Címlap Aranypiaci elemzések India aranypiaca V. Erős maradhat a rudak és érmék kereslete

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
India aranypiaca V. Erős maradhat a rudak és érmék kereslete
2017. május 04. csütörtök, 12:39

 

Indiai aranypiaci sorozatunk ötödik részéből kiderül, hogy a mára a világ egyik legnagyobb aranyrúd és -érmefogyasztójává vált ázsiai ország e pozíciója gazdasági fejlődése révén a következő években tovább szilárdulhat. 

India mára a világ egyik legnagyobb aranyrúd és -érmepiacává vált, e tekintetben immár Európával és Kínával egy lapon említhető. A WGC fogyasztói elemzése szerint sok indiai befektető tartja biztonságos befektetésnek az aranyrudakat és -érméket, azokat a bankbetétekkel azonos kategóriába sorolja. Nem csoda, hogy az indiai aranyrúd és -érmetulajdonok jelentősen nőttek az évek alatt, ez 2015-ben csaknem dupla annyi, közel 200 tonna volt, mint húsz évvel korábban. Az ázsiai ország fejlődésére jellemző, hogy míg a 100 tonna a teljes fogyasztói keresletnek akkor 18 százalékát tette ki, addig a közel 200 tonna most a 22 százalékát.

A Bangalorei finomító termék ez a szép aranyérme
 
Ám a rúd és -érmekereslet növekvő konkurenciával szembesül azáltal, hogy a mumbai kormány szeretné, ha az indiaiak nagyobb mértékben vennék igénybe a bankok szolgáltatásait, különösen vidéken.
 
 
Mára India a világ egyik legnagyobb aranyrúd és -érmepiacává vált 
 
India éves aranyrúd és érmekereslete 
Az indiai aranyrúd és -érmekeresletet hasonló tényezők befolyásolják, mint az ékszerekét. Például az esküvők és a vallási összejövetelek, jelesül a Diwali fesztivál. Hosszabb távon ugyanakkor a keresletet a jövedelmek alakulása határozza meg: a számítások szerint az egy főre eső nemzeti jövedelem 1 százalékos növekedésének a hatására az aranyrudak és -érmék kereslete 1,1 százalékkal emelkedhet.

Elemzések szerint az infláció 1 százalékos növekedése az aranyrúd és -érmekeresletet 4,4, az aranyárak 1 százalékos emelkedése 0,9, a kiterjedt esőzések 0,8 százalékkal növelik, ezzel szemben az importvámok és egyéb kormányzati szigorítások 4,5 százalékkal visszavethetik azt.
 
 Emelkedő jövedelmeikből az indiai háztartások többet tudnak félretenni (milliárd rúpiában)
 
Az indiaiak fizikai (arany, ingatlan) és pénzügyi megtakarításai 
 Az indiaiak nemcsak tartós megtakarítás céljából, hanem sokszor azért halmozzák fel az aranyrudakat, hogy azokból ékszer ajándékokat készíttessenek egy majdani esküvőre. Folyamatos vételeiket segíti, hogy már kisebb mennyiségben is tudnak sárga nemesfémet venni, ezt szolgálja a kormány programja, a Systematic Investment Plan. Emellett az urbanizáció szerepe is jelentős, egy kimutatás szerint a városokban élők az aranyat hajlamosabbak rudak és -érmék formájában megvenni, mint a vidékiek, akik az ékszereket részesítik előnyben.   

A vidéken élő indiaiak aranyat továbbra is inkább ékszer formájában vesznek, mintsem rúdban vagy érmében
 
Az indiai városlakók és vidékiek aranyrúd és ékszer fogyasztása 
 
Az indiai aranyvételek egyik mozgatórugója a biztonság. Egy 2016-os fogyasztói felmérés szerint az ázsiai országban élők az aranyat a bankbetétek és a biztosítási termékek után a harmadik legbiztonságosabb megtakarítási eszköznek tekintették, amit saját bevallásuk szerint azzal a céllal vesznek, hogy egyrészt megóvják vagyonuk értékét, másrészt hosszú távon jó hozamot érjenek el vele.
 
