Címlap Aranypiac

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Aranypiac

A világ aranykészlete. Az aranypiac mérete


A világ felszíni aranykészlete
a történelem során kitermelt összes aranyat magában foglalja. Súlya mintegy 209.000 tonna, kb. 6,72 milliárd uncia. ( 1 uncia = 31,103 gramm ). Ha mindet egybeolvasztanánk, elférne egy 22x22x22 méteres kockában. Értéke közel 13.500 milliárd dollárt képvisel (2023 március). Ha ezt összehasonlítjuk az éves kitermelési adatokkal, akkor kiszámolhatjuk, hogy a mai modern eszközökkel is közel 60 évre volna szükség a felszíni aranykészlet megduplázásához.


Bár az aranymosás és bányászat több ezer év óta zajlik, mégis a világ teljes felszínre hozott készletének 85%-át az utóbbi száz évben bányászták ki. A felszíni készlet nagyjából fele ékszer aranyban van, a többi a központi bankok és magánbefektetők trezorjaiban valamint ipari aranyban áll. 

 

WEBÁRUHÁZ 

 

Az aranypiac méretét reprezentáló kocka
 

A  felszíni aranykészlet megoszlása 2022-ben és a még földben lévő aranykészlet. Forrás: World Gold Council, Visual Capitalist 

 

 A World Gold Council 2022-es becslése szerint mintegy 52.000 tonna (1,68 milliárd uncia) bizonyítottan feltárt arany rejtőzik még a földkéregben. A feltáratlan készletek ennél jóval nagyobbak lehetnek, de az aranykitermelés és engedélyeztetés nehézségei miatt az arany csak nagyon lassan kerül a felszínre. 

 

A  megkutatott/bizonyított földalatti aranykészlet megoszlása országonként 2022-ben a Conclude hu n

 

A  megkutatott/bizonyított földalatti aranykészlet megoszlása országonként 2022-ben 

 

 A felszíni készlet éves növekedési üteme 2011-2022 közt átlagosan évi  1,7% volt, ezzel szemben az USA dollár M2 pénzmennyiség mutatójának növekedési üteme évi 7,2% volt átlagosan. Amióta a világ devizarendszere levált az aranystandardról (1971), sem dollárt sem más valutát nem érdemes hosszabb távon széfben tartani, hanem inkább nemesfémeket.


Aranytartalékok

 

 A hivatalos aranykészletek java része a nagy jegybankok és az IMF (2800 t) tulajdonában van. A tőzsdei ETF-ek és más befektetési termékek mögé felhalmozott arany készlet egyre nagyobb részesedést jelent az aranytartalékból. A teljes jegybanki arany tartalék mintegy 35 ezer tonna volt 2022-ben. Ez a valaha kibányászott arany mintegy 17%-át jelenti. Az usa dollár és az euró után az arany számít a harmadik legnagyobb pénzügyi tartalékképző eszköznek. A jegybankok a 1990-es és a 2000-es években nettó eladóként jelentek meg az aranypiacon, ebben fordulatot a 2010-es év jelentett, azóta enyhén aranyfelhalmozók a jegybankok. A nagyhatalmak közül kiemelendő Oroszország és Kína, akik közel megduplázták aranytartalékukat az utóbbi évek során. A Magyar Nemzeti Bank 2018-ban és 2019-ben is nagy tételben vásárolt aranyat (előbb kb. 30, majd kb. 60 tonnát), így a korábbi 3 tonnáról 94,5 tonnára hízott a magyar aranytartalék. A nagy aranykészlettel rendelkező jegybankok aranykölcsön formájában helyezik ki készleteiket az aranypiacra, ezáltal pótlólagos bevételre téve szert, és kiegyenlítve az aranypiac keresleti-kínálati viszonyait.

 

A hivatalos jegybanki aranytartalékok megoszlása 

A világ hivatalos jegybanki aranytartalékának megoszlása 2023 március a Conclude hu oldalon
 
A világ hivatalos jegybanki aranytartalékának megoszlása 2023 márciusi adatok alapján. Forrás: WGC
 
 
 
 A legnagyobb aranytartalékkal rendelkező országok tonnnában, millió unciában, és a deviza tartalék arányában 
 
A legnagyobb jegybanki aranytartalékkal rendelkező országok 2023. Forrás: WGC a Conclude hu oldalon 
 
A legnagyobb jegybanki aranytartalékkal rendelkező országok 2023. Forrás: WGC 

 

