Címlap Hírek Miért CSAK a kézbe vehető arany az igazi érték?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Miért CSAK a kézbe vehető arany az igazi érték?
2023. október 03. kedd, 12:28


A Conclude Zrt. 2009. óta kereskedik befektetési arannyal, így több olyan krízishelyzetet is átéltünk már, amikor a fizikai arany értéke elszakadt a tőzsdei árfolyamtól.

Például 2020. március - áprilisában a COVID-pánik idején, vagy 2022. február - május között az orosz-ukrán háború kitörését követően, amikor akár 10%-kal is magasabb áron forogtak a befektetési aranyrudak és aranyérmék a tőzsdei árjegyzésnél.

 

Mi indokolja az árfolyamok elszakadását? 

 
Az aranyat azért veszik a befektetők, mert egy olyan eszközt tennének a portfóliójukba, ami:

- negatívan korrelál a többi pénzügyi eszközzel

- hosszú távon megőrzi az aranyba fektetett vagyon vásárlóerejét


- globális devizaként funkcionál, azaz bárhol eladható a helyi fizetőeszközért cserébe


- önmagában hordozza az értékét, ezért nincs "adóskockázata"

 

WEBÁRUHÁZ 
 

Az arany legutóbbi tulajdonsága pillanatok alatt felértékelődik, amikor az emberek hite meginog a bizalmon alapuló pénzügyi rendszerben.

De ezzel a tulajdonsággal csak a fizikailag kézbe vehető, tehát aranyrúd vagy aranyérme formájában elérhető arany rendelkezik, a papír arany NEM!

 

A Rendszerkockázati Prémium értéke


A Conclude-nál mi ezt a fizikai arany rendszerkockázati prémiumának hívjuk: azaz mennyivel ér többet egy bármikor kézbe vehető aranyrúd vagy aranyérme, mint az arany ETF-ek, vagy határidős kontraktusok.

Normál piaci környezetben a befektetési arany termékek mindössze a gyártási, biztosítási és kereskedelmi költséggel kerülnek többe a sárga nemesfém tőzsdei árfolyamánál.

Tehát amikor nincs pánik, a rendszerkockázati prémium értéke nulla.

De amint érkezik egy rendszerszintű sokk, szinte azonnal megnő a különbség a tőzsdei és a fizikai arany ára között, és pillanatok alatt beárazódik az aranykészletek végessége és a megnövekedett szállítási, finanszírozási kockázatok.

Minél tovább tart a sokk, annál nagyobb értéket vesz fel a rendszerkockázati prémium, és könnyedén 5-10-15%-kal is a tőzsdei árfolyam felé kerülhetnek az aranyrudak, aranylapkák és aranyérmék kereskedési árai.

Mivel az aranykereskedő cégek hirtelen az elérhető készletet többszörösen meghaladó kereslettel találják szembe magukat, ezért hajlandóak ezt a prémiumot odaadni az aranyat eladó ügyfeleknek.


Például a COVID-pánik és az orosz-ukrán háború kitörésekor
átmenetileg több százalékkal a tőzsdei árfolyam felett lehetett aranyat eladni.

Ez a jelenség eddig mindig átmenetinek bizonyult: a pánik lecsengésével a prémium is ismét visszatért a szokásos nulla közeli értékéhez, és némileg a tőzsdei aranyárfolyam is korrigált.

De ez nem jelenti azt, hogy mindig így is lesz: a Portfolio Business Podcast-ben meghallgathatja, milyen szcenárió esetén képzelhető el a Conclude vezetői szerint, hogy a fizikai arany és a papír arany értéke huzamosabb ideig elszakadjon egymástól.

PÉNZÜGYI CUNAMI VÁR A VILÁGRA?

Erről beszélt a Conclude vezetősége a Portfolio Business Podcastben:

 



 

Aranybefektetői tanulságok


Ha aranyba szeretne fektetni, ezt érdemes nyugodt piaci környezetben megtenni, és a befektetési időtávtól és összegtől függően rendszeres vásárlásokkal felépíteni a kívánt mértékű aranytartalékot.


A vállalkozó kedvű aranybefektetők ki is használhatják a rendszerkockázati prémium megjelenését azzal, hogy a pánik tetején eladnak az aranykészletükből egy kisebb részt, és papír arannyal visszafedezik egy brókernél.


De semmiképpen sem az egész készletet, hiszen nem tudhatjuk, mikor válik el tartósan - vagy akár végleg - a befektetési arany értéke a papír aranyétól.


Ha szeretné minden körülmények között megőrizni vagyona vásárlóerejét, adjon befektetési aranyat hosszú távú portfóliójához, amit éjjel-nappal megtehet a Conclude nemesfém webáruházában pár kattintással:

 

WEBÁRUHÁZ 

A Conclude Zrt.-ről


A Conclude Befektetési Zrt. kifejezetten a privátbanki ügyfélkör elvárásainak megfelelő szolgáltatásokat kínál, különösen nagy hangsúlyt fektetve a személyre szóló, biztonságos és diszkrét kiszolgálásra.

Vezető munkatársaink több évtizedes tapasztalatot szereztek a határidős deviza- és árupiacokon, illetve a fizikai arany globális kereskedelmében egyaránt.


Cégünk szívesen működik közre a családi vagyonportfólió hosszú távú stratégiájába illeszkedő arany-, ezüst- és platina befektetésben; a fizikai nemesfémek biztonságos, globálisan diverzifikált tárolásában; és a nemesfémek értékesítésében is, ha eladásra kerülne sor.


Várjuk szíves megkeresését az alábbi elérhetőségeinken:



Juhász Gergely
vezérigazgató
+36 20 257 2442

Juhász Kristóf
cégvezető
+36 20 257 6442