Címlap Hírek Az ezüst lekörözheti az aranyat?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az ezüst lekörözheti az aranyat?
2014. május 12. hétfő, 08:08

 

Conclude Daily Gold

A gazdasági növekedés felpörgése esetén az ezüst rövidtávon jobban drágulhat az aranynál, miután – az utóbbitól eltérően – nemcsak menedékeszköz, hanem az ipari termelés egyik fontos alapanyaga is. Az is az ezüst mellett szól, hogy szakértők jelenleg alulértékeltnek tartják az aranyhoz viszonyítva.

Forrás: eftdailynews.com, Conclude Zrt.

Míg a pénzügyi média hajlamos az aranyra fókuszálni, a komolyabb nemesfém-befektetők mostanában inkább az ezüstben hisznek.  A két nemesfém árfolyamának előrejelzéséhez támpontként szolgáló Gold/Silver Price Ratio (GSR) alakulásából ugyanis azt olvassák ki, hogy a szürke nemesfém jobban drágulhat, mint a sárga. A GSR – mely azt fejezi ki, hogy egy uncia arany hány uncia ezüsttel egyenértékű – azt mutatja meg a befektetőknek, hogy alul- vagy felülértékelt-e az egyik nemesfém a másikkal szemben. Ez alapján ugyanis azt lehet feltételezni, hogy az alulértékelt nemesfém nagyobb mértékben fog drágulni, hogy behozza a lemaradását a másikkal szemben.

 


A GSR jelenleg 68-on áll – azaz 1 uncia arany 68 uncia ezüstnek felel meg –, s ez az érték közelebb van annak a 15-100 közötti sávnak a felső széléhez, amelyben a két nemesfém egymáshoz viszonyított árfolyama évszázadokon át ingadozott. Ám az utóbbi években a 40-45 közötti sáv volt jellemző, ami alapján most szakértők az ezüstöt alulértékeltnek tartják.  A 68-as ráta a geológusok azon becslése alapján is magasnak tekinthető, miszerint az ezüst körülbelül  csak 17-szer nagyobb mennyiségben fordul elő a földkéregben, mint az arany – állítólag az ókori Midas király ez alapján határozta meg a két nemesfém 1:16-os arányát.

1975 óta az arany és az ezüst árfolyamának hányadosa csak egyszer ment 25 alá, 1980-ban ugyan 14-re esett, de csak amiatt, hogy a texasi Hunt fivérek hatalmas spekulációja az ezüst árát egy év alatt a tízszeresére, 50 dollárra verte fel, e nélkül valószínűleg nemigen került volna 25 alá. A spekuláció kifulladásával azonban az ezüst értékaránya ismét romlani kezdett az aranyhoz képest, olyannyira, hogy a ’90-es évek elején már 100 uncia ezüstöt kellett adni egy uncia aranyért.


Az arany-ezüst ráta 1975-től napjainkig

Az arany-ezüst ráta 1975-től napjainkig; Forrás: Seeking Alpha, Macrotrends.net, Conclude Zrt.

 

A ráta közeljövőbeli csökkenése mellett szólhat, hogy az elmúlt száz évben a GSR háromszor tartózkodott 15 körül, még távolabbra, egészen pontosan 324 évre visszatekintve pedig ugyancsak az látható, hogy a GSR hosszabb távon mindig is közel volt a 15-ös értékhez.


Kétszáz évig szinte végig körülbelül 15 uncia ezüstöt ért az arany unciája

Kétszáz évig szinte végig körülbelül 15 uncia ezüstöt ért az arany unciája; Forrás: Seeking Alpha, Macrotrends.net, Conclude Zrt.

 

Az elemzések szerint most annak van esélye, hogy középtávon az ezüst az arannyal szemben visszaerősödhet  a  45-50 körüli szintre.


Az arany-ezüst ráta hosszútávú trendje

Az arany-ezüst ráta hosszútávú trendje; Forrás: Seeking Alpha, Macrotrends.net, Conclude Zrt.

 

Forrás: Seeking Alpha, Macrotrends.net, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442