Címlap Aranypiaci elemzések WGC: az arany kereslete és kínálata is kevesebb volt a harmadik negyedévben, mint egy éve

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: az arany kereslete és kínálata is kevesebb volt a harmadik negyedévben, mint egy éve
2017. november 09. csütörtök, 16:32

 
Conclude Daily Gold
 

 
A világ 915 tonnás harmadik negyedévi aranykereslete 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában – tette közzé a World Gold Council (WGC) legfrissebb jelentésében. A visszaesést két tényező okozta: az ékszerszektor gyengébb teljesítménye és az, hogy a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokba, az ETF-kbe jóval kevesebb tőke érkezett, mint 2016. július-szeptember között.
 
 
 
Aranyékszerekből 3 százalékkal kevesebb fogyott idén július-szeptember között, mint tavaly ugyanebben a periódusban, miután a termékekre és szolgáltatásokra kivetett új adó, valamint a pénzmosás elleni szabályozás szigorítása visszavetette az indiai vásárlókat. Az ETF-k állománya ugyan továbbra is gyarapszik, annak mértéke elmarad a 2016. harmadik negyedévi 144 tonnától. A többi szektor kereslete ugyanakkor erősödött: a központi bankok 25 százalékkal több, 111 tonna sárga nemesfémet vásároltak az idei harmadik negyedévben, mint az előző év azonos időszakában, míg a rudakba és érmékbe való 222 tonnányi összbefektetés 17 százalékkal volt magasabb, ami még akkor is figyelemreméltó, ha a bázis alacsony volt.
 
 
 
 
A negyedéves aranykereslet 2009 harmadik negyedéve óta nem volt ilyen alacsony
 
 
 
Az aranyékszerek kereslete 16 tonnával volt kevesebb, 479 tonna 2017 harmadik negyedévében, mint 2016 ugyanezen periódusában. Az ékszervolumenek továbbra is a sokéves átlag alatt vannak. A csökkenés alapvetően a világ egyik legnagyobb sárganemesfém-fogyasztó országának, Indiának tudható be, ahol az adó- és egyéb szabályozói változások (jelesül a pénzmosás elleni törvény érvénybe lépése) nyomás alá helyezték a belföldi magánszemélyek aranykeresletét.
 
 
A fizikai aranyba fektető ETF-k közel stagnáltak, készleteik mindössze 19 tonnával gyarapodtak. A befektetők ugyan változatlanul kedvelik ezeket a fedezeti eszközöket, de jobban fókuszáltak a szárnyaló részvénypiacokra.
 
Az aranyrudak és -érmék kereslete emelkedett. Az ezen eszközökbe történő befektetés 17 százalékkal haladta meg az előző évi, igaz, alacsony szintű bázisét. A növekedés nagyrészt Kínának köszönhető, ahol az árak csökkenése sokakat vételre ösztönzött. Ez már a negyedik egymást követő negyedév volt a világ második legnépesebb országában, amikor az aranyrudakból és -érmékből több fogyott, mint az azt megelőző három hónapban.
 
A központi bankok aranyvásárlásai 111 tonnát tettek ki, ez 25 százalékkal volt magasabb a 2016 harmadik negyedévi mennyiségnél. A növekedésben Oroszországnak és Törökországnak volt nagy szerepe, miután együttesen 93 tonnával hizlalták tartalékaikat.
 
 
Oroszország és Törökország dominálta a jegybanki aranyvásárlásokat
 
 
 
 
Az elektronikai eszközöket gyártók ugyancsak egymást követő negyedik negyedéve vesznek egyre több aranyat. Elsősorban a LED-es készülékek gyártásához használtak fel a korábbit jóval meghaladó mennyiségű sárga nemesfémet, valamint az új okostelefonokba beépített 3D-s szenzorokéba.
 
 
Hatéves csökkenés után növekedett ismét az elektronikai eszközöket gyártók aranykereslete
 
 
 

 
Az aranykínálat 2 százalékkal esett vissza 2017 harmadik negyedévében. A bányászat 1 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, ami egy immár ötödik negyedéve folytatódó trend. A 2016-os kiugrást követően az újrahasznosítás továbbra is a korábbi évek megszokott szintjét érte el.
 

 
Összefoglalásul 2017 harmadik negyedévének főbb adatai:
 
Az összes aranykereslet 915 tonnát ért el, ez 9 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának 1001 tonnás mennyiségétől

A magánszemélyek kereslete éves szinten 2 százalékkal volt magasabb, 701 tonna, szemben a 686 tonnás bázisnál

A befektetési összkereslet (241 tonna) 28 százalékkal maradt el a 2016. harmadik negyedévitől (335 tonna)

A globális ékszervásárlások 3 százalékkal, 479 tonnára estek a tavalyi 495 tonnáról

A központi bankok 111 tonna aranyat vásároltak, ez 25 százalékkal több az előző évi 89 tonnánál

Az elektronikai szektor kereslete 2 százalékkal volt nagyobb, 84 tonna, mint a 2016. július-szeptember közötti 83 tonna

Az aranykínálat 1146 tonnára rúgott, ez 2 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakának 1168 tonnás mennyiségénél

Az újrahasznosítás 6 százalékkal, 315 tonnára esett, ez 20 tonnával marad el a 2016. harmadik negyedévitől.

 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.