Arany kínálat, kereslet: termelés és felhasználás az aranypiacon

 Aranykínálat

 

Az arany éves mennyiségi kínálatát az aranybányászat (kb. évi 3500 tonna) és az arany reciklikáció (ipari arany visszanyerés, és törtarany visszaolvasztás, kb. évi 1250 tonna) adja. Az éves aranykínálat tehát körülbelül évi 3750 tonna. Tekintettel arra, hogy a felszíni aranykészlet ezt a mennyiséget  sokszorosan meghaladja, így a többi nyersanyagtól, sőt a többi nemesfémtől eltérően az aranyárfolyam alakulásában az éves keresleti/kínálati viszonyoknak jóval kisebb szerepük van.

 

  Arany bányászat, arany kitermelés

Az arany éves kitermelése az utóbbi években 3.500 tonna (112,5 millió uncia) körül alakul, mely 2023 márciusi áron körülbelül 225 milliárd dollár értéket képvisel. A középkorban (Amerika meghódításáig) a Magyar Királyság számított Európa legnagyobb aranykitermelőjének. Mátyás király korában az arany éves kitermelését 5000 kg-ra becsülték (évi 0,16 millió uncia). A teljes akkori világ kitermelését lehetetlen felmérni, de valószínű, hogy 1 millió uncia (31 tonna) alatt volt évente.

A nem is oly rég még világelső Dél-Afrika aranykitermelése jelentősen visszaesett, melynek elsődleges oka a készletek kimerülése. Az arany kitermelése egyre diverzifikáltabb földrajzilag: 2014 vége óta Kína vezet a bányászati aranykitermelésben évi 400-450 tonna körüli mennyiséggel. Oroszország második évi 300-330 tonnával, harmadik 270-300 tonna aranykitermeléssel Ausztrália, fej-fej mellett negyedik és ötödik Kanada és az USA évi 200 tonna körüli mennyiséggel. Jelentősen fejlődött Ghána aranybányászata, ami már a 130 tonnás mennyiséget elérve a 7. helyre elegendő. Felfért a TOP 10-es listára a korábban 5. helyezett Peru (127,3 tonna), Mexikó (124,5 tonna) valamint Indonézia (117,5 tonna). Dél Afrika 114 tonnás évi aranykitermelése már csak a 11. helyre elegendő. 

 A világ legnagyobb multinacionális bányásztársaságai 2022 év végi sorrendjük szerint: Newmont évi 183 tonna kitermelés, Barrick Gold 151 t, Polyus 137 t , AngloGold Ashanti 89 t,  Kinross Gold 80 t).

 

A világ legnagyobb aranybánya társaságai 2022 

A világ legnagyobb aranybányász cégeinek kitermelése millió unciában, 2021-2022 között, forrás: Kitco Conclude.hu 
     A világ legnagyobb aranybányász cégeinek kitermelése millió unciában, 2021-2022 között, forrás: Kitco 
 

 Aranykereslet 

 

Az aranypiac keresleti viszonyaira az ékszeripar van a legnagyobb hatással. A teljes arany felhasználás közel 50%-a érkezik innen. Ebből a szempontból India és Kína számít a legnagyobb szereplőnek, amelynek oka az indiai megtakarítási és ünnepi, esküvői szokásokban keresendő, valamint a kínai középosztály erősödésének, amely a kínai ékszerfogyasztást emelkedő pályára állította.  

 

Dél-India: Tamil bráhmin kasztba tartozó menyasszony esküvői díszben
 
Dél Indiai tamil  etnikumú bráhmin kasztba tartozó menyasszony esküvői ékszerei Forrás: malabargold
 

Szezonalitás az ékszerkeresletben: Mivel az indiai esküvők java része a száraz évszakra esik, ezért a szeptember-októberi időszakban jellemzően emelkedik a lakossági arany vásárlás. A kínai holdújévre való felkészülés miatt az év elején is gyakran növekvő aranykereslet tapasztalható. Ezek a szezonalitási hatások az elmúlt pár évtizedben jelentősek voltak, de mára az árfolyamra gyakorolt hatásuk elhalványult, mivel számos egyéb tényező is mozgatja az arany árfolyamát.

