Címlap Hírek Félmilliárd dollárnyi bitcoin eltűnt – az MNB is figyelmeztet

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Félmilliárd dollárnyi bitcoin eltűnt – az MNB is figyelmeztet
2014. március 04. kedd, 08:03

 

Conclude Daily Gold

Bezárt az egykoron legnagyobb Bitcoin­-tőzsde, a japán MtGox, miután francia születésű elnöke japánul beismerte, félmilliárd dollár értékű digitális pénzüknek lába kélt. Gyanút kelt azonban, hogy a cég egyúttal csődvédelembe menekült.

Mark Karpeles, az MtGox elnöke. Forrás: www.cryptocoinnews.com, Conclude Zrt.
Mark Karpeles, az MtGox elnöke ugyan számítógépes rendszerhibával magyarázta az általuk tárolt összes Bitcoin elveszítését, csakhogy furcsa egybeesés, hogy a cég 63,6 millió dolláros adósságot görget maga előtt, miközben a vagyona ennek nagyjából csak a kétharmadára rúg (az nem derült ki, hogy a Bitcoinokkal vagy azok nélkül). A hatóságok is gyanút fogtak, mind a japán, mind az USA illetékesei vizsgálatot indítottak, vajon nem a világ legnagyobb előre kitervelt rablásáról van-e dolguk, amiben a tőzsde vastagon benne van.

 

 

 

Az ügy végleg aláásta a Bicoinba vetett bizalmat, nagyon úgy tűnik, hogy egy jó ötletet kivégzett az emberi kapzsiság. A világ vezető országai már eddig is vForrás: www.salon.com, Conclude Zrt.egyesen közelítettek a Bitcoinhoz. Míg az Egyesült Államokban egy szövetségi bíró tavaly augusztusban igazi valutának minősítette, a kínai központi bank karácsony előtt megtiltotta a fizetési rendszereket működtető cégeknek, hogy a Bitcoin tőzsdék számára fizetéseket teljesítsenek az ország területén. A japán pénzügyminiszter pedig az MtGox elnökének beismerése után jelentette ki, hogy nem tekintik valutának a Bitcoint és annak hatékony szabályozását csak nemzetközi szinten tudja elképzelni. A Fed-nek sincs jogalapja, hogy bármilyen módon felügyelje a virtuális pénzt – csatlakozott hozzá az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény elnöke, Janet Yellen. Pedig a Bitcoin piaci kapitalizációja december elején, árfolyama csúcspontján elérte a 13 milliárd dollárt, ami már meghaladta a világ legnagyobb pénzátutalási rendszerét működtető cégéjét, a Western Unionét.

Már Magyarországon is használják, december elején Budapesten öt, míg Tatán egy helyen lehetett fizetni vele. Ám az MtGox esete kapcsán a Magyar Nemzeti Bank is figyelmeztetést adott ki, hogy a fizetésre használható virtuális eszközök, jelesül a Bitcoin sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások (például a bankkártya vagy az elektronikus pénz). Nincs ugyanis kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok. Az MNB felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy legyenek rendkívül körültekintőek, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például Bitcoint használnak.

 

A Bitcoin ma már csak feleannyit ér, mint 3 hónapja

 

A Bitcoin ma már csak feleannyit ér, mint 3 hónapja ; Forrás: Reuters, Magyar Nemzeti Bank, bitcoincharts.com, Conclude Zrt.

 

Forrás: Reuters, Magyar Nemzeti Bank, bitcoincharts.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442