Címlap Hírek Lopakodó infláció? 5 százalékkal nőttek az egészségügyi költségek az USA-ban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Lopakodó infláció? 5 százalékkal nőttek az egészségügyi költségek az USA-ban
2016. október 21. péntek, 14:35

Az egyre öregedő népességet igencsak érzékenyen érintik a hihetetlenül meglóduló egészségügyi költségek. Pláne úgy, hogy a hivatalos fogyasztói árindex ennél több százalékponttal alacsonyabb. Az arany hagyományosan megvéd az infláció ellen.

 

Gyors ütemben nőnek az egészségügyi kiadások
 

 Mindennél gyorsabban emelkednek az egészségügyi költségek – olvasható ki az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics legfrissebb adataiból. Melyek szerint az infláció szeptemberben 0,3 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit, 1,5 százalékkal pedig az előző év azonos időszakáét. Igaz, mindkét adat összhangban van a piaci várakozásokkal.

A fogyasztói árindex növekedéséhez elsősorban az egészségügyi költségek megugrása járult hozzá. A vényköteles és a recept nélkül kapható gyógyszerek ára 5,2 százalékkal ment fel, a legjobban az inflációra ható tényezők közül.  Eközben az egészségügyi szolgáltatások 4,8 százalékkal drágultak.

Az egészségügyi költségeket részben az egészségbiztosítási díjak növekedése húzza. A Kaiser Family Foundation szerint az alkalmazottak 83 százalékának van egészségbiztosítása, amire átlagban 1478 dollárt költenek.

Nemcsak az egészségbiztosítási díjak, hanem a többi egészségügyi szolgáltatás költsége is emelkedik

Egészségügyi szolgáltatások áremelkedése az USA-ban 2007-2016 

Az egészségügyben tapasztalható gyors áremelkedés ellenére a lakosság fogyasztási kiadásainak éves növekedése még mindig elmarad a Fed 2 százalékos céljától, noha a maginfláció 2015 novemberétől folyamatosan, hónapról hónapra emelkedik. Ugyanakkor a hivatalos inflációt eddig az élelmiszer-kiadások csökkenése fékezte.

Ha viszont folytatódna az áremelkedési trend, netán felpörögne az infláció, az az aranynak kedvezne. Pénzük elértéktelenedésétől tartva ugyanis sokan a sárga nemesfémbe menekíthetik megtakarításaikat. 

Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.