Címlap Aranypiaci elemzések

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Aranypiaci elemzések
Dollárban 15%-ot hozott az arany
2024. február 09. péntek, 12:15


Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) napokban megjelent elemzése szerint a tovább pörgő jegybanki aranyvásárlások valamint a stabil befektetési arany- és ékszerkereslet ellensúlyozta az ETF-kből kiáramló tőke és a magas kamatok hatását 2023-ban.

 

 Fotó a Good Delivery aranyrudak öntéséről 

 


Rekord árfolyam = rekord kereslet

A decemberben 2.135 dollár/unciás új csúcsra törő sárga nemesfém 2023. évi kereslete új rekordot, 4.899 tonnát ért el a tőzsdén kívüli (OTC) tranzakciókat és a készletáramlásokat is figyelembe véve. Mivel az OTC tranzakciók kevésbé transzparensek, ezért a WGC metódusa szerint ezek nélkül szoktak éves összehasonlításokat végezni, ami alapján a rendkívül erős 2022-es kereslethez képest 5%-kal volt alacsonyabb a fizikai arany iránti igény tavaly.

 

A fizikai arany kereslet alakulása 2010 – 2023 között (OTC nélkül)

 

 Oszlopdiagram az arany keresletéről 2010-2023 között

 

 

A fizikai arany éves nettó kereslete (sárga vonal) az ékszergyártás, az ipari felhasználás, a befektetési arany rúd és érme, az arany ETF-ek, és a nettó jegybanki aranyvásárlások mennyiségéből adódik össze.
Forrás: Metals Focus, World Gold Council, 2023 december 31-i adatok alapján. (kattintással megnyílik nagyobb méretben)

 

A tavalyi év utolsó délutáni „London fixingjén” (LBMA PM) megállapított arany ár az eddigi legmagasabb évvégi értéket, 2078,4 dollár/unciát ért el, ami dollárban 15% áremelkedést jelent a tavaly év eleji 1.835,35 dollár/unciás nyitóárfolyamhoz képest. A szintén rekordmagas 2023-as éves londoni átlagár 1940,54 dollár/uncia volt, ami 8%-kal haladta meg a 2022-es éves átlagárat.

 

A dollárban mért aranyárfolyam ingadozása 2023-ban:

 

Árfolyam grafikon az arany dolláros árfolyamáról 2023-ban 

 

1.830 dollár körülről indult az arany tavalyi éve, mindkét tavalyi súlyos krízis előtt tesztelte az 1.800 dollár/unciás támaszt (márciusban az amerikai-svájci bankválság, októberben a Hamász támadás előtt),
ahonnan nagy erővel pattant vissza sárga nemesfém árfolyama. Forrás: Goldtresor.com 
(kattintással megnyílik nagyobb méretben)

 

 Az aranybefektetőknek a chartot nézve sok izgalomban volt részük az előző évben: nagy hullámokban ugyan, de nőtt az arany árfolyama, áttörve először az 1900-as, majd a 2000-es árfolyamsávot, többször visszatesztelve az 1.800 dollár/unciás támaszt. Év végére egy 2.135 dollár/uncia (nominális) csúcsárfolyam mégis összejött, ami után egyelőre elmaradt egy nagyobb mértékű korrekció, és a legtöbb aranypiaci szereplő véleménye szerint jelenleg támaszépítés zajlik az 1.980 - 2050 dollár/uncia közötti árfolyamsávban.

Bővebben...
 
Korai még tapsolni a FED-nek
2023. december 07. csütörtök, 15:36

Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) szerint jó eséllyel véget érhet a FED másfél-két éve tartó héjanásza a piacokkal, de jelenleg három lehetséges kimenetelre számíthatnak a befektetők 2024-ben. Mindhárom szcenárió másként hatna az arany árfolyamának alakulására.

Befektetési arany rudak és aranyérmék a Conclude Zrt.-nél

Ez a három szcenárió a sokat emlegetett soft landing (puha landolás, azaz enyhén növekvő gazdaság) a hard landing (gazdasági visszaesés, vagy recesszió) és a no landing (azaz a jelenlegi kamatkörnyezet fenntartása), amelyek arany árfolyamot befolyásoló hatásait az alábbi táblázatban gyűjtötte össze a WGC.

Az arany árfolyam várható alakulása soft, hard és no landing szcenáriókban
  
 

A World Gold Council 2024-es aranyárfolyam szcenárió táblázata
 
(kattintással nagyítható) 

Minden szem a FED-re vetve


A WGC táblázatában a különböző szcenáriók menedzselésére változó FED kamatráta hatásai mellett a gazdasági növekedés és kockázatok és bizonytalanságok mértékétől illetve a momentum függvényében vázolja fel az aranypiac 2024-es trendjét: soft landing esetén minimálisan alacsonyabb kamatok mellett emelkedő pályán oldalazó, a rettegett hard landing esetén jelentősen alacsonyabb kamatszint mellett a december eleji 2.134 dollár/unciát meghaladó csúcsárfolyamokat, míg az ún. no landing szcenárió bekövetkezte esetén oldalazó, potenciálisan eladási nyomás alá kerülő aranyárfolyamot vizionálnak.

Bővebben...
 
Jegybankári rodeó: az arany behasalt, a forint kilőtt
2023. március 08. szerda, 14:16

 
Jerome Powell - a FED elnöke - szigorú szavakkal hűtötte tegnap a tőzsdék optimizmusát, míg ma reggel Matolcsy György, az MNB elnökének parlamenti beszéde lökte ellenállási szintek fölé a forint árfolyamát.

 
 Aranyrudak a Bank Of England trezorjában
 
 
Powell szavaira a sárga nemesfém közel 2%-ot gyengülve jelenleg 1810-1820 dollár/uncia árfolyamon forog, a forint pedig percek leforgása alatt 356-358 Ft-ról 362 Ft-ig szaladt a dollárral szemben ma reggel.Arany-dollár árfolyam alakulása a napokbanAz arany dollárban mért árfolyamának alakulása a napokban


Az arany dollárban mért árfolyamának alakulása a héten - Powell szavainak hatására 40 dollárt esett az árfolyam, ezzel az 1.810 - 1.890 USD/oz között húzódó árfolyamsáv aljára került a sárga nemesfém ára. Grafikon forrása: Goldtresor.com (kattintással nagyítható)A forintban mért aranyárfolyam hetek óta tartó lefelé csordogálása Matolcsy beszédének hatására megakadt, és reggel a forint gyengülésével párhuzamosan felfelé pattant az ár - de még mindig jelentősen kedvezőbb az árfolyam, mint a tavalyi 800.000 forint/uncia körüli csúcsoknál.

Bővebben...
 
Platina: eljött a bikapiac ideje?
2021. március 30. kedd, 11:44

Hat éve nem látott árfolyamokon forog a platina. Az elmúlt hetekben 1.300 USD/uncia fölé kilövő árfolyam jelentősen korrigált ugyan, de az erőteljes emelkedés hosszú távú emelkedő trendet vetít előre: az üzemanyagcellák elterjedése hatalmas hiányt generálhat a jelenleg 1.150-1.170 USD/unciát érő nemesfémből.

Good Delivery Standard Platina tömb

A Bank of America elemzője szerint 2022 végére 800.000 unciával kevesebb palládiumot, és 800.000 unciával több platinát használhatnak fel a katalizátorok gyártásához az autógyártók mint korábban; a többi platinacsoportba tartozó nemesfém (Platinum Group Metals, PGM), azaz a palládium és a ródium rekordmagas árfolyama miatt.

Bővebben...
 
