Címlap Hírek Hatalmas kavarások a fizikai arany piacán

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hatalmas kavarások a fizikai arany piacán
2014. január 16. csütörtök, 11:08

 

Conclude Daily Gold

Furcsa mozgások történnek a fizikai arany piacán, amelyek ismételten megerősítik a folyamatosan feltételezett, de a hatóságok által mindezidáig csak Kínában bizonyított árfolyam-manipulációt.
Forrás: beforeitsnews.com, Conclude Zrt.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) tavaly teljes titokban eladta az aranykészletének 80 százalékát, több részletben. Mintegy 500 tonna aranyról van szó, ez óriási mennyiség.

A közel 3400 aranytartalékkal rendelkező németek már
2012 őszén eldöntötték, hogy 7 év alatt 300 tonna aranyat – aminek aktuális piaci értéke közel 200 millió euró – hazaszállíttatnak a Federal Reserve Bank of New Yorknál őrzött, a feltételezések szerint 1400 tonnás készletükből. Ám ebből a tavaly januárban nyilvánosságra hozott, mintegy 50 tonnás tervvel szemben csak 37,5 tonna érkezett meg 2013-ban. A sajtóban fel-felbukkanó hivatalos indoklás szerint a németek nagyobb biztonságban érzik magukat, ha az ő széfjeikben lapul a sárga nemesfém, állítólag 2020-ra aranytartalékaik felét Frankfurtban szeretnék tudni.

Ugyanakkor a Bundesbankot az a széles körben elterjedt pletyka is motiválhatta, miszerint az aranytartalékokat őrző intézmények fizikailag nem rendelkeznek annyi sárga nemesfémmel, mint amilyen értéken azokat a kimutatásaikban szerepeltetik, s az utolsóként ébredőknek már nem juthat belőlük. Ám ha így van, nem érthető, hogy a németek miért adtak 7 évet az USA-nak aranyaik visszaszolgáltatására, mikor az 1 hónap alatt leszállítható. Az logikus, hogy a leszállítás előtt az aranyrudakat – ellenőrzési céllal – Good Delivery minőségben újraöntetik, ám ennek sem kellene ennyi ideig húzódnia.

Közben Kína teljes titokban folyamatosan veszi az aranyat, immár havi 100 tonnásra becsült mennyiségben.

Az aranytermelő cégek pedig nem mutatnak komoly árfolyamfedezeti aktivitást, sőt a hedge book 2002 óta nem látott rekord alacsony szinten áll. Nehezen hihető, hogy egy csökkenő árfolyamtrendben nem próbálták meg lefedezni árbevételüket.

Az aranyár napi manipulációi közül többet is vizsgált  az Egyesült Államok határidős árutőzsdei felügyelete, a U.S. Commodity Futures Trade Commission (CFTC), de ennek nem lett eredménye. Ezzel szemben Kína tavaly augusztusban megállapított manipulációt, emiatt bírságolt is. 

 

Egy biztos: Amerikában és Nyugat-Európában hivatalosan véget ért a „válság” és emiatt folyamatosan áramlik a világ fizikai aranykészlete nyugatról keletre. Félő azonban, hogyha a piaci lélektan változik és a nyugati aranyvásárlók egyszerre fognak megindulni, a kereslet nem fog átférni a "csövön".

 

Forrás: Conclude Zrt.

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442