Az indiaiak sokkal több pénzt invesztálnak aranyba mint államkötvényekbe
 
A legnépszerűbb indiai megtakarítási formák
 

Jellemzően ékszerüzletekben vesznek sárga nemesfémet az indiaiak, ez az arány az ICE360º 2014-es felmérésében részt vevők körében 93 százalék volt. Ugyanakkor a finomítók – mint az MMTC-PAMP és a Bangalore Refinery – már saját hálózatukban is elkezdtek árulni rudakat, emellett folyamatosan nő az online értékesítés aránya, mindenekelőtt a két legnagyobb internetes kereskedő cég, a Flipkart vagy a Snapdeal portálján keresztül. Az Indian Gold Coin-okat pedig a kormány a bankokon keresztül tette elérhetővé, hogy ezzel is népszerűbbé tegye azokat, különösen a nem jelentős banki penetrációjú vidéki részeken.

Az indiaiak 2010-2015 között közel két és félszer több aranyrudat vettek, mint érmét 
 
India aranyrúd és ékszerforgalom
 
A banki szolgáltatások igénybevételi aránya az indiai városokban és vidéken
 
A banki szolgáltatások igénybevételi aránya az indiai városokban és vidéken 
 
 

Annak fényében, mekkora becsben van az arany Indiában, egyáltalán nem meglepő, hogy itt a világ más részein oly népszerű tőzsdén jegyzett arany befektetési alapok (ETF-k) eddig még nem igazán tudtak gyökeret verni. Amibe a nyugatinál alacsony banki penetráció is belejátszik. Az első indiai arany ETF-t csak 2007-ben indították el, s ma is csak 13 van belőlük, melyek együttesen mindössze 23,4 tonna sárga nemesfémet birtokolnak, mintegy 1,2 milliárd dollár értékben. Ám az ETF-kezelők nem adják fel, abban bíznak, hogy India gazdasági fejlődése, a középosztály megerősödése és a városiasodás térnyerése meghozza az ezen instrumentumok iránti étvágyat is.  

Az arany ETF-k egyelőre nem váltak túl népszerűvé Indiában 
  
 Indiai arany Etf ek 2007-2017
 
 
 Bár az indiai árutőzsdék hosszú múltra tekintenek vissza – az elsőt, a gyapottal kereskedő Bombay Cotton Trade Association-t – 1875-ben hozták létre, súlyuk a függetlenségüket megnyirbáló kormányzati intézkedések miatt a 20. század közepén mérséklődött. 2015-ben csak 22 tőzsde – 4 országos és 18 regionális – működött Indiában. Ezeken az árupiaci termékek közül az aranynak volt a legnagyobb forgalma, ami a 2011-12-es szezonban rekordot döntött, azt követően azonban a kormányzati szigorítások miatt fokozatosan csökkent, a 2014-15-ös érték már csaknem az egynegyede volt a három évvel korábbinak.    

Az arany részesedése a legmagasabb az indiai árutőzsdei forgalomban
 
A nemesfémek aránya 43% az indiai árutőzsdei forgalomból
 
A tőzsdei aranykereskedelem csökkenése Indiában 2011-2016
 
Tőzsdei aranyforgalom Indiában 2011-2016
 
Ami a jövőt illeti, az aranyrudak és -érmék kereslete India fejlődésének köszönhetően valószínűleg továbbra is erős marad. Különösen úgy, hogy a látens kereslet aránya viszonylag jelentősnek tekinthető, noha azt nem szabad feltételezni, hogy ez egy az egyben majd vételekre is konvertálódik. Mindazonáltal a WGC arra számít, hogy 2020-ban 250-300 tonna aranyrúd és -érme találhat gazdára Indiában.    

Erős a látens aranykereslet 
 
Az indiai városi lakosság 8%-kal több aranyat venne mint amit a pénzügyi helyzete megenged 
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.