Címlap Hírek Bankkártyákkal lapátolják ki a pénzt Kínából

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Bankkártyákkal lapátolják ki a pénzt Kínából
2014. március 14. péntek, 09:24

 

Conclude Daily Gold

Kínaiak az állami tulajdonú UnionPay által kibocsátott bankkártyáikon keresztül évente dollármilliárdokat visznek ki illegálisan – a kínai napi limiteket áthágva – külföldre, mindenekelőtt a korábbi portugál gyarmat Makaó szerencsejáték-központjába. A pekingi hatóságok taktikai okokból mégis szemet hunynak efelett.

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.
Virágzó biznisszé vált Makaó előkelő kaszinóiban, valamint az ékszer-, óra- és zálogboltokban az UnionPay-kártyákkal való fizetés. Ami azonban csak látszólag vásárlás, valójában egyetlen célt szolgál: megkerülve a szigorú kínai valutakiviteli szabályokat, készpénzhez jutni. A kínai magánszemélyek legálisan naponta 20 ezer jüant, azaz 3200 dollárt vihetnek ki a világ legnépesebb államából. Ezzel szemben a napokban egy középkorú hölgy a Choi Seng Jewellery and Watches cégnél 300 ezer hongkongi dollárt, azaz 50 ezer USA-dollárt kapott a kártyája ellenében, amit a kézitáskájába tett és átsétált a szomszédos kaszinóba.


Forrás: drpinna.com, Conclude Zrt.Első ránézésre nem világos, hogy a kínai központi bank miért nem lép fel keményebben e gyakorlat ellen, főként, hogy a Reuters birtokába került információk szerint a Peoples Bank of China tisztában van vele. Ennek valószínűleg az az oka, hogy nem akarják bolygatni Makaót, mely bevételeinek 80 százaléka a szerencsejáték-iparból származik. Inkább tolerálnak bizonyos tőkemozgásokat – különösen, ha az névre szóló bankkártyákon keresztül valósul meg. Sőt az UnionPay gyors növekedése, köztük az üzletekben lévő terminálok elterjedése nagyon is Peking kedvére való, mivel kulcsszerepet játszik abban a kínai stratégiában, melynek célja a jüant világvalutává tenni.

Tam Chi Keong, a Macau University of Science and Technology professzor-segédje a makaói pénzügyi statisztikák és a szerencsejáték-ipar szereplőivel folytatott beszélgetések alapján évente 200 milliárd dollárra becsüli a Kínából illegálisan Makaóba áramló pénzeket. A UnionPay egyik vezetője szerint a sanghaji székhelyű társaság hosszú ideje tud a Makaóban és másutt folyó visszaélésekről, mégsem tud ellene fellépni, mondván, az mindenekelőtt a hatóságok kötelessége.

Bár a UnionPay Nyugaton viszonylag ismeretlen, mára szép csendben a világ egyik legnagyobb kártyamárkájává és fizetési hálózatává vált, 142 országban fogadják el. Az UnionPay-kártyákból van a legtöbb, 3,53 milliárd darab a világon – ez a világ összes kártyájának közel negyede a Nilson Report becslése szerint. Míg az ügyletek értéke alapján továbbra is a Visa vezet, a 2013 első félévi 4600 milliárd dollárral, a UnionPay már a második volt, 2500 milliárddal.

A UnionPay-t 2002-ben alapította a kínai jegybank és az állami tanács, 85 kínai – köztük az öt legnagyobb állami tulajdonú – bankkal egyetemben. A jüanalapú bankkártyás fizetéseket – köztük a külföldi plasztikokkal történőket – a kínai szabályok szerint kizárólag az UnionPay rendszerén keresztül lehet lebonyolítani. Hiába sérelmezte a Világkereskedelmi SzervKaszinó Makaóban. Forrás: travelarounddaw0rld.blogspot.hu, Conclude Zrt.ezet 2012 júliusában, hogy Kína diszkriminálja a külföldi bankkártya-társaságokat, nem fogalmazott meg ajánlásokat, így e gyakorlat ma is dívik.


Makaó megregulázását azért is odázzák Pekingben, mert a készpénz tartja életben a kaszinóbizniszt, mely a kis állam 43,6 milliárd dolláros gazdaságának fő bevételi forrása. Makaó ma a világ legnagyobb szerencsejáték-központja, bevételei hétszer nagyobbak Las Vegas-éinál. Tavalyi 45,2 milliárd dolláros forgalma 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ennek közel 40 százaléka landolt adó formájában a központi kormánynál. Csak Makaóban az UnionPay-kártyaforgalom 2012 első négy hónapjában közel 17 milliárd dollárt tett ki, ennek 90 százaléka az ékszerek, dísztárgyak és luxusórák ellenértéke volt. Becslések szerint a 2012-es egész évi kártyaforgalom megközelíthette az 50 milliárd dollárt, ebből 45 milliárd az ékszerüzletekben jött össze, ami Makaó teljes éves szerencsejáték-bevételeivel egyenlő.

 

 

 

 

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442