Címlap

Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

A kínálatszűke felnyomhatja a kakaó és a kávé árát

 

Conclude Daily Gold

Az Arabica típusú kávé határidős árfolyama a szűkös kínálat miatt fontonként (1 font=0,4536 kilogramm) a mostani 160 cent körülivel szemben ismét 300 centet érhet, míg a kakaó azért drágulhat, mert készletei „meglehetősen bizonytalan szintekre” mentek le – véli Sunny Verghese, az Olam International alapítója és vezérigazgatója.

Forrás: kibbysblendedlife.com, Conclude Zrt.

 

Verghese az árupiacok (angolul: soft commodities) egyik ismert figurája, cége, a szingapúri székhelyű kereskedőház 2 millió zsákkal, 49 millióra csökkentette a Brazília idei kávétermelésére szóló prognózisát. A világ legnagyobb kávétermelőjének kilátásait a tavalyi kiterjedt szárazság rontotta, ám az Olam előrejelzése még így is magasabb, mint egy sor más kommentátoré. Mint például a hivatalos brazil terményirodáé, a Conabé, mely csak 44,1-46,6 millió zsákot prognosztizál. Verghese 49 millió zsákos becslése az Arabica idei 4-5 és jövő évi 5-6 millió zsákos termelési deficitjének feltételezésén alapul.


A brazil kávétermés kisebb részét kitevő, Londonban kereskedett Robuszta típusú kávéból 3-4 millió zsákos hiány alakulhat ki – véli Verghese.

A terméskiesés 7-8 százalékponttal csökkentheti a stocks-to-use ratio-t (az éves felhasználás és a világkészlet aránya) – ez tehát azt mutatja meg, hogy a kereslet hány százaléka elégíthető ki a készletekből. E ráta 28 százalékra esése határozottan a kávéárak emelkedését vetíti előre. Ez az oka Verghese szerint annak is, hogy New Yorkban az Arabica kávé fontjának határidős árfolyama nem ment 160 cent alá, noha az eső miatt a brazil kávéövezetet sújtó szárazság enyhült.

Amint a piac realizálja a kínálat szűkét, a kávéárak rallyzni kezdhetnek – véli az Olam főnöke, emlékeztetve, hogy amikor legutóbb 28 százalék volt a stocks-to-use ráta, az Arabica fontja 300 centen állt. A kávéárak további erősödését az is támogathatja, hogy a fedezeti alapok (hedge fund-ok) árfolyamesésre játszanak, azokat pedig előbb utóbb zárni kell és az is árfelhajtó hatású.


A márciusi szállítású kávé ára féléves mélyponton áll

Forrás: agrimoney.com, Conclude Zrt.

A kakaó piaca is további drágulást sejtet, noha a New York-i jegyzések ebben a hónapban már 10 százalékkal rugaszkodtak el egyéves mélypontjukról, miután az őrölt kakaó mennyisége csökkent a tavalyi év utolsó negyedében Ázsiában, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában. 

A fő kakaótermesztő régiónak számító Nyugat-Afrikát az egyik leghevesebb, a Szaharától Nyugat-Afrika felé tartó Harmattan-szélvihar sújtotta azóta, hogy az Olam a régióban tevékenykedik. Ennek hatására Ghána termése 200 ezer tonnával, 750-760 ezerre eshet.

Az Olam 120 ezer tonnás kakaótermés-kiesésre számít az idén, aminek hatására a stocks-to-use ráta „meglehetősen bizonytalan szintekre” mehet le.

Az International Cocoa Organization ugyancsak deficitet jelez előre a 2014-2015-ös szezonra, annak mértékét azonban nem konkretizálta, ezzel szemben a JSG Commodities 50 ezer tonnás többletet sem zár ki. 


A kakaó ára már elindult felfelé

Forrás: agrimoney.com, Conclude Zrt.

Az Olam a világ egyik legnagyobb kakaó-feldolgozó cége, világpiaci részesedése 16 százalékra mehet fel, azt követően, hogy lezárja az Archer Daniels Midland 1,3 milliárd dollár értékű – decemberben bejelentett – felvásárlását. Ugyanakkor az összes nagyobb afrikai, ázsiai és dél-amerikai kávétermesztő is szállít neki. Nyeresége az alacsony árszintek miatt tavaly október-december között 12 százalékkal, 118,7 millió szingapúri dollárra csökkent.


Forrás: agrimoney.com, Conclude Zrt.