 

A világ aranykeresletének alakulása 2011-2022 közt, évente tonnában kifejezve

A világ aranykeresletének alakulása 2011-2022 közt, évente tonnában kifejezve WGC Conclude.hu

Arany kereslet alakulása a világban 2011-2022 között. Forrás: WGC


  Az ékszergyártás felelős az aranykereslet mintegy feléért. Az ipari felhasználás a kereslet 8-11%-a körül ingadozik, a befektetési célú fizikai aranyrúd és érme kereslet jellemzően a második legnagyobb keresleti tényező, míg az értékpapírosított arany (etf) kereslet meglehetősen ingadozó, például 2013-ban rendkívül erős kiáramlás volt tapasztalható (megnyugvás a 2008-2009-es pénzügyi válság után), míg a 2020-as Covid évben épp ellenkezőleg, főképp a pénznyomtatás hatására óriási beáramlás volt tapasztalható. A jegybankok 2010 óta folyamatosan nettó vásárlók, 2022-ben pedig különösen nagy tételt vásároltak. Összességében az aranykeresleti trendvonal emelkedő pályán van hosszabb távon. 


Az arany kereslete jellemzően meghaladja a bányászati kapacitást. A különbséget a jegybanki tartalékok esetleges eladása (utóbbi évtizedben nem jellemző) ill. az ipari hulladékból kinyert arany valamint a törtarany visszaolvasztásából származó reciklikált arany fedezi. Mivel az arany igen értékes fém ezért a visszanyerési arány nagyon magas az ipari fémekhez viszonyítva.

 

Zöldülő aranypiac: Mind az aranybányászattal, mind az aranybefektetésekkel kapcsolatban egyre nagyobb az igény a környezettudatosságra, környezetvédelemre, ez a terület a WGC és az LBMA vezetésével egyre hangsúlyosabbá vált. Az aranypiaci szakma ezen törekvéseiről részletesen ebben a tanulmányban lehet olvasni. Az aranybányászat és kereskedelem ESG megfeleléséről a WGC oldalán számos információ található.

 

Arany befektetési formák


Fizikai aranyrudak, befektetési arany érmék az aranypiacon

Ezek a rudak, érmék jelentik a fizikai, azaz kézbevehető aranybefektetést. Az arany önmagában hordozza az értékét, azaz minden más "modern" befektetési formától eltérően ebben az esetben nincs kibocsátói kockázat. Viszont a befektető saját maga kell hogy gondoskodjon az arany őrzéséről, hiszen "azé az arany akinek a kezében van".  
A 2023-ban csődbement Credit Suisse Bank aranylapkája még mindig forgalomképes. Az arany önmagában hordozza az értékét. conclude.hu

A 2023-ban csődbement Credit Suisse Bank aranylapkája még mindig forgalomképes. 

 

A nagybani aranypiac szereplői használják a „London Good Delivery“ rudat, melybe 400 uncia színaranyat öntenek. Tehetősebb magánbefektetők körében népszerű az 1 kg-os öntött befektetési aranyrúd, amely mobiltelefon méretű. A 100 grammos és unciás  befektetési arany lapkák már a lakosság jelentős része számára elérhető árban vannak. A befektetési arany érmék (bullion coin) pedig a kisbefektetők számára is ideális befektetési méretet kínálnak. Sokszor nagybefektetők is fektetnek arany érmékbe, ennek egyfelől adóelőny, másfelől a befektetési aranyérmék teljes univerzalitása lehet az oka. A különböző fizikai aranyformák egymásba konvertálhatóak, de nem mindegy, hogy milyen finomítói jelű rúddal ill. bizonylattal rendelkezik a befektető. A „Good Delivery List“-en lévő finomítók rúdjain kisebb a visszaváltási diszkont, mint azokon a finomítói rudakon, melyek nincsenek rajta ezen a listán. Másik figyelembe veendő szempont a rúd vagy lapka mérete. Minél kisebb a rúd (lapka), annál szélesebb az átváltási marzs. A befektetési arany érmék, a bennük lévő színarany áron felül nagyon csekély felárat tartalmaznak (4-5%), mely a verési költséggel függ össze. Arany emlékérmék, régi aranypénzek: ez inkább csak a numizmatikában is járatos befektetőknek javasolt befektetés, mert a számított aranyértéken felül igen jelentős felárat is tartalmazhat az érme, amelynek realitását csak nagy tapasztalattal rendelkező szakértő tud helyesen megbecsülni. Némely befektetési arany érme esetén az idő múlásával numizmatikai felár is kialakulhat. Ebből a szempontból a Lunar sorozat említendő első helyen. aranyékszer: az aranyékszerek csak másodsorban tekinthetők befektetésnek, hiszen a másodpiacon legtöbbször csak törtaranyárban értékesíthetőek, azaz ilyenkor az un. fazonár elvész.
 

