Címlap Hírek 117 év után tényleg vége a londoni ezüst fixingnek

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
117 év után tényleg vége a londoni ezüst fixingnek
2014. május 21. szerda, 06:52

 

Conclude Daily Gold

Jelentősen felrázhatja az ezüstpiacot, hogy augusztus 14-étől megszűnik a szürke nemesfém napi árfolyamának 1897 óta tartó londoni megállapítása. S valószínűleg az arany fixingnek is hamarosan befellegezhet. E változások nyertesei a chicagói és részben a távol-keleti  árutőzsdék lehetnek, ahová a brit főváros nemesfémpiaci forgalma részben átterelődhet.

Telefonos konferenciabeszélgetés a Deutsche Bankban az ezüstár napi rögzítéséről. Forrás: www.zerohedge.com, Conclude Zrt.

A Sharps & Wilkins cég 1897-ben indította el hivatalosan a London Silver Fixinget – az ezüstár-megállapítást – a Mocatta & Goldsmid, a Pixley & Abel és a Samuel Montague cégek képviselőinek a jelenlétében. Ennek értelmében hétköznap délután háromnegyed 2-kor, szombaton délelőtt háromnegyed 12-kor fixálták az ezüst piaci árát. Figyelemre méltó, hogy ez az eljárás a kereskedési rendszerben azóta végbement fejlődés ellenére a mai napig fennmaradt. Mindössze annyi változott 102 év (!) után, 1999-ben, hogy  a London Silver Fixing mindennap déli 12 órakor a Bank of Nova Scotia (Mocatta), az HSBC (Montagu) és a Deutsche Bank (korábban: Sharps Pixley) telefonos megkérdezése alapján határozódik meg.

 


Forrás: silverinmalaysia.com, Conclude Zrt.Az ezüst fixing kimúlásához az vezetett, hogy a banki trió már nem akar részt venni a napi árfolyam megállapításában és nincs senki, aki átvenné a szerepüket. A Deutsche Bank idén januárban jelezte először, hogy kilépne az ezüst, valamint az arany napi londoni árrögzítéséből, majd e szándékát áprilisban megerősítette. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a német pénzintézeti óriás leépíti nyersanyag-ágazatát – hasonló terveket mások, jelesül a Barclays, a J.P. Morgan és a Morgan Stanley is megszellőztettek. Ám nem kizárt, hogy a lépés inkább az aranyár-manipulációs gyanúval függ össze, ami miatt amerikai jogászok már pereket is indítottak (az ezüst kapcsán is, ám ezen beadványaikat nemrég visszavonták).

A sárga nemesfém árfolyamát 1919 óta rögzítik Londonban, szintén telefonon, az ezüst fixingben résztvevő három bForrás: patriciaorpan.blogspot.hu,Conclude Zrt.ank mellett további kettő, a Barclays és a Société Générale konferenciabeszélgetése alapján, de 1968-tól már naponta kétszer, londoni idő szerint délelőtt fél 11-kor és délután 3-kor –utóbbival a New York-i kereskedőknek akarnak kedvezni. Hasonlóan állapítják meg a platina és a palládium árfolyamát is.


Az ezüst fixing megszűnésének nagy nyertese valószínűleg a chicagói tőzsde lesz, melynek forgalma London kiesésével megnőhet. Hiszen a gyártóknak, az olvasztóknak, a finomítóknak és az ipari felhasználóknak továbbra is szükségük lesz egy napi benchmarkra, ami jó eséllyel a chicagói ezüst záróár lehet. Az ezüst- (és ha annak fixingje is megszűnne, az arany-)piac költségei ezzel nem fognak nőni, sőt bizonyos becslések szerint a bányatársaságok kissé jobb helyzetbe is kerülhetnek az áralku-pozícióban.

 

 

Forrás: Financial Post, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442