Címlap Hírek Miért esik az arany és az ezüst ára, ha zuhannak a tőzsdék?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Miért esik az arany és az ezüst ára, ha zuhannak a tőzsdék?
2018. február 05. hétfő, 13:45

 
Pénteken furcsa dologra lehettek figyelmesek az árfolyamokat árgus szemekkel követő befektetők: az amerikai részvényindexek „hirtelen” esésének hírére közel 2%-ot korrigált az arany és az ezüst árfolyama. Sokan értetlenül csóválhatják fejüket a jelenségre, hiszen a nemesfémeket klasszikus menekülőeszközként ismerik.
 
 
 
Az S&P 500 és az XAUUSD (arany-USD) elmúlt 1 hónapja közös grafikonon
Az S&P500 és az Arany-USD árfolyam kereszt
Forrás: Investing.com 
 
 
A tapasztaltabbak legutóbb közel egy évtizede; 2008 őszén láthattak hasonlót, amikor az amerikai jelzáloghitel-lufi kidurranásakor és a sorozatos csődök hírére az arany árfolyama nagymértékben csökkent néhány hét leforgása alatt. Akkor - mint ahogy múlt pénteken - a nagybefektetők (pénzintézetek, befektetési alapok, stb.) az arany és ezüst pozícióik eladásából vontak be pénzt a más befektetéseiken elszenvedett veszteségek fedezésére. De miért adják el ilyenkor a nemesfémeket a befektetők?
 
 
Az okot ott kell keresni, hogy a tőzsdéken ténylegesen felvett pozíciók fedezeteként gyakran kevesebb, mint a pozíciók értékének 10-20%-a van befizetve. Ezeknek az ún. tőkeáttételes ügyleteknek (amikor a tőzsdén felvett pozíciónk a ténylegesen befektetett tőkénk többszöröse) az az értelme, hogy kisebb tőke lekötésével is nagyobb pozíciót vehetünk fel, miközben a tőkénk többi része esetleg más befektetésekben fialja nekünk a hozamot.
 
 
Nézzünk egy példát: ha megvesszük a per most 2760 USD-t érő S&P500 részvényindexet 276 USD befizetésével, akkor tízszeres tőkeáttételről beszélhetünk. Ez a fedezetként befizetett tőke pedig a tőkeáttételnek megfelelően nő, vagy csökken a befektetésünk teljesítményétől függően. Ha 10%-ot emelkedik a piac, nem a befizetett 276 USD 10%-át kapjuk meg hozamként, hanem a 2760 USD tíz százalékát: azaz a hozam 27,6 USD helyett újabb 276 USD.

 
Ugyanez fordítva igaz a veszteségekre is: ha korrigál a piac, tízszeres tőkeáttétel esetén 10% esés azt jelentené, hogy a fedezetként befizetett 276 USD teljes egészét elbuktuk, és ha nem zárjuk időben pozíciónkat, a veszteség jócskán meghaladhatja a fedezetünket. A letétkezelő/számlavezető ekkor pedig pótlólagos fedezet befizetésre szólítja fel a befektetőt (ún. margin call), aki ilyenkor gyakran kénytelen más befektetéseit eladni.
 
 
A még nagyobb veszteséget elkerülendő, a pirosba forduló pozícióikat likvidáló nagybefektetők (pl.: befektetési alapok, pénzintézetek) ilyenkor hajlamosak kiönteni a gyereket a fürdővízzel: az általuk tartott aranyat és ezüstöt (más befektetéseikkel egyetemben) egyszerre eladják a tőzsdén – átmenetileg leverve az árat - és az így keletkező bevételt befizetik a veszteséges pozícióik sürgős zárásához hiányzó pótfedezetként.

 
Ezért fordulhat az elő, hogy a nagy részvénymedvepiacok kezdeti, legelső szakaszában több-kevesebb ideig korrigál az arany és az ezüst árfolyama. Ez azonban teljesen normális jelenség, és jó vételi lehetőséget teremt azon szemfüles befektetőknek, akik arra fogadnak, hogy hosszú távon az arany és az ezüst a bedőlésre érett részvénypiacokkal ellentétes irányba fog mozogni, és jó hozamokat termel az időben lépőknek.
 
 
 
 
Forrás: Conclude Zrt.