World Gold Council: Aranypiaci kilátások 2020
2020. január 21. kedd, 08:32
 
A World Gold Council (Arany Világtanács, továbbiakban: WGC) szerint a felerősödő piaci- és geopolitikai kockázatok, a negatív reálkamatok és a globális gazdasági növekedés várható lassulása lesz a legnagyobb hatással az arany árfolyamára 2020-ban.

 

Ragyogó teljesítmény az aranytól 2019-ben

Az arany 2010 óta a legjobb teljesítményt produkálta tavaly, dollárban mért árfolyama 18,4%-kal nőtt. Az arany túlteljesítette a feltörekvő piaci részvénypiacokat és a jelentősebb kötvények hozamát is. Továbbá több devizában is történelmi csúcsra jutott az ára, kivéve a dollárt és a svájci frankot.

 

Az arany 2019-es teljesítménye a többi eszközhöz képest

 
Az arany teljesítménye a többi eszközhöz képest 2019-ben

 


 

Az arany történelmi csúcsra emelkedett 2019-ben  a legtöbb devizában 

 
Az arany szinte minden devizában történelmi csúcsot döntött 2019-ben

 

Az arany ár a tavalyi év során július és szeptember között nőtt a legnagyobb mértékben a piaci bizonytalanságok növekedésének és a FED kamatcsökkentésének hatására.

 

A dollárban mért arany árfolyam növekedése 2019-ben 

 Az arany árfolyam alakulása 2019-ben 

 

Bővebben...
 
Izmozik az arany - legyűri végre az ellenállást?
2019. június 06. csütörtök, 11:28
Conclude Daily Gold
 
 
Sokadszor támadja meg az arany árfolyama az 1350-1370 dollár/uncia között húzódó ellenállási szintet az utóbbi pár évben, ám eddig minden alkalommal kifulladt a lendülete. Vajon most sikerülhet-e a bravúr, és eljön az áttörés a sárga nemesfém piacán?
 
 
Negyedik nekifutás - legyűri-e az arany az ellenállást? 
 
 
Az arany/dollár árfolyam öt éves grafikonja
 
Kattintással nagyítható!

 
A 2011-es aranypiaci csúcsnál 1920 dollár/uncia árfolyamon tetőzött az arany, majd egy elhúzódó medvepiac során 1050 dollár/unciáig csökkent a nemesfém árfolyama 2015 novemberére.
 
Bővebben...
 
WGC: Csak Európában gyarapodtak az arany ETF-k júniusban
2018. július 23. hétfő, 09:58

Conclude Daily Gold
 
 
Az aranyba fektető tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-k) készletei 49,3 tonnával, 2434 tonnára csökkentek júniusban, az értékük pedig májushoz képest dollárban számítva 2,1 százalékkal esett. Úgy tűnik, a befektetőket hidegen hagyták a tőkepiacok megtorpanásai és a növekvő globális kereskedelmi feszültségek, s nem menedékként tekintettek az aranyra, hanem többet vettek ki a sárga nemesfém ETF-kből, mint amennyit betettek. Ezek is közrejátszottak abban, hogy az arany ára 4,2 százalékkal csökkent az év hatodik havában.
 
Csökkent az ETF-ekben tárolt arany mennyisége 2018 júniusában 
 

Elsősorban az észak-amerikai fizikai arany-alapok sínylették meg a negatív befektetői hangulatot, portfóliójuk 44,4 tonnával mérséklődött, értékük pedig 1,9 milliárd dollárral csökkent, amihez az arany dollárban mért árfolyamának gyengülése is hozzájárult. Az ázsiai alapok 3,5 tonna sárga nemesfémnek inthettek búcsút, készleteik 149 millió dolláros leértékelődése mellett, míg a többi régió 2 tonnás, 89 millió dolláros mínuszt volt kénytelen elkönyvelni. Kivéve Európát, amelynek ETF-jei a világon egyedüliként – ha szerény mértékben, alig fél tonnával is, de – gyarapodtak, s készleteik 52 millió dollárral értek többet, mint májusban.
 
Bővebben...
 
WGC: feltámadtak az európai arany ETF-k
2018. június 11. hétfő, 08:05

 

Conclude Daily Gold

 

Megfordult az aranyba fektető, tőzsdén kereskedett alapok (ETF-k) trendje – derül ki a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzéséből. Míg az európai ETF-k 2018 elejétől tartó rossz sorozata megszakadt, s az elmúlt két hónapban már erős tőkebeáramlást regisztráltak, addig az utóbbi időben szépen gyarapodó észak-amerikai alapok állománya májusban csökkent. 

 

Nőtt az európai arany ETF-ekbe áramló tőke mennyisége 

 

A világ arany ETF-jei összességében 15 tonnával, 2484 tonnára növelték készleteiket májusban. Ez nem újdonság, hiszen az utóbbi hónapokat is növekedés jellemezte. Csakhogy ezúttal az eddig gyengélkedő európai alapok vitték a prímet, azáltal, hogy az állományuk 26 tonnával gyarapodott – ez 2,8 százalékos többlet, ami 1,2 milliárd dollárral ér fel. Szorgosak voltak a 21 tonnát gyűjtött ázsiai alapok is, s mivel az ő bázisuk jóval alacsonyabb volt, ez a – 862 millió dollár értékű – növekedés 20 százalékot tett ki.

Bővebben...
 
WGC: az arany kereslete és kínálata is csökkent 2017-ben
2018. február 13. kedd, 10:25

Conclude Daily Gold
 
 
Megugrott az aranykereslet 2017 végén, a negyedik negyedévben 1095,8 tonna talált gazdára, 6 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.  Ez azonban csak enyhíteni tudta, hogy a 4071,7 tonnás tavalyi éves összkereslet 7 százalékkal volt kevesebb a 2016. évinél – tette közzé a World Gold Council legfrissebb elemzésében. A kínálat is csökkent, igaz, kisebb arányban, 4 százalékkal.
 
 
 Csökkent az arany kereslete és kínálata 2017-ben
 
 
Az elmúlt év során folyamatosan áramlott a tőke a tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (ETF), aminek következtében azok állománya 202,8 tonnával gyarapodott. Ez még akkor is figyelemre méltó, ha az elmarad a 2016-os év kivételesen magas szintjétől. A bővülés elsősorban az Európában bejegyzett ETF-knek köszönhető, ezek szívták fel ugyanis a nettó beáramlás 73 százalékát, miután a befektetők a geopolitikai kockázatok és a negatív kamatlábak miatt aranyba menekítették a pénzeiket.
 
Bővebben...
 
WGC: Háttérbe szorultak a kamatlábak, újra a dollár mozgása befolyásolja az arany árát
2018. április 24. kedd, 12:05

Conclude Daily Gold
 
 
Általános befektetői vélekedés, hogy az arany árfolyamát alapvetően a dollár mozgása befolyásolja, pedig az utóbbi években a sárga nemesfémre rövidtávon sokkal jobban hatottak az amerikai kamatlábak és a monetáris politikával kapcsolatos várakozások. A World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzése szerint azonban az arany és az amerikai kamatlábak közötti korreláció gyengül, és ismét a dollár kezd az aranyárfolyam alakulásának legerősebb indikátorává válni. E tendencia a következő hónapokban is folytatódhat – még ha a zöldhasú mozgásából nem is lehet majd teljes mértékben levezetni a sárga nemesfém mozgását. Elemzésükben ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a magasabb reálkamatok nem mindig eredményeztek negatív aranyhozamokat.
 
 
Újra a dollár lett az aranyárfolyam indikátora
 
 
Rövid- és középtávon két tényezőre figyelnek a befektetők: az USA-dollárra és a kamatlábakra.
 
