Címlap Hírek Stabil ezüstárak jellemezhetik 2014-et

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Stabil ezüstárak jellemezhetik 2014-et
2014. március 18. kedd, 08:43

 

Conclude Daily Gold

A növekvő ipari kereslet és a szintén tovább emelkedő kínálat a 17,75-22,75 dollár közötti sávban stabilizálhatja a kedd reggel 21 dollár körül nyitott ezüst árát 2014-ben – prognosztizálja a HSBC.

Forrás: lotusjewellery-hoian.com; Conclude Zrt.
Három trend jellemezheti 2014-ben a piacot: a kínálat erős maradhat, a keresletet az ipar és az ékszergyártás hajthatja, míg a befektetési ezüst iránti igény mérsékelten nőhet. A 20 dolláros unciánkénti ezüstár már igen közel kerülhet a bányák kitermelési egységköltségéhez, ennek ellenére az ezüst kitermelése továbbra is profitábilis maradhat, s még 20 dollár alatti ár sem járna automatikus költségcsökkentéssel. A termelés visszafogása a HSBC szerint egészen addig nem lesz sürgető kényszer, amíg az ár 15 dollár felett marad, az alatt is csak akkor, ha nem tudna tartósan 15 dollár fölé menni.


A világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója szerint a szürke nemesfém többlete az idén 156 millió uncia lehet. Az ezüst kitermelése – a korábban végrehajtott befektetések eredményeként – tovább növekedhet, különösen az alapfém projektekből, ahol az ezüstöt melléktermékként hozzák a felszínre. A bányászat az idén és 2015-ben is emelkedhet, igaz, az előző évek robosztus ütemeinél szerényebb mértékben. Tört ezüstből is több kerülhet visszaolvasztásra 2014-ben, nem annyira az árak miatt, azok ugyanis nem eléggé magasak ahhoz, hogy ösztönözzék az újrafeldolgozást, inkább az elektronikus kütyük újrafeldolgozása és a világszerte szigorodó környezeti előírások miatt. A fedezeti ügyletek valószínűleg kevésbé járulnak hozzá a kínálat növekedéséhez, miközben a kormányzati ezüsteladások szintén alacsony szinteken maradhatnak.

Forrás: theprospectorsite.com, Conclude Zrt.Négy tényező – az ipari kereslet, az érme- és rúdvásárlások, a növekvő ékszervásárlások, valamint a Kínából érkező jelentős igény – hajthatja az ezüstkeresletet. A nagyobb ipariezüst-fogyasztás kulcseleme az ezüstárak idei stabilizálódásának. India kereslete lefordulhat a rekordszintekről, ha az aranyimport-tarifákat csökkentik ugyanis ezüst helyett inkább megint aranyat vennének Indiában.

A befektetési ezüst kereslete szerényen emelkedhet. A tőzsdén nettó vételi pozíciók épülhetnek ki a 2013-as meredek esés után. A short pozíciók jelenleg mérsékeltek, ami csökkenti egy jelentősebb short visszazárásból adódó ralli lehetőségét. A nettó vételi pozíciók közel vannak a 190 millió unciás ötéves átlaghoz. Az ezüst ETF-k kereslete – mely tavaly az áresés és az arany ETF-k állományának csökkenése ellenére gyenge volt – az idén enyhén nőhet, ám ennek üteme jóval a történelmi átlag alatt maradhat.

Különösen az ezüstérmék és –rudak keresletére két veszély leselkedik: a dollár erősödése és a világszerte növekvő deflációs trend, mindezek ellenére a keresletük stabilizálhatja az árakat. Az ipariezüst-keresletre az üzleti ciklus jobban hat, mint az árak változása.  A HSBC szerint a globális ipari termelés 4,2 százalékkal nőhet az idén, szemben a tavalyi 2,3-mal, de ami az ezüst szempontjából lényegesebb: a feltörekvő országok ipara 5,7 százalékkal bővülhet, a 2013-as 4-gyel szemben.

 

 

Az ezüstárak háromnegyedéve egy szűk sávban mozognak  

 

Az ezüstárak háromnegyedéve egy szűk sávban mozognak   ; Forrás: HSBC, Mineweb, Conclude Zrt.

 

 

 

Forrás: HSBC, Mineweb, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442