Címlap Hírek Feltámasztanák a londoni aranypiacot

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Feltámasztanák a londoni aranypiacot
2016. november 29. kedd, 11:47

 
Conclude Daily Gold
 
 
A 2017 első felében LMEprecious néven elindítandó új kezdeményezéssel próbál életet lehelni az angol fémtőzsde, a London Metal Exchange (LME) és a World Gold Council (WGC) a londoni nagykereskedelmi aranypiacba. Az LMEprecious tőzsdeképes és központi elszámolású nemesfém termékeket kínál majd, mely likviditását a vezető piaci szereplők biztosítják – derül ki Robin Martin, a WGC piaci infrastruktúrával foglalkozó részlegének ügyvezető igazgatója és Garry Jones, az LME elnök-vezérigazgatója cikkéből.
 
 
London 
 
 
Több váratlan, egyúttal bizonytalan hatású hatósági intézkedéssel voltak kénytelenek szembesülni az aranypiac szereplői az elmúlt években. Ezek azt célozták, hogy lehetőleg minél több eszköz kereskedelme történjen elektronikusan, az ügyleteket pedig központilag számolják el. Eközben a kétoldalú tőzsdén kívüli kereskedelem (OTC) megdrágult a korábbinál szigorúbb Basel III. tőkemegfelelési előírások, valamint a tőzsdén kívüli származtatott ügyletekről, a központi szerződő felekről és a kereskedési adattárakról szóló 648/2012/EU parlamenti és tanácsi rendelet (EMIR) következtében. A londoni aranypiac ugyanis folyamatos nyomás alatt áll, hogy még átláthatóbb legyen mind piaci aktivitása, mind a platformjain üzletelők tevékenysége.
 
 
 
Ezen szabályozói változások hatására számos nagyobb cég hagyta el az aranypiacot az elmúlt két évben, ami értelemszerűen a likviditás csökkenését vonta maga után. Ennek kapcsán az illetékesek elérkezettnek látták az időt arra, hogy az aranypiaci termékek szabványosításán keresztül hatékonyabbá tegyék a működést, egyúttal hozzájáruljanak a költségek csökkenéséhez.
 
 
Iparági partnerségek
 
 
Hogy kedvet csináljon az iparági változásokhoz, az LME széles körű szakmai konzultációra hívta a piaci szereplőket, köztük az olyan piacvezetőket, mint a Goldman Sachs, az ICBC Standard Bank, a Morgan Stanley, a Natixis, az OSTC és a Societe Generale. A kezdettől fogva biztosítva volt tehát, hogy a lehető legnagyobb piaci tapasztalat és szakértelem mellett következzen be változás, jöjjenek létre új termékek. Ráadásul e csoport tagjai között olyan hosszú távú kapcsolat alakulhat ki, aminek révén a likviditás biztosított lehet, segítve a hatékony árazást és fellendíteni a forgalmat.
 
 
Az együttműködés eredményeként augusztus elején megszületett LMEprecious magában foglalja majd a tőzsdén kereskedett és központi elszámolású nemesfémeket, ellátja a professzionális londoni OTC-piacot tőkehatékony termékekkel, amelyek révén növekedhet a transzparencia és szélesedhet a piaci eszközökhöz való hozzáférés. A londoni aranypiac emiatti fellendülése pedig erősítheti az aranyba, mint hatékony és jelentősen likvid pénzügyi eszközbe vetett bizalmat is.
 
 
Optimális szerkezet 
 
 
Az LMEprecious platformon arany és ezüst kontraktusokra azonnali, napi és havi határidős (futures) ügyleteket lehet majd kötni, előreláthatólag 2017 első felétől. Újdonságként napi futures kontraktusokkal a piaci szereplők menedzselhetik fizikai készleteiket és csökkenthetik kockázati kitettségüket. Valamennyi termék fizikailag a Loco London aranyszámlákon lesz, ez támasztja meg az OTC-piacot. 
 
 
Azért futures kontraktusonként vannak kialakítva e termékek, mert e kontraktus fajta a kockázat és a haszon szempontjából egyaránt a leghatékonyabb forma. E termékkel lehet kereskedni a központi limit order book-ban, vagy kétoldalúan telefonon, valamint a tőzsdén, megkettőzve az OTC-piaci tulajdonságokat.
 
 
Ez az újítás több előnyt is hozhat az aranyiparnak. A központi klíring eszközök bevezetése csökkenti az üzletfelek kockázatát, amint azt a G20 csoport is célul tűzte. A központi klíring fokozza a londoni piac átláthatóságát és nagyobb piaci körnek biztosít hozzáférést az eszközökhöz. A várakozások szerint a versenyképes árazás növeli a piac hatékonyságát, egyúttal ismét lehetővé teszi a forward referencia árak publikálását, segítve ezzel feléleszteni a tőzsdei határidős piacot. Összességében ezek a fejlesztések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy London megerősíthesse az első számú globális aranypiaci központ szerepét.