 
A sárga nemesfémnek a zöldhasúval való kapcsolatát az amerikai piac aranykínálata és -kereslete befolyásolja, abból következően, hogy a dollár a világ fő tartalékvalutája. Míg az amerikai fizetőeszköz mozgásából korábban alapvetően lehetett következtetni az aranyárfolyam változására, addig az utóbbi években mintha a sárga nemesfém jobban reagálna az amerikai kamatlábakra. Például az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve tavaly decemberi kamatemelése óta az arany 8,5 százalékkal drágult, annak ellenére, hogy a kamatok is egyre magasabbra hágnak. Ezért az a kulcskérdés a befektetők számára, hogy mi mozgatja alapvetően az aranyat: az USA-dollár vagy a kamatlábak?
 
Bővebben...
 
The Silver Institute: Ezüstpiaci trendek 2018
2018. január 30. kedd, 09:01

Conclude Daily Gold
 
 
Az ezüstöt rendkívül sok területen, változatos célokra használják fel. Páratlan tulajdonságainak köszönhetően számos ipari termék előállításánál hasznosítják, az ékszergyártók számára pedig súlya és semleges színe teszi népszerűvé. A befektetők számára az ezüst alkalmas az értékmegőrzésre, emellett stabilitást nyújt a negatív gazdasági folyamatokkal szemben. Az ezüst piacát ezért az ipari és az ékszergyártási fejlemények mellett a befektetők értékítéletét is meghatározó makrogazdasági tényezők is befolyásolják.
 
 
 Az ezüstpiac trendjei 2018-ban
 
 
Bővülő ezüstkereslet
 
 
A különböző iparágak ezüstkereslete - ami 2017-ben a  teljes eladott ezüstmennyiség 60%-áért felelt - tovább nő az idén a várakozások szerint. A szürke nemesfém páratlan elektromosáram-vezető tulajdonságának köszönhetően továbbra is lényeges szerepet tölt majd be azokban a vezető ipari szektorokban, amelyek egyre jobban növelik az elektrifikációt (például az autógyárak). Habár az ezüstöt egy-egy eszköz előállításakor csak kis mennyiségben használják, azonban felhasználási területei egyre számosabbak, és az előállított eszközök növekvő volume ismét pozitív hatással lehetnek az ezüst fogyasztására.
 
Bővebben...
 
Drámai változások a pénzpiacokon. Mit tegyünk?
2022. július 05. kedd, 11:25


A pénz és tőkepiacokon teljes átrendeződés zajlik. Az eddigi környezet hirtelen megváltozott és előreláthatólag egyhamar nem fogunk visszatérni az eddig megszokott normalitáshoz.
 
A folyamatnak még csak az elején járunk, még nem késő átgondolni a teendőket, hogy fel tudjunk készülni a várható drámai hatásokra. 


Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb grafikonokat táblázatokat, amelyeket határozottan aktuálisnak érzünk.
 
Érdemes rászánni az időt (max. 1 óra), hogy még a jelenlegi nyugalmi(bb) helyzetben alaposan átgondoljuk pénzügyeinket.
 
 
 
 
 
 
WGC: fényesek az arany 2018-as kilátásai
2018. január 23. kedd, 08:20

Conclude Daily Gold


 
Az aranybefektetők 2017-ben is tovább gyarapították portfólióikat, s miután a politikai és gazdasági bizonytalanságok nem tűntek el, a sárga nemesfém drágulása folytatódott. A World Gold Council (WGC) szerint a 2018-as esztendőben négy fő tényező lesz hatással az aranypiacra: az összehangolt világgazdasági növekedés, a központi banki mérlegek zsugorodása és az emelkedő kamatok, a csökkenő eszközárak, valamint a piaci átláthatóság, hatékonyság és hozzáférés. A WGC úgy véli, e trendek támogatni fogják az arany iránti keresletet, aminek következtében a sárga nemesfém stratégiai eszköz jellege megmarad. 
 
 
Az arany stratégiai eszköz egy befektető portfóliójában 
 

 
Stabil 2017-es teljesítmény

 
A világgazdaság tavaly összességében jól teljesített. Ezzel is összefüggésbe hozható, hogy a kockázatos eszközök árfolyamai emelkedtek. A tőzsdeindexek közül az amerikai S&P 500-as 19, a német DAX 13, a brit FTSE 100-as 8, a kínai Shanghai Shenzhen Composite 300-as 22, míg az indiai SENSEX 28 százalékkal feljebb zárta a 2017-es évet, mint ahol kezdte. 
 
Bővebben...
 
WGC: az arany kereslete és kínálata is kevesebb volt a harmadik negyedévben, mint egy éve
2017. november 09. csütörtök, 16:32

 
Conclude Daily Gold
 

 
A világ 915 tonnás harmadik negyedévi aranykereslete 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában – tette közzé a World Gold Council (WGC) legfrissebb jelentésében. A visszaesést két tényező okozta: az ékszerszektor gyengébb teljesítménye és az, hogy a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokba, az ETF-kbe jóval kevesebb tőke érkezett, mint 2016. július-szeptember között.
 
 
 
Aranyékszerekből 3 százalékkal kevesebb fogyott idén július-szeptember között, mint tavaly ugyanebben a periódusban, miután a termékekre és szolgáltatásokra kivetett új adó, valamint a pénzmosás elleni szabályozás szigorítása visszavetette az indiai vásárlókat. Az ETF-k állománya ugyan továbbra is gyarapszik, annak mértéke elmarad a 2016. harmadik negyedévi 144 tonnától. A többi szektor kereslete ugyanakkor erősödött: a központi bankok 25 százalékkal több, 111 tonna sárga nemesfémet vásároltak az idei harmadik negyedévben, mint az előző év azonos időszakában, míg a rudakba és érmékbe való 222 tonnányi összbefektetés 17 százalékkal volt magasabb, ami még akkor is figyelemreméltó, ha a bázis alacsony volt.
 
Bővebben...
 
Aranyévek Németországban - a World Gold Council piaci körképe
2017. október 13. péntek, 11:29


Conclude Daily Gold
 

A tíz éve még "aprócska" német aranypiac hatalmas növekedésen van túl. A 2008 őszén kirobbant gazdasági válság hatására a vagyonukat féltő németek rákaptak az aranyra: 2016-ban a germán megtakarítók egy főre eső aranykereslete már meghaladta a Föld hagyományosan két legnagyobb aranyfogyasztó nemzetéét, Indiáét és Kínáét. Mindezt annak ellenére, hogy időközben helyreállt a pénzügyi bizalom és a német gazdaság is növekedő pályára került. Míg a magánbefektetők az aranyrudakat és -érméket veszik előszeretettel, addig az intézményi befektetők a fizikai aranyfedezetű, tőzsdén kereskedett árupiaci termékeket (ETC) keresik. A World Gold Council (WGC) októberi elemzése körbejárja a német aranypiaci boom hátterét és várható fejlődését.
 
Német aranyrúd a Bundesbank trezorjában 

 
Németország aranybefektetési piaca kiugróan növekedett az elmúlt tíz évben. A sorozatos pénzügyi válságok és a laza monetáris politika hatására a német befektetők aranyba menekítették a vagyonuk egy részét, hogy megőrizzék annak értékét. Erre az igényre reagálva új termékek jelentek meg a piacon, hogy megkönnyítsék az embereknek a sárga nemesfémbe való befektetést. Tavaly például több mint 6 milliárd euró fordult meg az aranybefektetési termékekben Németországban és van még tere a további növekedésnek: a kutatások szerint a magánbefektetők részéről még mindig nagy látens kereslet van.
Bővebben...
 