 Fizikai Nemesfém számlák, aranyszámla

Néhány nemesfém bank és finomító cég szolgáltatásként „arany számla“ vezetést is kínál, amely hasonlóan működik, mint bármely deviza számla, viszont e mögött lehívható aranyfedezet van, melyet fizikai grammaranyban vagy unciában tartanak nyilván. Aranyszámla vezetést aranykereskedők is vállalnak ügyfeleik részére. Ez az aranypiac egyik gyorsan fejlődő szegmense. A Conclude Zrt. fizikai arannyal fedezett aranyszámla (és egyéb nemesfémszámla vezetési szolgáltatása a Goldtresor márkanév alatt indult el 2018-ban.
 

Arany certifikát értékpapírok

 Aranyról kiállított értékpapírok, melyeket jellemzően értéktőzsdei forgalomba hoznak, és az arany árfolyamára lehet velük spekulálni. Nem tévesztendőek össze némely aranyrúdtípus mellé adott certifikáttal, mely egy papír formájú tanúsítvány az aranyrudat illetően.

 

Arany bánya társaságok részvényei

Az „aranybánya“ társaságok részvényeibe fektetés előnye lehet az osztalékfizetés, hátránya viszont hogy a mögötte lévő aranyfedezet és gazdaságosan kitermelhető készlet bizonytalan. A növekvő politikai és környezeti kockázatot is be kell árazni. A nagy bányatársaságok jellemzően fedezeti céllal eladói pozíciókat tartanak fenn az aranypiacon (hedge book), ezáltal jelentős hatással vannak az arany árfolyamára. Az aranybánya részvények mind az arany árfolyamával, mind az általános részvénypiaci trendekkel korrelálhatnak. Utóbbi korreláció időnként megváltozik, erre példa 2011-2015 időszak, amikor a részvénypiac általános emelkedése ellenére az aranybányarészvények mélyrepülésbe kezdtek. Igaz eközben az arany dollárral szembeni árfolyama is lefelé vette az irányt. Jellemző még, hogy egységnyi aranyárfolyam elmozdulásra az aranybánya részvények 2-3 szor nagyobb elmozdulással reagálnak.

Arany befektetési alapok

Széles a kínálat a diverzifikált nemesfém bányatársasági részvényektől (GDX, GDXJ, HUI) a befektetési arannyal fedezett tőzsdére bevezetett ETF-ekig (SPDR). Utóbbiak jelenleg a legnépszerűbbek az aranypiacon.

Arany ETF-ek (Exchange Traded Funds)

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) közül 2003-ban indultak az első nemesfémekbe (arany, ezüst) fektető alapok. Az aranypiac értékpapírosított aranykereskedéséből legalább 70% az ETF-ekben zajlik. Az ETF piacnak igen jelentős visszahatása van a fizikai aranypiacra is. Az ETF-ek mögé felhalmozott aranykészlet már a nagy jegybankok és az IMF aranykészletét közelíti.

Tőzsdei derivatív arany pozíciók

Határidős aranykontraktusokat és opciókat adhatunk-vehetünk tőzsdei aranypiacon is. Ez a szektor rendkívül gyorsan növekedett az utóbbi években. Előnye, hogy mind spekulációra, mind pozíció fedezésére kis tőkelekötéssel van lehetőség. Ezenkívül vannak fizikai leszállítást kínáló kontraktusok is, melyeken keresztül a fizikai arany gyorsan készpénzzé tehető, vagy megfordítva: kedvező áron szerezhető be befektetési arany, viszont ezt a lehetőséget csak nagy tőkével rendelkező befektetési bankok, alapok tudják igénybe venni.

Aranypiac vs. részvénypiac

A világ tőzsdére bevezetett részvényállománya jóval nagyobb értéket képvisel, mint a világ kibányászott aranykészlete, mégis az arany forgalma összemérhető a teljes részvényforgalommal, amelynek az az oka, hogy arányaiban az aranyban jóval nagyobb a forgalom.
 

Aranypiaci intézmények, piacok


World Gold Council

A WGC-t 1987-ben alapították a világ vezető aranytermelő cégei, abból a célból, hogy növeljék az arany iránti keresletet. A tagok főképp kanadai, usa-beli, dél-afrikai, és ausztráliai bányatársaságok. A WGC gyakran jelentet meg fontos elemzéseket a világ aranypiaci trendjeiről hivatalos honlapján a gold.org oldalon. 

