Címlap

Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

Egyre olcsóbb a narancslé

 

Conclude Daily Gold

A csökkenő amerikai narancslé-fogyasztás és a déligyümölcs növekvő floridai kínálata miatt zuhant a narancslé árfolyama a chicagói árutőzsdén, s elemzők az esés folytatódását vetítik előre.Forrás: canigivemydog.com, Conclude Zrt.


Nagyot esett a százszázalékos, fagyasztott narancslé chicagói határidős tőzsdei árfolyama, miután a reggeli ital amerikai kiskereskedelmi eladásai a szeptember végén zárult 2013-14-es szezonban 16 éve nem látott alacsony szintet, 525,1 millió gallont (1 gallon=3,79 liter) értek el – derül ki a Nielsen adataiból. Ennek oka, hogy az amerikaiak elkezdtek jobban figyelni az egészséges táplálkozásra, emiatt kevésbé keresik a cukortartalmú italokat. Elemzők szerint az italok szélesebb választéka, köztük az egzotikus gyümölcsök, mint a fogyasztószerként is reklámozott aszai (Euterpe oleracea pálma termése), valamint az energiaitalok miatt csökken a narancslé fogyasztása. 


A most zárult termesztő szezonban egy gallon narancslé átlagára az USA-ban 6,29 dollár volt, 1,5 százalékkal magasabb, mint az előző szezonban. De ez az enyhe drágulás csak arra volt elegendő, hogy valamelyest fékezze a csökkenő narancslé-eladások miatti árbevétel-zuhanást. Az előző szezonhoz képest 6,4 százalékkal alacsonyabb forgalom összességében 5 százalékkal kisebb, 3,3 milliárd dolláros árbevételhez juttatta az italkereskedőket.
Narancsfa Floridában. Forrás: vulgaire.com, Conclude Zrt.

A narancslé iránti kereslet csökkenésének jeleként a novemberi szállítású fagyasztott narancslé fontonkénti (1 font=0,4536 kilogramm) árfolyama a chicagói határidős tőzsdén (ICE Futures) a hét elején 3,7 százalékkal, 1,3340 dollárra esett – ennyire olcsó 2013 novembere óta nem volt. James Cordier, a Liberty Trading Group elnöke további 10 centes, azaz közel 7,5 százalékos árfolyamesést is elképzelhetőnek tart, miután nincs jele a mérséklődő keresleti trend megfordulásának, miközben a kínálat növekedhet. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium prognózisai szerint a legnagyobb amerikai narancstermesztő állam, Florida az október 1-jén kezdődött szezonban a korábban vártnál több ilyen déligyümölcsöt arathat le, melyek 108 millió darab, egyenként 90 fontos, 40,8 kilogrammos rekeszt tehetnek ki, szemben az előző szezon 104,6 milliójával. Az előző szezon egyébként igencsak gyenge volt, az elmúlt 29 év legkisebb termése jött össze.


Augusztusban a francia Louis Dreyfus Commodities kereskedelmi konglomerátum még azt prognosztizálta, hogy Florida csak 96,6 millió rekesznyi narancsot termeszt a 2014-15-ös szezonban, ami 49 éve nem látott alacsony mennyiség lenne.

 

A világ legnagyobb narancstermesztője Brazília, az 50,6 millió tonnára becsült éves globális friss narancs termelés több, mint egyharmadát adja, Európa (elsősorban Olaszország, Spanyolország és Görögország) és az USA fej-fej mellett a második, mintegy 6,1-6,2 millió tonna körüli termeléssel.

 

 

A 10 legnagyobb friss narancs termelő ország (éves termelés 1000 tonnában)

A 10 legnagyobb friss narancs termelő ország (éves termelés 1000 tonnában);Forrás: USDA; Conclude Zrt.


A 10 legnagyobb friss narancs fogyasztó ország (éves hazai fogyasztás 1000 tonnában)

 

A 10 legnagyobb friss narancs fogyasztó ország (éves hazai fogyasztás 1000 tonnában); Forrás: USDA; Conclude Zrt.

 

A 10 legnagyobb narancs feldolgozó ország (narancslének feldolgozott friss narancs ezer tonnában)

 

A 10 legnagyobb narancs feldolgozó ország (narancslének feldolgozott friss narancs ezer tonnában); Forrás: USDA; Conclude Zrt.

 


A narancslé készletek az utóbbi években eléggé leépültek. A 65 Brix fokos sűrítményre számított záró készlet globálisan csak 471 ezer tonna, ami mindössze 24%-a az éves fogyasztásnak. Az öt legnagyobb friss narancs termelő országból csak Brazília és Mexikó nettó narancslé exportőr, a többiek kevesebb narancslét termelnek, mint amennyit fogyasztanak. A narancslé deficit 2014-ben sorrendben USA: -236, EU: -640, Kína: -61, ezer tonnában)

 

A narancslé gyártás, fogyasztás, záró készlet, export, import adatai országonként 2009-2014

(1000 tonnában, 65 Brix fokos sűrítményre átszámítva)

A narancslé gyártás, fogyasztás, záró készlet, export, import adatai országonként 2009-2014 (1000 tonnában, 65 Brix fokos sűrítményre átszámítva); Forrás: USDA; Conclude Zrt.

 

Forrás: USDA

 

A narancslé piac jelenleg tehát eléggé ambivalens. Adva van a csökkenő fogyasztási trend (vajon ez mikor padlózik?), a csúcsévekhez képest csökkenő termelés és csökkenő készletek. A narancslé árfolyam igencsak volatilis, heti 10-15% elmozdulás évente 2-4 alkalommal is előfordul. Talán egy jelentős árcsökkenést megvárva érdemes újra long pozíciót felvenni.


A fagyasztott, sűrített narancslé árfolyamgrafikonja 2009-2014 (US dollár cent/font)

A fagyasztott, sűrített narancslé árfolyamgrafikonja 2009-2014 (US dollár cent/font)Forrás: The Wall Street Journal, European Fruit Juice Association, United States Department of Agriculture, Wikipédia, Conclude Zrt.

 

Forrás: The Wall Street Journal, European Fruit Juice Association, United States Department of Agriculture, Wikipédia, Conclude Zrt.


 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442