WGC: Az aranykereslet és kínálat egyensúlyban volt az I. negyedévben
2017. május 05. péntek, 10:18
 
A világ idei első negyedévi 1034,5 tonnás aranykereslete 18 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól, igaz, a 2016. január-márciusi időszak historikusan a legerősebb három hónap volt – állapítja meg a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzésében. A mostani alacsonyabb érték mögött alapvetően az áll, hogy az ETF-kbe való tőkebeáramlás ezúttal kisebb volt a rekordközeli tavalyi értéknél, és a központi bankok is kevesebb sárga nemesfémre voltak vevők. Ugyanakkor az aranyrudak és -érmék iránti igény tekintélyesen, 9 százalékkal, 289,8 tonnára nőtt, míg az ékszereket és elektronikai eszközöket gyártók kereslete is enyhén erősödött.
 
Az aranykereslet változása negyedévenként 2016-2017 (rudak és érmék, ékszerek, elektronika, központi bankok kereslete) 
 
2017 első negyedévi aranykereslet szektoronkénti összehasonlítása 
 
Bővebben...
 
India aranypiaca V. Erős maradhat a rudak és érmék kereslete
2017. május 04. csütörtök, 12:39

 

Indiai aranypiaci sorozatunk ötödik részéből kiderül, hogy a mára a világ egyik legnagyobb aranyrúd és -érmefogyasztójává vált ázsiai ország e pozíciója gazdasági fejlődése révén a következő években tovább szilárdulhat. 

India mára a világ egyik legnagyobb aranyrúd és -érmepiacává vált, e tekintetben immár Európával és Kínával egy lapon említhető. A WGC fogyasztói elemzése szerint sok indiai befektető tartja biztonságos befektetésnek az aranyrudakat és -érméket, azokat a bankbetétekkel azonos kategóriába sorolja. Nem csoda, hogy az indiai aranyrúd és -érmetulajdonok jelentősen nőttek az évek alatt, ez 2015-ben csaknem dupla annyi, közel 200 tonna volt, mint húsz évvel korábban. Az ázsiai ország fejlődésére jellemző, hogy míg a 100 tonna a teljes fogyasztói keresletnek akkor 18 százalékát tette ki, addig a közel 200 tonna most a 22 százalékát.

A Bangalorei finomító termék ez a szép aranyérme
 
Ám a rúd és -érmekereslet növekvő konkurenciával szembesül azáltal, hogy a mumbai kormány szeretné, ha az indiaiak nagyobb mértékben vennék igénybe a bankok szolgáltatásait, különösen vidéken.
Bővebben...
 
India aranypiaca IV. Virágzik az ékszer külkereskedelem
2017. április 12. szerda, 10:01

Conclude Daily Gold
 
 
Az indiai aranypiaci sorozatunk negyedik részében az ország ékszer külkereskedelmének helyzetét és kilátásait járjuk körül.
 
 
India a világ egyik legnagyobb aranyékszer-exportőre. Kivitelének értéke 2015-2016-ban 8,6 milliárd dollárt tett ki, aminek nagyjából a fele az Egyesült Arab Emirátusokban landolt. Mumbai az utóbbi években egyre nagyobb mértékben támogatta az ékszerexportot, nemcsak az adókedvezményeket biztosító speciális gazdasági övezeteiben. Az indiai drágakő- és ékszerszektor jelentős növekedés előtt áll, annak jelenlegi, több mint 2,5 milliós foglalkoztatotti létszáma 2020-ig becslések szerint legalább 700 ezer, de akár 1,5 millió fővel is gyarapodhat.
Bővebben...
 
India aranypiaca III. Még mindig a kisebb kézműves műhelyek dominálnak
2017. március 23. csütörtök, 14:12
 
11 részes sorozatunkban a világ legfontosabb aranypiacán, az indiai aranypiacon várható igen jelentős változásokat járjuk körbe a WGC elemzése alapján. A harmadik rész az ékszerpiac szerkezetét elemzi, melyből kiderül, hogy bár a nagyobb  láncok folyamatos növelik piaci részesedésüket, azért még mindig a kisebb vállalkozások dominálnak.
 
Egy indiai ékszermanufaktúra
  
Bővebben...
 
India aranypiaca II. Változások az ékszerkeresletben
2017. március 20. hétfő, 15:53

 

 India a világ egyik legnagyobb ékszerfogyasztója, kereslete nagyobb, mint a Közel-Keleté, Európáé és az Egyesült Államoké együttesen. Indiában október és november a csúcsidőszak, akkor van ugyanis az esküvői, az aratási és a híres Diwali fesztivál szezon. India sokszínűsége az ékszerfogyasztásban is tükröződik, a vidéken élők vásárolják az ékszerek mintegy 60 százalékát. Az ékszerkereslet kilátásai kedvezőek, noha a fiatalabb korosztály és a városi lakosság ékszerkereslete átalakulóban van.


A Malabar’s Starlet egy modern ékszeráruház hálózat és online bolt, mely főként az indiai városi lakosságot célozza

 Indiai ékszerpiac1 2017 -ConcludeZrt

Bővebben...
 
India aranypiaca I. Az aranykereslet mozgatórúgói
2017. február 13. hétfő, 18:18

 

Most induló 11 részes sorozatunkban a világ legfontosabb aranypiacán, az indiai aranypiacon várható igen jelentős változásokat járjuk körbe a WGC elemzése alapján. Az első rész a változások okait kutatja. 

Az indiai aranykeresletre hosszabb távon ható tényezők 

Hosszú távon két jelentős tényező befolyásolja az indiai aranykeresletet: az emelkedő jövedelmek pozitívan, a növekvő aranyárak negatívan. Szerencsére a jövedelmek hatása az erősebb, márpedig az indiaiak keresete a következő években emelkedhet, amiből félretenni is többet tudnak – állapítja meg a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzésében. Az IMF előrejelzése szerint India egy főre jutó GDP-je 2015-2020 között 35 százalékkal nőhet, miközben a National Council of Applied Economic Research az indiai középosztály megduplázódására számít, annak tábora 2025-ben meghaladhatja az 500 milliót. Bár rövid távon a csapadékosabb monszun szezon növelheti az aranykeresletet, a magasabb importvámok és egyéb állami szigorító intézkedések pedig visszafoghatják azt, a WGC arra számít, hogy az indiaiak aranyvásárlásai 2020-ig erős maradhatnak, azok összességében évente 850-950 tonnát tehetnek ki.

 

A hamarosan 1,5 milliárd főt elérő indiai társadalom aranykeresletére ható hosszú távú tényezők

Az indiai aranykeresletre ható hosszú távú tényezők 2017

Bővebben...
 
WGC: 3 éve nem látott szintet ért el az aranykereslet 2016-ban
2017. február 07. kedd, 13:20
 
Két százalékkal több aranyra volt kereslet 2016-ban, a 4308,7 tonnát kitevő eladások 3 éves csúcsot jelentenek – derül ki a World Gold Council (WGC) tavalyi évről készült összesítéséből. A tőzsdén jegyzett befektetési alapok (ETF-k) 531,9 tonnás növekedése a második legnagyobb a létezésük óta, ez ellensúlyozta az ékszereladások és a központi banki, valamint az aranyrúd és -érmevásárlások csökkenését. Bár az aranybányászat stagnált, a növekvő újrahasznosítások és fedezeti ügyletek hatására a sárga nemesfém kínálata 5 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

Noha India mind az ékszervásárlások, mind a befektetési arany vásárlás terén gyengélkedett tavaly, mégis három éve nem látott mértékű aranykereslet jellemezte a 2016-os évet. A tavalyi 4308,7 tonnás szint 92,9 tonnával haladta meg a 2015-öst – állapította meg a WGC legfrissebb éves jelentésében. A növekmény kizárólag a fizikai aranyba fektető, tőzsdén jegyzett befektetési alapoknak (ETF-K) és hasonló instrumentumoknak köszönhető, amelyek a tavalyi 531,9 tonnánál több sárga nemesfémet csak egyszer, 2009-ben vettek. Ez bőven ellensúlyozta, hogy az összes többi kategória (az ékszergyártás, a technológiai szektor, az aranyrudak és -érmék, valamint a központi bankok) az előző évinél kevesebb aranyat szívott fel.

