Címlap Hírek Kakaóhiányt idézhet elő Ghána kormánya

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kakaóhiányt idézhet elő Ghána kormánya
2015. április 20. hétfő, 11:03

 

Conclude Daily Gold

A permetezésre és műtrágyázásra adott állami támogatások megvonása miatt Ghána kakaótermése a szeptember 30-áig tartó mostani szezonban annyira visszaeshet, hogy az édes ital és csokoládé-alapanyag globális kínálata hosszú évek után először elmaradhat a keresletétől. 

Forrás: www.businessworldghana.com, Conclude Zrt.

 

Ghána kakaóipari szabályozó hatósága, a Cocobod legfrissebb előrejelzése szerint az ország össztermelése a mostani szezonban csak 850 ezer tonna lehet, szemben a 2013-14-es 900 ezerrel.  Ennél jóval kevesebbet, mindössze 730 ezer tonnát prognosztizál a Togóban székelő nyugat-afrikai bankcsoport, az Ecobank, az alapján, hogy a ghánai kormány megvonta a permetezésre és műtrágyázására a kistermelőknek adott állami támogatást. Az International Cocoa Organization múlt hónapban közzétett becslése is elmaradt a Cocobodétól.


A világ második legnagyobb kakaó termelőjének termésvisszaesése hosszú idő után először globális deficitet okozhat.

A ghánai terméskilátásokat a fekete termésrothadás (Pod Rot vagy Black Pod: Phytophtora fajok Ph. palmivora, Ph. megakarya, Ph. capsici) is rontja, melyek betakarításra alkalmatlanná teszik a kakaó terméseket, csökkentik a megfertőzött fák élettartamát és hozamát. Ezért húsbavágó az állami támogatás megvonása – jelentette ki Edward George, az Ecobank kutatási részlegének vezetője, aki egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a támogatásként adott műtrágyát, ügyeskedők Nigerben értékesítik. A csempészés olyannyira beindult, hogy a műtrágyás zsákokon szereplő „nem eladásra szánt” megjelölés angol rövidítéséről, az NFS-ről azt hiszik, hogy az egy műtrágya gyártó márkajelzése. Tavaly egyébként kakaófronton az Elefántcsontpartra csempészés volt a sláger, kihasználva azt, hogy az elefántcsontparti deviza az  euróval együtt mozog, míg a ghánai cedi jelentősen leértékelődött, így az elefántcsonparti fix felvásárlási árak mintegy 25%-os prémiumot jelentettek a ghánai farmereknek fizetett árakhoz képest. Ezek miatt mintegy 100 ezer tonna (a termés kb. 11%-a! távozott Ghánából Elefántcsontpartra a zöldhatáron át.

Ráadásul a ghánai termelésre a télen rövid ideig tartó, de szokatlanul komoly pusztításokat okozó, a Szaharától Nyugat-Afrikáig fújó Harmattan szélvihar is csökkentően hat.

Mindössze az pozitívum, hogy a Ghánával azonos makroklímájú Elefántcsontpart rekordtermésnek néz elébe. Ghána éles kontrasztjaként a világ legnagyobb kakaótermesztő országában a farmerek kiszámítható kakaóbab-ártámogatásban részesülnek, és egyéb módon is ösztönzik őket a hatékonyabb gazdálkodásra, valamint a magasabb hozam érdekében történő befektetésekre.


Forrás: Agrimoney, Conclude Zrt.