Címlap Hírek Esik az Arabica kávé és a cukor ára

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Esik az Arabica kávé és a cukor ára
2014. december 04. csütörtök, 07:59

 

Conclude Daily Gold

Csökkent az Arabica típusú kávé határidős árfolyama az amerikai határidős árutőzsdén, miután a heves esőzések hatására a 2015/16-os szezon terméseredményei a legnagyobb termesztő Brazíliában a vártnál bőségesebbek lehetnek. A cukorárak pedig a zuhanó olajárak és a gyenge brazil reál miatt nyomottak.   

Forrás: www.brecoder.com, Conclude Zrt.

 

Az Arabica típusú kávé fontja (1 font=0,4536 kilogramm) kedden 1,4 százalékkal alacsonyabban, 1,8775 dolláron cserélt gazdát, mint egy nappal korábban, miközben a kevésbé ízesebb és aromásabb Robusta fajta 2063 dolláros tonnánkénti jegyzése nem változott.


Az olcsóbbodást egyértelműen az idézte elő, hogy a Brazíliát egész éven át sújtó szárazság az utóbbi hetekben lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására enyhült. „Az eső segíti a virágzást és majd a kávészemek fejlődését” – osztott meg egy kézenfekvő összefüggést Michaela Kuhl, a Commerzbank soft commodities elemzője.

Kevesebbe kerül a cukor is, a nyerscukor fontja márciusi szállításra, 15,10 dollárcentre mérséklődött, míg a fehér cukoré tonnánként 396,3 dollárra. Az olcsóbbodást nemcsak a bő kínálat, hanem a lefelé menő olajárak és a gyengülő brazil deviza is elősegítette. „A piaci szereplők többsége egyetért abban, hogy a kínálati többlet megszűnik a jelenlegi szezon végére, a készletek viszont még mindig egészen magasak” – világított rá Kuhl. És amíg gyenge a reál addig a braziloknak megéri növelni a dollárelszámolású exportjukat.

Az alacsonyabb olajárak a brazil cukornádból történő etanol-gyártás versenyképességét rontják. A hordónkénti olajárak ugyanis éppen az etanol-előállítás határköltségének tekinthető 70 dollár környékén ingadoznak – szerda reggel a WTI 67, a Brent éppen 70 dolláron állt. További csökkenés esetén a feleslegessé váló cukormennyiség még lejjebb nyomhatja az árat.

 

A kakaó a szeptember végi 3400 dollár/tonna csúcsáról visszaereszkedett a 2800-as szint környékére, ahol támaszt talált. A kakaó ára innen felfelé emelkedhet, amelyet a várható termelési deficit okoz, nyilatkozta a Commerzbank elemzője.


Forrás: Reuters, Conclude Zrt.