Címlap Hírek World Gold Council: Három éve nem látott kereslet az arany iránt

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
World Gold Council: Három éve nem látott kereslet az arany iránt
2019. augusztus 05. hétfő, 10:09

Conclude Daily Gold
 
 
Az idei év első felében 2181,7 tonna arany fogyott világszerte, 8 százalékkal több, mint 2018 azonos időszakában. Ekkora igény utoljára 2016 január-június között volt a sárga nemesfém iránt, amit bőven fedezett az ugyancsak hároméves csúcsra ugrott 2323,9 tonnás aranykínálat – jelentette az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) 2019 első félévéről szóló elemzése.
 
 
 
 

Domináns ékszer kereslet 

Változatlanul az aranyékszerek adják a sárga nemesfém iránti globális kereslet legnagyobb részét: 2019 első felében 1091,5 tonnára akadt vevő. Ez négy éve nem látott mennyiség, ami főleg a jól sikerült indiai esküvői és fesztivál szezonnak köszönhető. A júniusi áremelkedés hatására azonban az ékszerkereslet átmeneti csökkenése várható.
 

Arany kereslet nettó alakulása 2010 - 2019 első féléveiben
 
 
 Az arany kereslet alakulása 2019 első félévében

Kattintással nagyítható!
 
 
 

Kiegyensúlyozott befektetői aranykereslet

 
A magánbefektetők aranyrudak és -érmék iránti 476,9 tonnás idei első féléves kereslete 6 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakához képest. A kínai központi bank alelnöke ígéretet tett a jüan árfolyamának stabilan tartására, ami a befektetési arany kereslet oroszlánrészét adó kínai befektetőkre megnyugtatóan hatott, és ezért a kínai befektetők aranyrúd és érme kereslete 18%-kal csökkent 2018 első félévéhez képest. A júniusban intenzíven emelkedő aranyárfolyam a vásárlást fontolgatókat kivárásra, a korábban befektetőket pedig aranykészletük egy részének eladására sarkallta, ami szintén csökkentette a nettó aranyrúd keresletet.
 
 
2548 tonnára nőtt az ETF-ekben tárolt arany mennyisége, ami 6 éves rekordot jelent

 
Az ETF-ekbe beáramló tőke növekedése ellensúlyozta a befektetési arany iránti kereslet csökkenését

Kattintással nagyítható!

 
A befektetési arany iránti lassuló keresletet ellensúlyozta, hogy a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokban tárolt arany mennyisége 107,5 tonnával nőtt 2019 első felében. Az ETF-ekbe áramló tőke növekedésének hátterében a geopolitikai feszültségek, az európai gazdaság lassulásától való félelem és az alacsony kamatkörnyezet mellett a júniusi aranyáremelkedés állhat.
 
 

Híztak a jegybanki aranytartalékok

 
2019 második negyedévében 224 tonnával növelték tartalékaikat a központi bankok 
 
 A lengyel jegybank aranyvásárlása tolta meg az első félévi jegybanki aranykeresletet

Kattintással nagyítható!

 

A világ jegybankjai folytatták aranykészleteik növelését. A 374,1 tonnás idén január-júniusi nettó vételük több mint 57 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A lengyel jegybank a második negyedév legnagyobb vevőjeként 100 tonnával növelte aranykészletét. A WGC szerint a jegybankok fő célja az aranyvásárlással a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése a növekvő globális kockázatok közepette.


Gyengülő technológiai kereslet


A technológiai szektorban csaknem 3 százalékkal kevesebb, 128,3 tonna aranyra tartottak igényt 2019 első felében a gyártók, mint az előző év azonos időszakában. A gyártók keresletének csökkenése mögött részben az okostelefonok értékesítésének visszaesése és az USA-Kína közti kereskedelmi háború tehető felelőssé a WGC elemzése szerint.
 
 

Kilőtt az aranyárfolyam 2019 júniusában

 

 2013 óta először emelkedett 1400 dollár/uncia fölé az arany árfolyama

2013 óta nem látott szintekre emelkedett az arany dollárban mért árfolyama 2019 júniusában


Kattintással nagyítható!


A 2323,9 tonnás 2019 első félévi globális aranykínálat 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit köszönhetően a növekvő bányatermelésnek és újrahasznosításnak. A sárga nemesfém első félév végi unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) 1400 dollár körüli ára 8 százalékkal haladta meg a 2018. június végit.
 
 
A cikk közzétételekor a forintban mért aranyárfolyam történelmi magasságokba emelkedett.


Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.