Utóbbiak keresletének csökkenésében szerepet játszott, hogy az arany 2016 elejétől szeptember végéig 25 százalékkal drágult. Donald Trump választási győzelme és az amerikai jegybank kamatemelése miatt aztán a sárga nemesfém gyengült a negyedik negyedévben.

Az ékszerkeresletet azonban az év nagyobbik részét jellemző drágulás, valamint az indiai központi szigorítások és költségvetési megszorítások, továbbá a kínai gazdaság lassulása 7 éves mélypontra taszította.

De a jegybankok is utoljára 2010-ben növelték csak annyival aranytartalékaikat, mint 2016-ban: a 383,6 tonnát kitevő vételeik 33 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2015-ösnél. Igaz, még így sem tört meg az a trend, miszerint immár hetedik éve vesznek több aranyat a jegybankok, mint amennyit eladnak.

Az aranykereslet változása 2016-ban 2015-höz képest (tonnában) 

Az aranykereslet összetevőinek változása 2016.-ban
 

 

Bővebben...
 
WGC: Bíztatóak az aranypiac 2017-es kilátásai
2017. január 19. csütörtök, 17:46

2016-ban jó éve volt az aranynak, a makrogazdasági körülmények és a korábbi évek elhalasztott kereslete pedig 2017-ben is magasan tartja a sárga nemesfém iránti igényt. A World Gold Council (WGC) szakértői legfrissebb elemzésükben úgy vélik, a sárga nemesfém továbbra sem hiányozhat egy stratégiai portfolióból.

 

A főbb 2017-es trendek

 

Erős éve volt tavaly az aranynak, dollárban kifejezve közel 10 százalékot drágult, az egyéb valuták többségében pedig – a zöldhasú erősödése miatt – még nagyobbat. Eközben több éve nem látott rekordmennyiségű tőke áramlott a fizikai aranyat tartó tőzsdén jegyzett ETF-kbe, amelyek így – az amerikai elnökválasztás utáni negatív korrekció ellenére – az egyik legjobban teljesítő eszközök voltak. És az aranyár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed december közepi kamatemelése óta több mint 5 százalékot emelkedett.

 

Aranyrudak a Conclude Zrt. kínálatából

 

S hogy milyen évet ígér 2017 az aranypiac számára? A WGC hat főbb világgazdasági trendet is azonosított, mint amelyek támogathatják az aranykeresletet és hatással lehetnek a sárga nemesfém árára. Ezek:

1. Megnövekedett politikai és geopolitikai kockázatok

2. A valuták leértékelődése

3. Növekvő inflációs várakozások

4. Túlárazott részvénypiacok

5. A hosszú távú ázsiai gazdasági növekedés alakulása

6. Új piacok megnyílása

 

Bővebben...
 
Stöferle-Valek: Még sokkal drágábbak lehetnek az aranybánya-részvények
2016. szeptember 13. kedd, 11:12

 

Conclude Daily Gold

Vége lehet az aranybánya-részvények hét szűk esztendejének. Bár a bányatársaságok árfolyamai már az idén is nagyot emelkedtek, a java még hátravan, miután a korábbi évek kényszerű szerkezetátalakításai most hozhatják meg a gyümölcseiket – állítja Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői a június végén megjelent, Stöferle által immár tizedik alkalommal jegyzett tanulmányukban.


A Barrick Gold egyik aranybányájában dolgozó bányászok

 

Az In God We Trust 2015-ös évfolyamának elkészültekor, tavaly június végén az aranybányász cégek részvényeibe fektetők vagy azok iránt érdeklődők számára eligazodást jelentő referenciamutató, a Gold Bugs Index (HUI) értéke 152 ponton állt. Majd fokozatosan – néhány pozitív korrekció ellenére – egyre lejjebb és lejjebb ment, idén január közepén pedig 100 pont alá is benézett. Úgy tűnik, ez már elég volt a fordulathoz, hiszen azt követően az aranybánya-részvények árfolyama néhány hónapon belül több mint a duplájára nőtt. E kitörés Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek a medvepiac végét jelzi, és szerintük a bányarészvények drágulásának még csak a kezdetén járunk. Véleményüket az alábbiakkal támasztják alá.

Bővebben...
 
Az arany után eljön a platina és a palládium ideje
2016. július 22. péntek, 08:28

 

Conclude Daily Gold

 

Az idei immár az egymást követő negyedik év lesz, amikor a platina- és a palládium piaca jelentős deficittel zárhat az autógyártás és az ipar egészének kereslete miatt, amivel a kínálat nem tudott lépést tartani. A platinahiány elérheti a 861 ezer, míg a palládiumé a 843 ezer unciát.

 

 

Színtiszta platinából készült tömb fizikai befektetési célre

 

 

A dél-afrikai platinabányászat visszaesését az autókatalizátorok és ékszerek újrahasznosítása ellensúlyozta, így a nemesfém összkínálata nem változott. Az autókatalizátorokba beépített platinák globális fogyasztását közel 2 százalékkal, 3,5 millió unciára emelheti, hogy az Euro 6b környezetvédelmi előírásokat kell alkalmazni az Európában idén értékesítendő új dízelautókban.

Bővebben...
 
Négy fontos érv amellett, hogy miért tartsunk aranyat a befektetési portfólióban
2016. július 15. péntek, 08:33

 

Különleges tulajdonságai miatt hasznos, ha önálló befektetési eszközosztályként tekintünk az aranyra - mutat rá a World Gold Council legutóbbi tanulmányában.

 

Aranybefektetés portfólió szemlélettel

 

 

Az arany rendkívül likvid, ritka eszköz, legalább annyira befektetés, mint keresett luxuscikk, tartása a kötvényekkel ill. a részvényekkel szemben nem hordoz adóskockázatot. Különleges tulajdonságai alapján az aranynak négy fontos szerep jut egy befektetési portfólióban: a nemesfém kiváló diverzifikáló eszköz és a nehéz piaci körülmények között ellensúlyozza az elszenvedett veszteségeket, továbbá védelmet nyújt a kiugróan magas infláció ellen és csökkenti a valutakockázatainkat is. Ha még nem került arany hosszú távú befektetési portfóliójába, ideje megfontolni az aranybefektetést: a megfelelő mennyiségű aranyat tartó befektetők csökkenthetik befektetéseik hosszútávú kockázatát és jelentősen növelhetik az elért hozamukat.

Bővebben...
 
