Címlap Hírek A BIS a fő aranyár-manipulátor?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A BIS a fő aranyár-manipulátor?
2014. január 13. hétfő, 08:04

 

Conclude Daily Gold

Vajon a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetési Bankja (BIS) aranytartalékának 2013. utolsó negyedévi jelentős, több mint 400 tonnás csökkenése mögött az állhat, hogy a nagyobb jegybankokból és aranytömb-kereskedőkből álló kartell a BIS-en keresztül mesterségesen leszorította a sárga nemesfém árát?A BIS épülete Bázelben. Forrás: www.bis.org, Conclude Zrt.


Azok a központi bankok, amelyek a saját devizájukat akarják támogatni, az aranyukat a jegybankok központi bankjának számító BIS-en keresztül elcserélik egymással. Chris Powell, az Arany Trösztellenes Végrehajtó Bizottság – angolul: Gold Anti-Trust Action Committee –igazgatója egy tavaly áprilisi interjúban egyenesen azt állította, a jegybankok a BIS-en keresztül jövőbeni leszállításra eladott aranyopciókon keresztül manipulálták az aranyárat.
2013 júniusában pedig a Világbankban három évtizedet lehúzott egykori közgazdász, Peter Koenig nyilatkozta, hogy az aranypiac fő manipulátora a BIS, amely a Wall Street és a Rotschildok érdekében tevékenykedik.

Az aranymanipuláció gyanúja időről időre felmerül, de azt eddig nem sikerült bizonyítani. Tény, a BIS jelentős aranykereskedelmet bonyolít le a nyugati jegybankok – elsősorban a FED, a Bank of England és a Bundesbank – megbízásából, csakúgy, mint az aranytömb-kereskedők. Powell szerint ez már az 1960-as évek óta bevett szokás. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a BIS nem tartozik beszámolási kötelezettséggel egyetlen hatóság, illetve nemzeti kormány felé, nem fizet adót és minden törvény felett áll. A központi bankok vezetői kéthavonta összegyűlnek Svájcban, a BIS bázeli székhelyén. A jegybankok bankja mindig is jelentős aranykészlettel rendelkezett, aminek egy részét maga tárolja, a többit pedig kiadja kölcsönre, komoly stratégiai előnyt és hatalmat biztosítva magának a nemesfém árfolyamokon és piacokon, amivel komoly hatást tud gyakorolni egyes országok gazdasági feltételeire.

Nem kizárt, hogy az arany árfolyamának tavalyi, 27,5 százalékos leértékelődése összefüggésben van a BIS aranytartalékának jelentős csökkenésével.

Eszerint a swap-ügylet igénybevevője eladhatta a piacon az aranyat azzal a szándékkal, hogy ezzel lenyomja az árfolyamot, majd olcsóbban visszavegye, nyereséggel zárva a swap-ügyletet.

Ami a szinte teljes csendben végrehajtott óriási arany eladásban a legmegdöbbentőbb, hogy a BIS-nek a World Gold Council 2013 évvégi statisztikái szerint mindössze 115 tonnája maradt. Ez Kínának kevesebb mint 1 havi aranyimportja.


Forrás: GATA, BIS, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442