedéséhez vezethet.

 

 

Apró korrekciója ellenére még mindig többéves csúcson a kakaó tonnánkénti tőzsdei árfolyama


Apró korrekciója ellenére még mindig többéves csúcson a kakaó tonnánkénti tőzsdei árfolyama; Forrás: Daily Trust, Mars, Nestlé, Investing.com, Conclude Zrt.

 

Forrás: Daily Trust, Mars, Nestlé, Investing.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442