Címlap Hírek Eljött a bányarészvények ideje?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Eljött a bányarészvények ideje?
2014. január 22. szerda, 12:17

 

Conclude Daily Gold

Három év óta először ajánlja vételre a Citi a bányarészvényeket, s más elemzők is úgy vélik, a mélyben lévő árak mellett érdemes venni belőlük. Különösen a BHP Billiton, a Rio Tinto, a Glencore-Xstrata, az Anglo-American kilátásait tartják kecsegtetőnek, de van, aki a kanadai Primero Mining papírjaiban hisz.

Forrás: Thinkstock/Hemera, Conclude Zrt.
Bár a Citinél aggódnak, hogyan alakul a kínai árupiaci termékek iránti strukturális kereslet hosszabb távon, nem kizárva, hogy – amint arra tavaly decemberben figyelmeztettek – az idei első negyedévben szezonális okokból lassulás következhet be, úgy vélik, a bányatársaságok fundamentumai – különösen a nagy, diverzifikált portfolióval rendelkező bányatársaságoké, a BHP Billitoné, a Rio Tintoé és a Glencore­-Xstratáé – az utóbbi évekhez képest jobbak. Ennek megfelelően a szektor befektetői megítélése is pozitívabb. „A bányaszektor öt fájdalmas állomáson ment keresztül: a tagadás, a bosszúság, a leértékelődés, a depresszió után most az elfogadás fázisánál tart, melynek során végre elindulhat felfelé” – érzékeltetette szemléletesen Heath Jansen, a Citi vezető elemzője.



A bányarészvények három éve tartó leértékelődése megállni látszik

Az egymástól nem egyszer homlokegyenest eltérő elemzői fémár-ajánlások közepette, Jansen az utóbbi időszakénál kiegyensúlyozottabb árupiaci árkörnyezetre, a volatilitás mérséklődésére számít. Az amerikai és az európai gazdaság gyorsuló növekedése támogathatja az árupiaci jegyzések erősödését, miközben a nagyobb áruexportőrök – Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika – devizáinak gyengülése is kedvezhet a bányásztársaságoknak. Ez ugyanis megágyazhat költségeik csökkentésének, mérlegeik javításának, ami a részvényesek érdekeit is szolgálja. Mindezek következtében e cégek eredménye pozitívba fordulhat. Ám a Citi csak a bányászcégeket ajánlja vételre, az arany alulsúlyozásán egyelőre nem változtatna. Ellentétben például a DoubleLine Capital alapítójával, Jeffrey Gundlach-hal, aki technikai aspektusból nemcsak az aranybányász cégek kilátásait tartja kecsegtetőnek, abból kiindulva, hogy azok közül a legnagyobbak értékeltsége az aranyár-zuhanás következtében tavaly a felére esett, hanem az aranyét is: szerinte unciánkénti jegyzése a kedd reggeli 1250 dollár körüli szintről inkább előbb, mint utóbb 1350 dollárra mehet fel. 

A bányarészvények három éve tartó leértékelődése megállni látszik; Forrás: The Wall Street Journal, Bloomberg, Conclude Zrt.

 

A befektetési bankok azonban nem ennyire optimisták a sárga nemesfémet illetően. Féltucatnyian is úgy vélik, az arany átlagára 2014-ben 14,5 százalékkal lehet alacsonyabb a 2013-asnáA Primero Mining bányája Mexikóban. Forrás: www.denvergoldforum.org, Conclude Zrt.l. Az aranybányaszektor a kedvence John Paulson hedge fund menedzsernek, aki ügyfeleinek tavaly azt tanácsolta, ne növeljék az aranyalapokban lévő pénzeiket , helyette inkább a bányászcégek részvényeiből szemezgessenek. A Citi és az UBS az alapvetően gyémántban utazó Anglo American részvényeire vonatkozó ajánlásukat semlegesről vételre változtatták, mondván, a legutóbbi alulteljesítést követően – melynek során a vételre ajánlott Rio Tinto és BHP Biliton papírjaihoz képest három hónap alatt több mint 18 százalékkal leértékelődtek – árazásuk már vonzó szinten áll, ilyen olcsón utoljára 2008 őszén lehetett hozzájuk jutni. Ráadásul e cégek képesek termelési költségeiket a jelenlegi aranyárak alatt tartani, aminek következtében nyereségesek maradhatnak. Mások a Primero Miningban látnak fantáziát, mondván, a cég eszközei még mindig erősek, mérlege szolid és képes pozitív cash-flow-t előállítani. A svájci Marc Faber, a The Gloom, Boom és Doom Report szerkesztő-kiadója a nemesfémek szélsőségesen kedvezőtlen megítélése ellenére a bányacégek értékelését szintén viszonylag jónak ítéli. Persze ez nem új Fabertől, ő már egy ideje favorizálja a bányarészvényeket.

 

Forrás: The Wall Street Journal, Bloomberg, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442