Címlap Aranypiaci elemzések Erős maradt a globális aranykereslet

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Erős maradt a globális aranykereslet
2014. május 20. kedd, 07:21


Conclude Daily Gold

Elsősorban a kínai ékszerigénynek köszönhetően a tavalyi kiemelkedő év után 2014 első negyedében sem lankadt az arany iránti kereslet, világszerte összességében 1074 tonna talált gazdára, nagyjából ugyanannyi, mint 2013 utolsó három hónapjában – tette közzé a World Gold Council, ami azt mutatja, hogy az aranypiaci fundamentumok robosztusak maradtak.

Forrás: www.sunnyjewellers.com, Conclude Zrt.
Az aranykereslet legfontosabb összetevőjének az ékszerek iránti igény bizonyult, ami 571 tonnát tett ki 2014 első negyedévében, 3 százalékkal meghaladva az előző év azonos időszakáét. Ennél erősebb évkezdetre 2005 óta nem volt példa. Különösen a 10 százalékos kínai keresletemelkedés volt kiugró, ez a 203 tonna kompenzálta, hogy az indiaiak 9 százalékkal kevesebbet vettek, 146 tonnát. Kína 2013-ban vette át a világ aranyfogyasztásában a vezető szerepet Indiától. Bár a magánszemélyek megtakarítási, befektetési céllal kevesebb aranyat vásároltak január-március között, mint 2013 egyes negyedéveiben, az ékszerek, a rudak és érmék összességében 853 tonnára rúgó vételei megfelelnek az utóbbi öt év 850 tonnás éves átlagának.


 

Az idei első negyedévi globális aranykereslet szinte hajszálra megegyezik az egy évvel ezelőttivel

 

Az idei első negyedévi globális aranykereslet szinte hajszálra megegyezik az egy évvel ezelőttivel; Forrás: World Gold Council, InfoMine, Conclude Zrt.

 

Az aranykereslet összetevői tonnában…

 

Az aranykereslet összetevői tonnában…; Forrás: World Gold Council, InfoMine, Conclude Zrt.

 

 

… és értékben

… és értékben; Forrás: World Gold Council, InfoMine, Conclude Zrt.

 

A központi bankok csökkenő ütemben bár, de folytatták masszív aranyvásárlásaikat, összességében 122 tonnával növelték sárganemesfém-készleteiket január-március között. Aranyvételeik immár a tizenharmadik egymást követő negyedévben haladták meg az eladásaikat. A Magyar Nemzeti Bank aranytartalékai nem változtak, azok március 31-én 98,9 ezer unciát, aznapi árfolyamon 93 millió eurót tettek ki, ez Magyarország közel 36,2 milliárd eurós nemzetközi tartalékának mindössze 0,26 százaléka.


A világ 40 legnagyobb aranytartalékkal rendelkező országa

A világ 40 legnagyobb aranytartalékkal rendelkező országa; Forrás: World Gold Council, InfoMine, Conclude Zrt.

 

A befektetési arany iránti globális kereslet 2014 első negyedében összességében enyhén, közel 6 tonnával volt alacsonyabb 2013 első három hónapjáénál, 282,3 tonna. Ezen belül azonban az aranyrudak és –érmékből az előző év azonos időszakához képest 39 százalékkal kevesebb fogyott. Ennek fő oka az volt, hogy tavaly a hasonló időszakban az ETF-ekből kiáramló 177 tonna aranyat fizikai arany formájában felvásárolták első sorban a kínaiak. Idén  az első negyedévben az ETF kiáramlás megállt, mindössze 0,2 tonna volt, viszont a fizikai aranyvásárlások is jelentősen csökkentek.


A befektetési arany iránti kereslet összetevői

A befektetési arany iránti kereslet összetevői; Forrás: World Gold Council, InfoMine, Conclude Zrt.

 

Különösen Indiában volt jelentős a keresletcsökkenés, a befektetési rudak és érmék vétele 54 százalékkal esett vissza, 45 tonnára, az aranyimport szigorítása – mindenekelőtt a vám növelése –, valamint a készpénz és egyéb eszközök szabad mozgásának korlátozása következtében. Az ipar 4 százalékkal kevesebb, 99 tonna aranyat használt fel.

A teljes  aranyforgalom 43,5 milliárd dolláros 2014 első negyedévi értéke 21 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáénál, nem utolsósorban amiatt, hogy a negyedéves átlagárfolyam ugyancsak 21 százalékkal volt alacsonyabb.


Kezd magához térni az arany árfolyama a tavalyi sokkból

Kezd magához térni az arany árfolyama a tavalyi sokkból; nForrás: World Gold Council, InfoMine, Conclude Zrt.

 

 

A magas aranyárak mellett indított kitermelési projektek tehetetlensége okán az aranytermelés még mindig növekszik, 6 százalékkal volt magasabb az első negyedévben, 720,5 tonna, mint tavaly január-március között, a törtarany visszaolvasztás viszont rendkívül nagyot csökkent 13%-kal, ezért a kínálat összességében 4%-os csökkenést mutatott. Feltűnő továbbá, hogy a piacról a legtöbb információval rendelkező és ezért  „smart money”-nak számító bányatársaságok mennyire passzívak voltak a fedezeti pozíciók létrehozásában, ez azt mutatja hogy a bányák nem várnak további árfolyamesést.

Forrás: World Gold Council, InfoMine, Conclude Zrt.; Forrás: World Gold Council, InfoMine, Conclude Zrt.

 

Forrás: World Gold Council, InfoMine, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442