Címlap Hírek Hasítottak az észak-amerikai arany ETF-k augusztusban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hasítottak az észak-amerikai arany ETF-k augusztusban
2017. szeptember 08. péntek, 10:33

Conclude Daily Gold
 
 
Fordulni látszik a trend: a második negyedév jelentős korrekcióját követően a világ aranyba fektető ETF-jei augusztusban együttesen 31,4 tonnával, 2273,1 tonnára növelték sárganemesfém-készleteiket – derül ki a World Gold Council legfrissebb adataiból.
 
 
 

 
Az egyes földrészeken lévő alapok között nagy volt az eltérés. Míg az észak-amerikai arany ETF-k 27,8 tonnával gyarapodtak (vagyis csaknem teljes egészében ők hozták az ilyen alapok nyolcadik havi növekményét), addig az európaiak 6,4 tonnával. Velük szemben az ázsiai ETF-k 2,4 tonnányival karcsúsodtak, alapvetően a kínai alapokból való kiáramlás miatt.

Befektetési arany alapok augusztusi tőke ki- és beáramlása földrész szerint
 
Már megszokhattuk, hogy Észak-Amerikában az SPDR Gold Shares viszi a prímet. Így volt ez augusztusban is, amikor 22,4 tonna arannyal növelte készleteit, messze megelőzve a 4,6 tonnával gyarapodó iShares Gold Trust-ot. Az európaiak között a Source Physical Gold P-ETC hasított 5,6 tonnával, míg az ETFS Physical Gold 2,1 tonnával.
 
 
Élénkült a nyugati arany alapokba történő tőkebeáramlás, míg az ázsiaiak alulteljesítettek. 
 

 
A globális aranyfedezetű ETF-k együttesen 2273,1 tonnát birtokoltak augusztus végén, 143,5 tonnával többet, mint 2017 elején. Ez a növekmény 5,3 milliárd dollárral egyenértékű. Az európai alapok adták az arany ETF-k éves növekményének csaknem 79 százalékát, míg vagyonkezelt állományuk éves szinten 12 százalékkal nőtt. Ezzel szemben az ázsiai alapoké 16 százalékkal csökkent. 
 
 
Az alapok által kezelt állomány változása tonnában:
 
 
A befektetési alapokban tartott arany mennyisége tonnában
 
 
… és USA-dollárban:
 
Az arany alapok állományának értéke US dollárban
 
 
Az arany befektetési alapokba áramló tőke növekedése jó hír az aranyárfolyam emelkedésére váróknak: a gyengülő dollár hatása szeptember is érezhető; a kiélezett koreai diplomáciai csörte elmérgesedése pedig további fedezékbe vonulásra késztetheti a befektetéseiket féltőket. 
 
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.