Címlap Hírek Virágzik az aranyfedezetes hitel Kínában

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Virágzik az aranyfedezetes hitel Kínában
2014. szeptember 08. hétfő, 07:06

 

Conclude Daily Gold

A kínai hitelezési előírások szigorodása miatt egyre több cég aranylízing keretében jut forráshoz, melynek díjai ráadásul a hitelkamatoknál alacsonyabbak. A sárga nemesfémmel való visszaélések elleni állami hadjárat azonban e virágzónak indult üzletágat is visszavetheti.

Kína legnagyobb kereskedelmi bankja, az Industrial & Commercial Bank of China aranyrúdjai. Forrás: www.wantchinatimes.com, Conclude Zrt.

Kína négy legnagyobb kereskedelmi bankja – az Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC), a China Construction Bank Corp., az Agricultural Bank of China Ltd. és a Bank of China Ltd. – együttesen 66 százalékkal nagyobb, 378 milliárd jüan (62 milliárd dollár) értékű aranyat tartott június végén, mint egy évvel ezelőtt. Mivel a sárga nemesfém ára csak 7,5 százalékkal volt magasabb a 2013 első félév véginél – a 99,99 százalékos tisztaságú arany grammja június 30-án 261,86 jüant ért a sanghaji aranytőzsdén, szemben az egy évvel korábbi 243,50-nel –, az értéknövekedés alapvetően a készletfelhalmozásnak tudható be. A kínai kereskedelmi bankok június 30-án már 1445 tonna aranyat tulajdonoltak, ami több annál az 1054 tonnánál, amennyivel a World Gold Council szerint a kínai központi bank rendelkezett.

 



Kínai kereskedelmi banki aranytartalékok


Bank

Tonnában

Milliárd jüanban

2014.06.30.

2013.06.30.

2014.06.30.

2013.06.30.

Industrial & Commercial Bank of China

347

158

91

nincs adat

China Construction Bank Corp.

194

137

51

33

Agricultural Bank of China

81

70

21

17

Bank of China

823

570

215

nincs adat

Összesen

1445

935

378

228

 


A pénzintézetek megugró aranyvételei azzal magyarázhatók, hogy Peking a hitelezés megzabolására törekszik. Ezt célozza a hitelfelvételi költségek megnövelése, valamint az olyan szektorok kölcsönhöz juttatásának az ellehetetlenítése, melyek az ingatlanpiac összeomlása és a rossz kölcsönök növekedése közepette fizetésképtelenné válhatnak. Az aranylízingre azonban a hitelezési korlátozások nem vonatkoznak, ezért egy sor kínai cég e formában jutott forráshoz, ami fellendítette ezt az üzletágat – állapította meg Duan Shihua, a Shanghai Leading Management Co. partnere.

Az ICBC arany megtakarítási programja keretében magánszemélyek havonta fix összegért vesznek sárga nemesfémet – tájékoztatott Wang Zhenning szóvivő. Kétfajta aranylízing ügylet dívik. A pénzügy lízingben a cég kölcsönveszi a nemesfémet a banktól és ezzel egyidejűleg egy határidős ügyletet köt, hogy lefedezze az árfolyamkockázatát. Zárt végű pénzügyi lízing esetében az arany az utolsó lízingdíj megfizetésével automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül, nyílt végű pénzügyi lízingnél pedig a lízingbevevőnek joga van kijelölni a leendő tulajdonost. Ezzel szemben az operatív lízing során a cég csak kölcsönveszi az aranyat, meghatározott időtartamra, ugyancsak díjfizetés ellenében. A futamidő végén az arany visszakerül a tulajdonoshoz, aki azt újra lízingbe adhatja, vagy továbbértékesítheti.

A kínai kereskedelmi banki aranytartalékok növekedését ugyanakkor lassíthatja a sárga nemesfém fizikai keresletének visszaesése – véli Na Liu, a Scotiabank kínai stratégiai tanácsadója. Márpedig az ország aranyfogyasztása a második negyedévben 52 százalékkal volt kevesebb,192,5 tonna az előző év azonos időszakáénál, mivel a korrupció elleni harc fokozódása miatt kevesebb aranyrúd-, -érme és -ékszer talált gazdára. A nyomozások az aranylízinget is visszavethetik – figyelmeztetett Liu Xiu, a pekingi székhelyű Capital Futures Co. elemzője.

Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442