Címlap Hírek Kína új ütőkártyája a kereskedelmi háborúban: a ritkaföldfémek

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kína új ütőkártyája a kereskedelmi háborúban: a ritkaföldfémek
2019. május 30. csütörtök, 10:51
Conclude Daily Gold
 
 
Peking a ritkaföldfém-termelésben fennálló dominanciájával vághat vissza Washingtonnak az elmérgesedni látszó kereskedelmi háborúban. A Bloombergen megjelent írás szerint a hírhez kapcsolódó kínai kommentárok nyelvezete diplomácia fenyegetésnek számít.
 
 
Az amerikai technológiai cégek ritkaföldfém igényének 80%-kát kínai importból elégítik ki, mivel az import jóval olcsóbb, mint a hazai kitermelés. A ritkaföldfémeket termékek széles palettájának gyártása során, többek között okostelefonok, elektromos járművek és szélturbinák előállításakor használják fel.
 
 
Nagy részesedés - az USÁ-ban felhasznált ritkaföldfémek közel 80 százaléka Kínából érkezik. 
 
 
 
 
Kép forrása: Bloomberg.com, U.S. Geological Survey.
A kép kattintással nagyítható! 
 
 
Kína korábban már többször bizonyította, hogy szívesen használja a stratégiai alapanyagok termelésében fennálló egyeduralmát tárgyalópozíciója erősítésére. A ritkaföldfém-export betiltásának belengetésével többek között a Huawei elleni amerikai szankciókért vághat vissza az ázsiai szuperhatalom.
 
 
„Az Egyesült Államoknak nem szabad alábecsülnie Kína képességeit a kereskedelmi háború megvívására“- kommentálta a ritkaföldfémek exportjának lehetséges korlátozásáról szóló hírt a kínai People’s Daily-ben megjelent vezércikk. 
 
 
“Ne mondd, hogy nem figyelmeztettelek”- fűzte hozzá a cikk írója. A kínai sajtóban rendkívül ritkán használt kifejezésnek komoly súlya van a kínai diplomáciai nyelvet ismerők szerint - hívja fel a figyelmet a Bloomberg.
 
 
A jellegzetes szóösszetétel 1962-ben a kínai-indiai háború kitörése előtt is megjelent a People’s Daily-ben, valamint a Vietnámmal szembeni 1979-es konfliktust megelőzően is használták a Bloomberg szerint.
 
 
A ritkaföldfémek már korábban is szerepeltek a két nagyhatalom közötti kereskedelmi konfliktusban. Kína az egyetlen amerikai termelőre vonatkozó importvámját 10%-ról 25%-ra emelte, miközben az USA kihúzta a ritkaföldfémeket a következő, mintegy 300 milliárd dollárnyi kínai áruval szembeni büntetővámokat tartalmazó szankciós listáról.


Forrás: Bloomberg, People’s Daily, Conclude Zrt.