Arany Világtanács: Kétéves csúcson a világ aranyfogyasztása
2015. november 17. kedd, 13:10

 

Kétéves csúcsot, 1120,9 tonnát ért el a globális aranykereslet a harmadik negyedévben, ez 8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakáénál – tette közzé az Arany Világtanács (angolul: World Gold Council) ma reggel. A tőzsdén kereskedett befektetési alapokból (etf-kből) való tőkekiáramlás hatására ugyanis júliusban annyira lement az aranyár, hogy az vételre sarkallta előbb a magánszemélyeket, majd az intézményi befektetőket is. Ez utóbbi következtében augusztusban és szeptemberben – ha szerény mértékben is, de – kezdtek visszaáramolni a pénzek az eft-kbe, ami az aranyárat is felfelé nyomta. A központi bankok aranytartalékai 175 tonnával gyarapodtak a harmadik negyedévben, miután felismerték a sárga nemesfémben rejlő portfolió-diverzifikációs előnyöket. Ugyanakkor hosszú növekedési szakaszt követően az aranybányászat július-szeptember között 1 százalékkal mérséklődött.

Forrás: www.advantagegold.com, Conclude Zrt.

 

Bővebben...
 
Miért jó, ha van arany egy befektetői portfolióban? – IV. rész
2015. november 10. kedd, 12:24

 

Conclude Daily Gold

Az amerikai részvények árfolyamai a történelmi szintekhez képest extrém magasan állnak, úgy tűnik, mozgásirányuk megváltozása csak idő kérdése. A részvénypiacok a túlértékeltséget követően mindig nagyot estek a történelem során. Ha ez bekövetkezik, az arany, mint a portfolió egy menedékeszköze kerülhet előtérbe. Jobb erre már most felkészülni, nehogy – mint a biztosításoknál – eső után legyen köpönyeg – állapította meg Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői június végén megjelent, Stöferle által immár kilencedik alkalommal jegyzett tanulmányukban.


Forrás: museumofcontemporarycuts.org, Conclude Zrt.

 

Bővebben...
 
Miért jó, ha van arany egy befektetői portfolióban? – III. rész
2015. november 10. kedd, 11:55

 

Egy hüvelykujj-szabály szerint az erős USA-dollár automatikusan vezet alacsonyabb aranyárhoz, amit az empirikus adatok alátámasztanak. Mindazonáltal ez a kapcsolat asszimetrikus: az a kár, amit az erős dollár okoz az aranyárban, jóval kisebb, mint amekkora hátszelet ad a gyenge zöldhasú a sárga nemesfém drágulásának – állapította meg Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői június végén megjelent, Stöferle által immár kilencedik alkalommal jegyzett tanulmányukban. E témát járjuk körül az arany befektetői portfolióban való szerepeltetését elemző sorozatunk harmadik részében.


Forrás: investmentwatchblog.com, Conclude Zrt.

 

Bővebben...
 
Miért jó, ha van arany egy befektetői portfolióban? – II. rész
2015. november 10. kedd, 11:29

 

Vitatható az a közgazdászkörökben alapvetőnek vett feltételezés, miszerint a kamatszintek növekedése aranyár-zuhanással jár együtt. Hiszen az 1971 utáni három legnagyobb aranyrallyra emelkedő nominális kamatkörnyezetben került sor – állítja Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői június végén megjelent, Stöferle által immár kilencedik alkalommal jegyzett tanulmányukban.

 

Forrás: The Business Times, Conclude Zrt.

 


Bővebben...
 
Miért jó, ha van arany egy befektetői portfolióban? – I. rész
2015. november 09. hétfő, 14:46

 

Az arany különleges tulajdonságai miatt jó választás azoknak, akik kockázataik enyhítése céljából diverzifikálni szeretnék portfoliójukat, különösen a jelenlegi piaci körülmények között – állítja Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői június végén megjelent, Stöferle által immár kilencedik alkalommal jegyzett tanulmányukban. Ezen állításukat alátámasztó érveiket több részben tesszük közzé.


Forrás: financesonline.com, Conclude Zrt.
 

 

Bővebben...
 
Most már tényleg érdemes venni aranybánya-részvényeket? – III. rész
2015. október 16. péntek, 07:08

 

Az aranybánya-szektor kész a konszolidációra, aminek a fő haszonélvezői a fejlesztők lehetnek, különösen a junior bányák – véli Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői június végén megjelent, Stöferle által immár kilencedik alkalommal jegyzett tanulmányukban. Részvényeik esetleges árfolyamemelkedéséből pedig azok profitálhatnak, akik a mostani, alacsony beszállási szinteken vásárolnak belőlük. Háromrészes sorozatunk befejező részében e témakört taglaljuk.


Forrás: Incrementum AG, Conclude Zrt.

 

A vállalati egyesülések és felvásárlások volumene tavaly megközelítőleg 7 milliárd dollárt tett ki, kevesebbet, mint 2013-ban. A Stöferle-Valek páros arra számít, hogy a felvásárlások a következő hónapokban fel fognak gyorsulni. Ezt egyrészt arra alapozzák, hogy az új aranylelőhely kutatások a költségcsökkentések áldozataivá váltak, másrészt arra, hogy számos projektet leírtak, vagy értékesítettek. Mindezek eredményeként a legnagyobb termelők földfelszín alatti aranytartalékai átlagban 14 százalékkal lehetnek alacsonyabbak az előző évinél.

Bővebben...
 
Most már tényleg érdemes venni aranybánya-részvényeket? – II. rész
2015. október 12. hétfő, 07:54

 

Miért teljesítenek olyan rosszul az aranybánya-részvények? E kérdést is körüljárta Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői június végén megjelent, Stöferle által immár kilencedik alkalommal jegyzett tanulmánya. A válaszokat ismertetjük háromrészes sorozatunk alábbi, második részében.

Aranybánya Mianmarban. Forrás: thevelvetrock.com, Conclude Zrt.

Az aranybánya-részvények éves teljesítménye csupán 2001-2003 között múlta felül jelentősen az aranyét, azóta sokkal erőteljesebben reagáltak a korrekciókra, mint a rallykra.

 

Bővebben...
 
Aranybánya-részvények: most már tényleg érdemes venni őket? – I. rész
2015. október 08. csütörtök, 12:16

 

Az aranyhoz képest már annyira olcsóak az aranybánya-részvények, hogy érdemes megfontolni a vételüket – ez az egyik megállapítása Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői június végén megjelent, Stöferle által immár kilencedik alkalommal jegyzett tanulmányának. Ennek aranybánya-részvényekre vonatkozó elemzését három részben közöljük.


Az indonéziai Aceh tartományban lévő aranybányánál. Forrás: Reuters, Conclude Zrt.

A hagyományosan évente egyszer, általában június végén megjelentetett In Gold We Trust című, az idén 140 oldalas elemzés előző, 2014. évi publikálásakor a Gold Bugs Index (HUI) 233 ponton állt. Ám a 2015-ös jelentés június 25-ei nyilvánosságra hozatalakor már csak 152,58 ponton. Tanulmányukban Stöferle és Valek tényekkel próbálja alátámasztani azon véleményét, miszerint az aranybánya-részvények zuhanásának vége. Bár ebben rövid távon tévedtek, hiszen az index azt követően még tovább esett, s augusztus 5-én 104,85 ponton érte el eddigi mélypontját, mégis érdekes lehet a neves szerzőpáros okfejtése arról, mitől várják az aranybánya-részvények drágulását. Már csak azért is, mert a HUI most éppen felfelé tart, október 7-én például 126,07 ponton zárt.

 

Bővebben...
 
Arany befektetés 2020
2020. szeptember 09. szerda, 08:26

Egyre többen érdeklődnek az aranybefektetés iránt és vásárolnak fizikai aranyat a várható infláció ellen védekezve a rekord magas 2000 dollár/uncia körüli arany árfolyam ellenére is. Az arany befektetés rövid- és hosszú távú szempontjait elemző alábbi videónkból megtudhatja, miért.
 
