Címlap Gyakran Ismételt Kérdések az aranyvásárlással kapcsolatban

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Gyakran Ismételt Kérdések az aranyvásárlással kapcsolatban

 

Mitől lesz „befektetési“ az arany rúd vagy érme, és miért nincs rajta Áfa pl. az ékszerekkel ellentétben?


Magyarország Európai Uniós csatlakozásával került be a jogszabályok közé a befektetési arany fogalma. A 99,5% fölötti tisztaságú aranyrúd éri el a befektetési arany kategóriát, míg befektetési aranyérménél csak 90% fölötti tisztaság az előírás. Ha további részletek érdeklik olvassa el a befektetési aranyról szóló cikkünket.


 Milyen értékben vegyünk befektetési aranyat?


Mindenkinek érdemes tartania valamennyi fizikai aranyat! Még a kisebb tételben befektetőknek is érdemes „aranytartalékot“ létrehozniuk arany lapkákból. A családi vagyon 5-10%-át érdemes befektetési aranyban megképezni. Ezt jobb nem egyszerre befektetni, hanem több aranyvételből felhalmozni. Amennyiben várhatóan pénzügyi válság fenyeget, akkor akár a likvid vagyon 30%-át is érdemes nemesfémekben tartani (elsősorban aranyban)

 

 


 Milyen befektetési aranyat vegyünk?

 


Nagybefektetőknek az 500-1000 gr-os aranyrudakat ajánljuk. A 250 grammos és a kilós tömb gramm-ára közötti árkülönbség már nem számottevő az arany ármozgásaival összevetve, emiatt sokan választják a negyedkilós aranytömböt is.
A 100 gr-os aranylapka is jó kompromisszumnak ígérkezik, mivel a forgalmazói árrése is kedvező, és a csomagolása is szép, tehát nagyösszegű ajándéknak is kiváló. 

A 10-20-50 grammos mini aranytömbök, aranylapkák ajánlhatóak abban az esetben, ha a befektető majd részletekben szeretné eladni befektetését.


 Érdemes-e tervszerűen, havi rendszerességgel vásárolni befektetési aranyat?

 


Ha az anyagi lehetőségek megengedik, feltétlen érdemes az aranybefektetést tervszerűen, felhalmozásszerűen végrehajtani. Ilyenkor az arany árfolyammozgásából adódó egyenetlenségek kisimulnak és a befektetés időzítése kisebb jelentőségűvé válik. Egy példa: egy családnak havi 20-30 gramm befektetési arany vásárlásra van lehetősége/terve. Havonta vagy egy 20 grammos, vagy a húszgrammos aranylapka mellé még egy 10 grammos befektetési aranylapkát érdemes venni, ha épp egy kissé lejjebb jött az arany árfolyama. A rendszeres aranybefektetés egyik legjobb eszköze az aranyszámla.

 

 


 Érdemes-e befektetési aranyat ajándékba adni?

 


Igen, a színarany az egyik legkiválóbb ajándék. Mind a magánéletben (ballagás/esküvő/gyerekszületés), mind az üzleti életben csodálatos ajándék lehet a befektetési arany. Egyrészt az aranyhoz még mindig tapad egyfajta pozitív mítosz, azaz a gazdagság és a szerencsehozó kívánság társul vele, másrészt ha nincs különösebb ötletünk, hogy minek örülne legjobban a megajándékozandó személy, a befektetési arany rudat, aranyérmét nagyon könnyen és kedvező árréssel készpénzre tudja váltani az, aki az ajándékot kapta. A hiedelemmel ellentétben nem szükséges a vásárlásról szóló számlát is átadni, mert anélkül is visszavásárolják a forgalmazók, így a Conclude is. Bizonyos esetekben adóelőnyt is jelenthet, ha befektetési aranyat ajándékozunk készpénz helyett.

 

Exkluzív aranyajándéknak leginkább az egy unciás aranyérméket javasoljuk díszdobozban, ill. ha aranyrudat/aranylapkát szeretnénk ajándékozni, akkor 2-5-10-20-50-100 gr-os színarany lapkát javaslunk hozzávaló díszdobozban.

