Címlap Hírek Háromszorosára nőtt a magyar aranytartalék!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Háromszorosára nőtt a magyar aranytartalék!
2021. április 07. szerda, 09:49

korábbi 31,5 tonna háromszorosára, 94,5 tonnára nőtt márciusban a magyar aranytartalék, tette közzé az MNB. Az arany devizatartalékokon belüli aránya 4,4%-ról 13% körülre emelkedett.

A magyar aranytartalékot képző aranyrudak érkeznek az MNB értéktárába 2018. márciusában

A magyar aranytartalékot képző aranyrudak érkeznek az MNB értéktárába 2018. márciusában.


Az aranyvásárlással Magyarország az aranytartalék mérete szerinti rangsorban a világ országai közül az 56. helyről a 36. helyre ugrott elő.


Az egy főre jutó aranytartalék hozzávetőlegesen 9,64 gramm/fő-re nőtt a korábbi 3,2 gramm/fő körüli mennyiségről. Kelet-Közép-Európában ezzel Magyarországon a legmagasabb az 1 főre jutó aranytartalék mennyisége.
 

Az MNB az aranyvásárlásról szóló közleményében kiemelte, hogy a globálisan megugró államadósságok és az inflációs félelmek megjelenése tovább erősítik az arany nemzetstratégiai jelentőségét, menedékeszköz szerepét és értékmegőrző funkcióját.


A mostani beszerzés mellett szóltak a koronavírus járvány hatására megjelenő újfajta kockázatok is. Az elmúlt években az arany nemzetközi tartalékon belüli szerepe számos jegybank esetében erősödött. A jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban (656 tonna), majd 2019-ben is (669 tonna).


Az MNB szerint az arany hitel- és partnerkockázattól mentes eszközként minden gazdasági környezetben hozzájárul az országgal szembeni bizalom erősítéséhez, aminek köszönhetően továbbra is világszerte az egyik legfontosabb tartalékeszköz az államkötvények mellett. 
 
  
Emlékezetes, hogy 2018. márciusában az MNB hazahozatta a magyar aranytartalékot, majd októberben megtízszerezte a rendszerváltás óta 3,1 tonnán álló aranytartalékot, amely eseményekről a Conclude több cikkben is beszámolt, például itt és itt.

Conclude vélemény:


Indokolt és hosszú távon sokszorosan megtérülő lépésnek tartjuk az MNB mostani aranyvásárlását.


Az MNB korábbi aranytartalék növelésével kapcsolatban elmondtuk, hogy hozzávetőleg 70 tonnás aranytartalékot tartanánk optimálisnak, ezt az MNB a mostani vásárlással felülteljesítette.


Ezzel a vásárlással a magyar aranytartalék devizatartalékokon belüli aránya elérte a World Gold Council által is ideálisnak tartott 10-20%-ot.


Az MNB aranyvásárlásainak időzítése arany-dollár árfolyam grafikonon


Az MNB aranyvásárlásai az arany dollárban mért árfolyam-grafikonján (kattintással nagyítható).



Az MNB 2018. októberi arany vásárlásához hasonlóan a mostani vásárlás is jó időzítésűnek tűnik: 2018. novemberében hatalmas aranypiaci rali indult, ami következtében másfél év alatt az akkori 1.200 USD/uncia körüli árról 2.050 dollár/unciáig emelkedett az arany ára. Forintban mérve a sárga nemesfém ára ugyanezen időszak alatt 9.800 Ft/grammról körüli árfolyamról 19.600 Ft/g-ig emelkedett.


A mostani aranyár meglehetősen jó belépési szintnek ígérkezik, hiszen jelentős korrekciót követően ismét emelkedőben van az árfolyama, és több - az MNB által is említett - tényező támogatja az arany hosszan tartó áremelkedését.