 
 
 
 
A 2010-es évek során ugyan relatíve alacsony inflációt tapasztalhattunk, de ez a trend fordulni látszik: a következő évtizedben a megtakarítóknak az alacsony kamatok és a magas infláció kihívásával kell szembenézniük: aki nem lép időben, megtakarítása vásárlóerejének akár 50-60%-át is elveszítheti 2030-ra.

 
ARANY VÁSÁRLÁS
 
 
Az arany befektetés aktuális tudnivalóiról szóló videónkból megtudhatja milyen trendek várhatók az aranypiacon a következő évtizedben; mi a különbség a fizikai és a papír arany között; miért és hogyan érdemes fizikai aranyat vásárolni; hogyan korrelál az ezüst és az arany vagy az arany és a Bitcoin; hogyan működik az arany adás-vétel és még rengeteg hasznos információ forráshoz juthat, hogy minél megalapozottabb döntést hozhasson befektetési arany vásárlás előtt.


Juhász Gergely előadása a Portfolio.hu gazdasági hírportál Private Investor Day 2020 online konferenciáján hangzott el először. Az előadás rövid kivonata itt található.
 

 
 
A WGC a 2015-ös aranypiacról III.: az első Fed-kamatemelés már beárazódott az aranyárba
2015. július 28. kedd, 13:09

 

Még bizonytalan, mikor kezdi meg a Fed a kamatemelési ciklusát, a World Gold Council (WGC) szerint csupán egy tűnik bizonyosnak: az első monetáris szigorítás a mostani, 1100 dollár alatti unciánkénti aranyárba már beépült, azaz attól már nem várható érdemi reakció. Inkább az lesz érdekes, milyen jelzéseket ad a Fed a további kamatlépéseiről. Mindazonáltal hosszabb távon a WGC mindenképpen a sárga nemesfém drágulására számít.

Forrás: CBS News, Conclude Zrt.

Míg a kötvények és a részvények drágának tűnnek, a volatilitás „olcsónak”. Különösen a BlackRock sugallja előszeretettel, hogy az elmúlt években a volatilitás már önmagában egy eszközosztállyá vált, ami az indexekbe fektető és egyéb stratégiákat követő alapok jegyeinek megvásárlásán keresztül képes csökkenteni egy portfolió kockázatát és növelni a hozamot. Igaz, a volatilitásba fektetés nehéz és drágává válhat a pozíció fenntartási költsége is. Inkább csak az intézményi és a magas nettó vagyonú befektetők érik el a tőzsdén kívüli, OTC-piacon vagy a tőzsdei piacon kereskedett volatilitási indexeket. Bár a volatilitás megvételével való fedezés jó megoldás lehet a portfólió kockázatának csökkentésére, ez mégis inkább csak a profi befektetők számára jelent megoldást.

 

Bővebben...
 
A WGC a 2015-ös aranypiacról II.: erről az árfolyamszintről kedvezőek a kilátások
2015. július 28. kedd, 13:04

 

Conclude Daily Gold

Az év eddigi nagy részében a befektetők még nem kezdték aranyba menekíteni megtakarításaikat a globális feszültségek (jelesül a görögök eurózónából való kilépésének eshetősége, a kínai részvénypiac korrekciója) hatására, és az arany július végén tovább csökkent. Erről az árfolyamszintről azonban már kedvezőek a kilátások a World Gold Council szerint is.

Forrás: davidstockmanscontracorner.com, Conclude Zrt.

Az arany egyszerre szolgál fogyasztási célokat (ékszer és ipari felhasználás), valamint befektetésieket (amikor a válságos időkben a megtakarítások értékállóságának a védelmére szolgál). Ha javul a világgazdaság általános állapota, akkor az ékszerfelhasználás növekszik, és ez részben ellensúlyozza azt, hogy ilyenkor kevesebben veszik az aranyat, mint menedékeszközt.

 

Bővebben...
 
A WGC a 2015-ös aranypiacról I.: derűlátó optimizmus
2015. július 28. kedd, 12:56

 

Conclude Daily Gold

Az arany – 2015 első felében még enyhén csökkenő – ára júliusban tovább esett, unciája múlt pénteken már 1077,20 dolláron is gazdát cserélt. A sárga nemesfém annak ellenére nem tudott drágulni, hogy a világ számos régiójában a korábbinál nagyobb bizonytalanságok zavart okoztak a befektetők körében. Ezt a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzése arra a piaci várakozásra vezeti vissza, miszerint a kockázatokat sikerül kordában tartani. A befektetők most a dollár mozgására és a Fed monetáris politikájának alakulására fókuszálnak. A WGC-nél meg vannak győződve arról, hogy az arany mostani alacsony árszintjében már benne a későbbi potenciális emelkedés. Ma induló háromrészes sorozatunkban a WGC elemzését tesszük közzé.

Forrás: www.tumbr.com, Conclude Zrt.


Az arany dollárban kifejezett ára megközelítőleg 1 százalékkal ment le 2015 első felében, a zöldhasú relatív erőssége miatt viszont több valutában még emelkedett is az árfolyam (lásd az 1. táblázatunkat).  Összességében azonban szűk sávban mozgott, volatilitása pedig jóval az 5 éves átlag alatt maradt (lásd 1. ábránkat). Az aranyár viszonylagos mozdulatlansága azért meglepő, mert több tényező miatt is nagyobb fokú elmozdulás lett volna ésszerű: a Görögország jövőjét övező európai bizonytalanság, a bóvli kötvények magas árfolyama, valamint az indiai aranypiaccal kapcsolatos pozitívabb kormányzati hozzáállás a drágulását kellett volna hozzák.

Bővebben...
 
Ezüstpiac IX. – Ezüstpiaci adatok, összefoglaló táblázatok és grafikonok
2015. július 09. csütörtök, 07:14

Ezüstpiac IX. – Ezüstpiaci adatok, összefoglaló táblázatok és grafikonok; Conclude Zrt.

 

A cikksorozat összefoglaló táblázatait és grafikonjait az alábbi linken letölthető PDF fájlban gyűjtöttük össze.

 

A letöltéshez kattintson ide!

 
Ezüstpiac VIII. – Ékszerek és ezüstáruk gyártása és kereskedelme
2015. július 02. csütörtök, 08:50

 

Conclude Daily Gold

A csökkenő ezüstárak, India erős teljesítménye és a nyugat-európai piacok javuló gazdasági helyzete 215,2 millió unciás (6 693 tonnás) új rekordszintre vitték az ezüstékszer-gyártást 2014-ben. Ezen belül az indiai termelés elképesztő mértékben, 47 százalékkal bővült, aminek következtében az ázsiai ország e téren átvette a vezető szerepet Kínától. Utóbbi 46,7 millió unciás (1 452 tonnás) elmúlt évi ezüstékszer-termelése 16,2 millió unciával (503 tonnával) maradt el a 2013. évi rekordszinttől. Az ezüstáruk előállítása kétévi növekedést követően, 2014-ben 60,7 millió unciát (1 888 tonnát) ért el.


Forrás: silverspotprice.com, Conclude Zrt.

A világ ékszergyártása immár második éve emelkedik, s az egy évvel korábbinál 1,5 százalékkal magasabb, 215,2 millió unciás (6 693 tonnás) 2014. évi teljesítmény új csúcs. Ami különösen azért figyelemre méltó, mert az a 2013-as, 35 százalékos növekedést követte. Oka egyértelműen az alacsonyabb ezüstár, valamint a fejlett gazdaságok helyzetének kedvezőbbé válása, ami a fogyasztók hangulatát is javította, ennek hatására növekedtek a kiskereskedelmi eladások. Különösen Indiában, ahol az ezüstgyártás 2014-ben 47 százalékkal haladta meg az előző évit, ezzel szemben az USA-ban „csak” 10 százalékkal nőtt a termelés.