Szívesen segítünk az ajándékválasztásban, hiszen nálunk több száz féle érme közül tud ajándékot választani, és mindezt raktárkészletről, akár bankkártyával fizetve a helyszínen, vagy kényelmesen otthonról rendelve.

 


 Vásárolhatok-e befektetési aranyat a gyermekem vagy más családtagom nevére?

 

Igen, ez lehetséges. Akár kiskorú gyermek nevére is tud befektetési aranyat vásárolni. Természetesen más családtag nevére is tud vásárolni aranyat nálunk.

 


 Tudok-e befektetési aranyat és numizmatikai érméket bankkártyával vásárolni a Conclude boltjában?


 

Igen, ez helyszíni fizetés esetén lehetséges. Tapasztalatunk szerint 2-3 millió forintig probléma mentesen engedi a POS terminál a VISA/MASTER bankkártyás vásárlást. Nagyobb összeg esetében szigorúbb és időigényesebb az azonosítás.

  Vásárolhatok-e utánvéttel befektetési aranyat és más Conclude által forgalmazott termékeket?

 

 


Az utánvételes vásárlásra nincs lehetőség.

 

 


 Otthonról, kényelmesen vásárolhatok-e befektetési aranyat, ezüstöt?

 

Igen, számos értékbiztosított csomagot küldünk nap mint nap, 5 millió forint összeghatárig a Fedex futár szolgálat segítségével.  Webáruházunk automatikusan kiszámítja a szállítási és biztosítási költséget. Válassza ki a megfelelő kiszállítási módot. és adja le rendelését otthonról, kényelmesen! Amennyiben online szeretné elérni a Conclude-nál letétben őrzött aranyát, ill. a rendszeres arany és ezüstszámla megtakarítási lehetőséget is szeretné igénybe venni, válassza Goldtresor rendszerünket.

 


 Hol érdemes tárolni a befektetési aranyat a vásárlást követően?

 


Az aranyat más fontos értékeinkkel együtt széfben vagy trezorban célszerű tárolni, ill. egy kisebb készletet otthon is, az otthoni lakásbiztosítással fedezve. Amennyiben a Conclude vagy a Goldtresor nemesfém tárolási szolgáltatását szeretné igénybe venni, olvassa el ezt a cikket, hogy választani tudjon a szolgáltatástípusok között.

 

 


 Mit tegyünk, ha el akarjuk adni a befektetési aranyunkat?

 


Fel kell keressünk egy befektetési arany forgalmazási engedéllyel rendelkező kereskedőt, aki vagy készpénzes vagy átutalásos ajánlatot fog adni, az arany aktuális világpiaci árától függően.

 

A rudakat először a Conclude-hoz érdemes visszahozni, mert saját Ügyfeleinknek valószínűleg jobb visszavásárlási árat tudunk kínálni, mint más forgalmazók. Ha más cégek mégis jobb árat adnak a visszavételre, akkor persze ott is lehet értékesíteni.

Óvakodni kell azonban a rendkívül kedvező, piaci ár fölötti felvásárlási árral csábító "kereskedőktől", mert könnyen meglepetés érheti a gyanútlan ügyfelet. Szeretném eladni a befektetési aranyamat. Tudok árat fixálni a Conclude webáruházában?


Igen, ez nagyon egyszerűen működik. Kiválasztja az eladni kívánt terméket webáruházunkban a befektetési arany adás-vételi felületen, majd kiválasztja az eladás gombot, azt hogy milyen devizában szeretné megkapni a kifizetést, és hogy átutalással vagy készpénzben kéri a kifizetést, kitölti a darabszámokat és az ügyféladatokat, majd elküldi eladási megbízását a Megrendelés elküldése gombbal. 

 Készpénzért szeretném azonnal eladni a befektetési arany rudamat, érmémet. Hogyan működik?