OTC aranypiac

Az OTC aranypiac 24 órás kereskedésben zajlik telefonon és zárt elektronikus kereskedési rendszereken keresztül. London forgalma kimagasló, a teljes aranykereskedésből mintegy 35%, ezenkívül jelentős központ még New York, Zürich, Shanghai, Hong Kong és Sydney. A londoni fizikai aranypiac elszámolt klíring forgalma napi 18-40 milliárd dollárt tesz ki. Az OTC aranypiacok közül az londoni a legnagyobb forgalmú, közelítőleg naponta 20 millió uncia arany forog, mely kb. napi 25-28 milliárd dollár forgalmat jelent. Ezen a piacon átlagban 4 naponta megfordul a világ éves aranykitermelése. 

 

Londoni fizikai aranypiac: London Bullion market

A London Bullion Market az arany és az ezüst nagykereskedelmi piaca. Az arany piacának legfőbb árképző helye. Az LBMA (London Bullion Market Association) tagjai között folyik a kereskedés, amelyet a Bank of England felügyel. A tagok többsége a nagy nemzetközi bankok és a nemesfém kereskedők, bányák és finomítók közül kerül ki. Az LBMA tagjait Market Maker, Full Member, és Affiliate Member kategóriákba sorolják. A londoni aranypiac likviditását 2023 márciusában 12 market-maker biztosítja (közülük 11 nemzetközi bank: BNP Paribas, Citibank N. A., Credit Suisse AG - amelyet felvásárolt az UBS - Goldman Sachs International, HSBC, ICBC Standard Bank Plc., JP Morgan Chase Bank, Morgan Stanley & Co. International Ltd., Standard Chartered Bank, Toronto-Dominion Bank és UBS AG; és 1 kereskedő cég:  Merril Lynch International), 72 rendes tag (az árjegyzőkkel együtt) és 62 társult tag volt. Az arany OTC piacok közül a londoni a legjelentősebb, habár a Brexit óta fokozatosan egyre nagyobb szeletet hasítanak ki Zürich, Dubai, Isztambul, Szingapúr és Shanghai "aranytőzsdéi" is a globális aranykereskedelemből. Az LBMA tagjai közül öten naponta kétszer fixálják az arany árfolyamát, amely gyakorlatilag a fizikai arany nagykereskedelem elszámolóáraként funkcionál világszerte. A Gold Fixing londoni idő szerint naponta délelőtt tíz harminckor (GMT 10:30) és délután háromkor (GMT 15:00) történik az Intercontinental Exchange (ICE) platform segítségével. A fixinget hivatalosan USD-ben állapítják meg, de két másik devizában (EUR és GBP) is közzéteszik. Az arany forward kamatának rögzítését (GOFO) a Libor csalások miatt 2015 januárjától megszüntették. 


Arany tőzsdék

Bár még mindig az OTC aranypiacokon folyik az aranykereskedés java része, az utóbbi időben a tőzsdei futures és opciós kereskedés volumene mintegy 80%-kal nőtt, így a tőzsdék részesedése a teljes arany kereskedésből ma már megközelíti a 20-25%-ot. A sanghaji aranytőzsde Shanghai Gold Exchange (SGE) forgalma rakétaszerűen növekszik, az indiai (MCX) és a dubaji (Dubai Gold & Commodities) tőzsde szintén erőteljesen gyarapodik, de 2015 őszén még mindig az amerikai COMEX bonyolította a legnagyobb aranyforgalmat. A tőzsdéken kereskedett arany kontraktusoknak csak igen kis része kerül fizikailag is leszállításra. 


Az aranykereskedelem legnagyobb forgalmú tőzsdéi: COMEX, SFE, SGX, MCX, TOCOM


Válogasson több száz féle arany, ezüst és platina lapka, rúd és érme közül

Befektetési aranyrúd és aranyérme adás-vételi árfolyamainkat a percenként frissülő webáruházunkban találja.
A befektetési arany és ezüst termékeket készletről, akár készpénzes, akár azonnali átutalásos vagy helyszíni bankkártyás fizetéssel a helyszínen is megvásárolhatja.   
Ha személyesen, készpénzért szeretne venni, vagy eladni befektetési aranyrudat, érmét, kérjük fáradjon be irodánkba, ahol azonnal tud üzletet kötni.