 

Bővebben...
 
Ezüstpiac VII. – Ipari felhasználás
2015. június 30. kedd, 08:44

 

Conclude Daily Gold

2014-ben az ezüst globális ipari felhasználása enyhén, 0,5 százalékkal kisebb, 594,9 millió uncia (18 504 tonna) lett az előző évinél, miután a fejlett országok kereslete nagyobb mértékben esett, mint amennyivel a fejlődőké nőtt. A napenergia-ipar 7 százalékkal több, 59,9 millió uncia (1 862 tonna) szürke nemesfémre volt vevő, ez két éve az első növekedés, amit az vezérelt, hogy bár az egységnyi panelra eső ezüst felhasználás tovább csökkent, de 11 százalékkal több napelemet helyeztek üzembe, mint egy évvel korábban. A forrasztó ötvözetekbe 3 millió unciával (93 tonnával) több szürke nemesfém került, ami megállította az ezüst ipari felhasználásának addigi, csökkenő trendjét. A növekedés elsősorban a legnagyobb keresletet támasztó Kínának köszönhető, ahol az újonnan létesített etilén-oxid gyárak ugyancsak döntő mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy az etilén-oxid ipar ezüstkereslete 6 százalékkal nőtt 2014-ben. Ezzel szemben az elektronikai és fényképészeti szektor, valamint a különböző egyéb alkalmazások ezüstigénye 10,3 millió unciára (319 tonnára) esett.

 

Forrás: www.slashgear.com, Conclude Zrt.

 


Az ipar ezüstfelhasználására erősen hatnak a gazdaság és az ipari termelés növekedése. A világgazdaság – az elmúlt két évhez hasonlóan – 2014-ben 3,4 százalékkal nőtt, míg az ipar a becslések szerint 2,7 százalékkal – ez 2010 óta a legmagasabb ráta. Bár az utóbbi 25 év adatai nagyon erős (0,88-as) korrelációt mutatnak az ezüst ipari felhasználása és az ipari növekedés között, a világgazdaság és az ipari tevékenység növekedése ellenére 2014-ben  az ezüstfelhasználás 0,5 százalékkal csökkent. Ez az eltérés az ipari termékekben lévő ezüsttartalom csökkentésnek és a kínai növekedési ütem mérséklődésének tudható be.

Bővebben...
 
Ezüstpiac VI. – Fizikai ezüst kereskedelem
2015. június 25. csütörtök, 08:31

 

Conclude Daily Gold

A befektetési ezüst-kereskedelmet 2014-ben India dominálta, különösen az utolsó negyedévben, importja 220 millió unciás (6 843 tonnás) rekordszintet ért el, a szürke nemesfém főbb kereskedelmi központjai, mint az Egyesült Királyság és Svájc rovására, miután a termelők több ezüstrudat közvetlenül szállítottak a világ második legnépesebb országába. De nemcsak India miatt nőtt a kelet-ázsiai ezüstimport, hanem Hongkong 24, Kína 3 százalékkal gyarapodó behozatala következtében. Enyhébben ugyan, de emelkedett az észak-amerikai ezüst behozatal is, részben az USA felől érkező erős ékszerkereslet hatására.

Forrás: buychemicalelement.blogspot.hu, Conclude Zrt.

 

Bővebben...
 
Ezüstpiac V. – A világ felszíni ezüstkészletei
2015. június 19. péntek, 07:23

 

Conclude Daily Gold

Az azonosítható felszíni ezüstkészletek immár évek óta nem változnak, 2014 végén 1 808 millió unciát (56 249 tonnát) tettek ki, melyek 22 havi fizikai keresletet képesek kielégíteni, miközben 2005-ben még csak 13 hónapra voltak elegendőek. További 168,5 millió uncia (5 242 tonna) származott a tört ezüstök visszaolvasztásából, ami viszont 13 százalékkal kevesebb az előző évinél, a csökkenés már harmadik éve tart.


Forrás: www.etsy.com, Conclude Zrt.

Az idők folyamán kitermelt szürke nemesfémek többsége a mai napig a felszínen marad, kevés használódik el véglegesen és különböző formákban a piac számára a visszanyerési folyamat után ismét elérhetővé válik. Az ezüst java részét ipari célokra felhasználják, vagy pedig rúd vagy érme formában a trezorokban pihentetik. Utóbbiak nagy részét a GFMS regisztrálja, abból a célból, hogy az ármozgásokról és a kereslet alakulásáról minél több információt kapjon. A GFMS által nyilvántartott ezüstrudak a kormányoknál, az iparban, a határidős tőzsdék trezorjaiban, valamint letétként páncéltermekben találhatók, egy részük az ETF-k fedezeteként.

 

Bővebben...
 
Ezüstpiac IV. – Ezüstbányászat
2015. június 19. péntek, 07:00

 

Conclude Daily Gold

A világ ezüstbányáinak teljesítménye 2014-ben 877,5 millió unciás (27 293 tonnás) új rekordot döntött, alapvetően az elsődleges ezüstszektor 20,9 millió unciás (651 tonnás) és a rézszektor melléktermékeként 11,3 millió unciás (351 tonnás) gyarapodásának köszönhetően. A legjobban Közép- és Dél-Amerika teljesített – azon belül is Guatemala és Chile –, ami valamelyest ellensúlyozta Kanada és Oroszország visszaesését. Az elsődleges ezüstbányászat készpénzköltsége dollárban számolva majdnem 16 százalékkal, unciánként 7,74 dollárra esett. A termelők árfolyamfedezeti ügyleteit tartalmazó Silver Hedge Book 15,8 millió unciával (492 tonnával) nőtt, és 2014 végén 29,5 millió unciát (919 tonnát) tett ki.

 

Forrás: World Silver Survey 2015,Silver Doctor; Conclude Zrt.

 

Bővebben...
 
Ezüstpiac III. – Befektetési ezüst forgalom 2014
2015. június 11. csütörtök, 07:26

 

Conclude Daily Gold

Az azonosítható ezüstbefektetések – a fizikai rudak, -érmék és -medálok, valamint az ETF-k mögötti készletek – az előző évihez képest 2014-ben közel 20 százalékkal csökkentek, 197,4 millió unciás (6 138 tonnás) év végi összállományuk 2 éves mélypont. Miközben az érme- és rúdbefektetések 20 százalékkal, 196 millió unciára (6 095 tonnára) estek, addig az ETF-k mögött álló készletek közel szinten maradtak, a növekmény 1,4 millió unciát (43 tonnát) tett ki. Értékben még nagyobb, 35 százalékos volt a csökkenés, a 3,8 milliárd dolláros éves forgalmi összérték 2009 óta a legalacsonyabb szint.

Forrás: coin.silvercoinstoday.com, Conclude Zrt.


Az ezüstbefektetések 2013-as, 27 százalékos meglódulásának erős korrekciója a 2014-es 20 százalékos csökkenés. Az utóbbi öt évben háromszor volt 200 millió uncia alatt az ezüstbefektetések globális összmennyisége: 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben. 2014-ben az ezüstbefektetés összmennyisége viszonylag magas maradt, a robosztus érme- és rúdkereslet, valamint amiatt, hogy elmaradtak az ETF-likvidálások (nem úgy, mint 2011. második negyedévében).

Bővebben...
 
További cikkeink...
« ElsőElőző123KövetkezőUtolsó »

Oldal 1 / 3