Címlap Arany Befektetési arany

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Befektetési arany

A Conclude Zrt aranyrudak, áfa mentes aranytömbök és befektetési aranyérmék forgalmazásával foglalkozik

 

Miért áfa mentes a befektetési arany?

A befektetési arany fogalma EU-s direktívából származik, mely az egész EU területén előírja, hogy a 99,5% feletti tisztaságú arany rudak, és aranytömbök Áfa mentesen forgalomba hozhatóak legyenek. Nagy előny ez az arany ékszerekkel szemben, amelyek továbbra is Áfás fogyasztási cikkek maradtak. A névértékkel bíró kör alakú „aranypénz“ jellegű érmék kibocsátását a legtöbb állam ill. nemzeti bank az állami pénzverde monopóliumában hagyta.  Magyarország európai uniós csatlakozásával a magyar törvényhozás is beemelte a szóban forgó Uniós direktívát, így az áfa törvénybe bekerült a befektetési arany kategória Áfa mentessége.
A befektetők által vásárolt befektetési aranyrudak legtöbbször ú.n. négy kilences finomságú rudak, azaz 99,99%-ban aranyat tartalmaznak. Ezek tehát egyértelműen áfa mentesek. A befektetési arany érmék közül a leggyakoribb, a Krugerrand 22 karátos aranyból van, így csak 91,66% színaranyat tartalmaz. Az áfa törvény  235§ (1) b, pontja szerint-mely a befektetési arany áfamentességével foglalkozik- a Krugerrand esetében sem keletkezik Áfa fizetési kötelezettség. Az 1800 előtt vert, vagy nagyon magas numizmatikai értékkel bíró érmék viszont adókötelesek Áfa szempontból.
Mivel az EU és az EU-s államok számára is fontos, hogy a színaranyból mint kincsképző eszközből a lakosság kezén is jelentős készletek halmozódhassanak fel, ezért a befektetési arany áfa mentessége várhatóan hosszú távon fennmaradhat.


Az alábbiakban mellékeljük a magyar jogszabály szerint hatályos 2007. évi CXXVII. törvényből az általános forgalmi adónak a befektetési aranyat érintő XVII. fejezetét:


Befektetési aranyra vonatkozó különös szabályok. „235. § (1) E fejezet alkalmazásában befektetési arany:
a) legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú arany, függetlenül attól, hogy arról bocsátottak-e ki olyan értékpapírt, amelynek megszerzése egyúttal az abban megjelölt termék tulajdonjogának megszerzését is jelenti, vagy nem;
b) legalább 900 ezrelék vagy azt meghaladó tisztaságú, az 1800. év után vert aranyérme, amely az érmét kibocsátó államban törvényes fizetőeszköz vagy az volt, feltéve, hogy az érme értékesítésének szokásos piaci ára legfeljebb 80 százalékkal haladja meg az érme aranytartalmának nemesfémpiacokon kialakult szabadpiaci értékét.
(2) Az (1) bekezdés b) pontjától függetlenül befektetési arany az az érme is, amely szerepel a Héa-irányelv 345. cikke szerint közzétett listán.„
Áfa alóli mentesség: 236. § (1) Mentes az adó alól a befektetési arany értékesítése,“

Befektetési arany adás-vételi árfolyamainkat a percenként frissülő webáruházunkban találja.

WEBÁRUHÁZ 

Ha személyesen, készpénzért szeretne venni, vagy eladni befektetési arany rudat, érmét kérjük fáradjon be irodánkba, ahol azonnal tud üzletet kötni. 

Tipp: üsse be a Conclude Kereső-be (jobb felső sarok) az aranybefektetés vagy befektetési arany szókapcsolatot. Kedvezményes áfával megvásárolható ezüstérmékről pedig ebben a cikkben tájékozódhat.