Nagyon egyszerű: nálunk nem kell napokkal előre bejelenteni a készpénzfelvételi igényét. Több millió forintnyi kifizetést, azonnal meg tudunk oldani, akár euróban is. Csak hozza be a befektetési aranyat, mi megvizsgáljuk és azonnal kifizetjük. Nem ragaszkodunk hozzá, hogy elhozza magával a beszerzési bizonylatot, bár némely esetben örülünk neki.

Az aranyon kívül csak a szokásos iratokat kell magával hoznia. Sürgősen készpénzre/banki átutalásra van szükségem. Mennyi idővel kalkuláljak befektetési arany eladásakor?

 

A készpénzt természetesen azonnal kiadjuk Önnek, ha pedig sürgős átutalást kér, az 10 millió forint alatt azonnal megérkezik Önhöz, 10 millió fölött pedig jellemzően másfél óra múlva az Ügyfél számláján van a pénz.

Igen nagy összeg esetében az árfixálás, és arany adás-vételi szerződés megkötése után a Conclude-nak külföldre kell szállítania az Öntől megvásárolt aranyat. Ilyenkor a kiutalásra 1-3 nap időt kell számítani, azonban ezt már az adás-vételi szerződéskor jelezni fogjuk Önnek, ugyanis a Conclude-nál az azonnali utalás a jellemző felvásárláskor. Törtaranyat, megunt ékszert vásárol-e fel a Conclude?

 

A Conclude kizárólag előzetes megbeszélés alapján, nagy tétel esetén vásárol fel törtaranyat. Kérjük keressen minket telefonos elérhetőségeinken! Mi történik, ha elveszítettem a befektetési arany vásárlásakor kapott számlát, vagy certifikátot?

 

Ebben az esetben sem kell kétségbe esni, hiszen az arany jellemzője az önmagában hordozott értékállóság. Olyan rúdtípusok esetén (ilyen például az Argor-Heraeus saját márkaneve alatt forgalomba hozott rúd) melyhez jár tanúsítvány (certifikát), számíthatunk arra, hogy az arany felvásárló, mint például a Conclude is, kb. 1 %-kal alacsonyabb visszavásárlási árat fog kínálni, ha elveszett/elszakadt az aranytömbhöz járó certifikát.

Az arany olyan, mint a készpénz, ha nincs Önnél a beszerzésről szóló számla, mi akkor is meg tudjuk venni az aranyérmét, aranyrudat. Egyszerűen hozza be hozzánk és mi, akár készpénzben is kifizetjük azonnal. 

  Mit tegyünk, ha felment az ár, de nem akarjuk eladni a befektetési aranyakat?

 


Ha úgy érezzük, hogy nagyon felment (lokális maximumot) ért el az ár, de a fizikai aranytól mégsem szívesen válnánk meg, akkor fedezzük le „papír“ arannyal, azaz adjunk el a határidős piacon, vagy valamely más arany befektetési instrumentumban a fizikai arany rúdjainknak megfelelő uncia súlyú „papír“ aranyat. Ha tényleg lemegy az árfolyam, akkor zárjuk vissza a „papír“ arany pozíciónkat, és zsebeljük be a nyereséget. Ha viszont felfelé megy el az ár, akkor a „papír“ aranyon épp annyit vesztünk, mint amennyit a fizikai arany tartásával nyertünk. Ilyenkor vakarhatja a fejét a befektető, hogy miért is kellett megkötnie a „papír“ aranypozíciót.

 

  Mit tegyünk, ha lement az arany árfolyam?

 


Ha lemegy az arany árfolyam, de egyébként nem vagyunk eladáskényszerben, nem érdemes elkeseredni, hisz ha kellően türelmesek vagyunk, „majd felmegy“ ill. tartja az értékét az inflációval. Ha még nem értük el aranybefektetési célunkat, érdemes hozzá vásárolni a meglévő készlethez, így javítva a befektetésünk átlagárát.

 

 

 

TOVÁBB AZ ARANYVÁSÁRLÁSRA

 

TOVÁBB AZ ARANYVÁSÁRLÁSRA

Módosítás dátuma: 2023. március 24. péntek, 11:50